Insatser på lika villkor och nytt bedömningsstöd
Nätverksträffen inleddes med en presentation av socialtjänstprogrammets vision samt en inblick i vad som är på gång gällande Barnafrids verksamhet med fokus på socialtjänstområdet. Deltagarna fick information om en ny studie på Barnafrid gällande hälsoundersökningar, projektet AVEC som handlar om barns rättigheter på skyddat boende, ett pågående Barnahusprojekt samt om vidareutvecklingen av Barnafrids basprogram.
Den första föreläsningen handlade om SAVE (Support and Protection against Violence on Equal Terms for All Children) som är ett forsknings- och utvecklingsprojekt med syfte att öka kunskapen om barnavårdsutredningar vid anmälan om misstänkt våldsutsatthet. I SAVE undersöks i vilken utsträckning olika typer av våldsproblematik framkommer i barnavårdsutredningar, hur risken för fortsatt våld bedöms och i vilken utsträckning det beslutas om insatser. Dessutom tittar projektet på om flickor och pojkar oavsett ålder, ursprung och funktionsnedsättning beviljas insatser på lika villkor över tid. Forskningen presenterades av Birgitta Persdotter, lektor i socialt arbete, och av ansvarig forskare Leigh Ann Loebs, doktorand i socialt arbete, båda från Karlstads Universitet. Föreläsarna bjöd in deltagarna till att fundera över hur resultaten skulle kunna påverka arbetet i deras egen verksamhet. Forskningsprojektet har hittills genomförts på regional nivå, men ska nu spridas nationellt vilket ska bli spännande och intressant att följa.
Den andra föreläsningen gavs av Hanne Martinek som är forskare på Socialstyrelsen, och handlade om myndighetens pågående arbete med att utveckla ett nytt bedömningsstöd för yrkesverksamma som möter barn utsatta för hedersrelaterat våld. Bedömningsstödet består av en manual och ett frågeformulär. Hittills har det inte funnits ett bedömningsstöd på nationell nivå för att upptäcka hedersvåld, och bedöma risk för framtida våld. Efterfrågan hos personal inom socialtjänsten är stor och avsikten med Socialstyrelsens nya stöd är att fylla denna lucka. Stödet har testats i liten skala i ett antal kommuner och visat lovande resultat när det gäller praktisk användbarhet. Nu ska stödet testas bredare och fler verksamheter får möjlighet att använda stödet under en längre tid. Socialstyrelsen kommer att följa arbetet nära och utveckla stödet utifrån resultaten från testverksamheten. Därefter blir stödet fritt att använda inom socialtjänsten. Detta är något som många ser fram emot.
Många konkreta förslag
Efter lunch fick nätverkets deltagare möjlighet att träffa varandra för att bland annat kunna dela erfarenheter och tankar. Vi ville också få en inblick i vilka kunskapsbehov yrkesverksamma inom socialtjänsten ser, och hur Barnafrid skulle kunna bidra till att fylla behoven. Det kom fram många konkreta förslag där en del av dem sammanfattades i en paneldiskussion av medarbetare på Barnafrid.