10 april 2024

En helt ny sorts lärobok för blivande undersköterskor som vill bidra till djupare insikter om deras framtida yrke. Det har de tre vännerna Johanna Eidborn, Åsa Kindevåg och Martina Nordqvist skapat. Boken "Vardag i vård och omsorg" innehåller bilder och berättelser från verkliga livet för diskussioner och reflektioner.

Martina Nordqvist visar en ny lärobok för undersköterskor.

Åsa Kindevåg, en av författarna, fick idén till boken när hon arbetade som yrkeslärare på Komvux. Hon insåg att det saknades den här typen av lärobok som verkligen går på djupet. Som vuxen student har man många erfarenheter med sig, föreställningar och tankar inför sitt kommande yrkesliv som man behöver reflektera och bearbeta. Den litteratur som fanns var antingen för ytlig eller för svår att förstå.

De tre vännerna har gedigna kunskaper för att skapa denna lärobok. Både Åsa Kindevåg och Johanna Eidborn är specialistsjuksköterskor i grunden. Åsa Kindevåg är numera doktorand på Högskolan i Dalarna med YRK (yrkesutbildningar) som inriktning. Johanna Eidborn är konstnär och har skapat alla bilderna i boken. Språket var Martina Nordqvists fokus, hon är doktorand på Linköpings universitet och har tidigare arbetat som andraspråkslärare på SFI (svenska för invandrare).

Bilder och berättelser berättar om vardagen för undersköterskor

Boken innehåller exempel från den vardag som man kan möta när man arbetar som undersköterska. Författarna har utgått från hemtjänsten men det finns också exempel från LSS, psykiatrin, omsorg och sjukhusvård. Martina Nordqvist berättar om ett exempel:
- Bilden visar en äldre kvinna som ligger på golvet. Bilden väcker tankar och skapar diskussioner: Vad har hänt? Vem är hon? Har hon ramlat? Ligger inte benet lite konstigt? Hur skulle jag reagera om jag kom hem till henne i mitt arbete?

Till bilden finns också en text som berättar vad som har hänt och vad som händer sedan. Att ambulansen kommer och undersköterskan som hittade damen låser ytterdörren och tar med sig damens handväska. Varje exempel innehåller också ordlistor, både vardagliga ord och ord som används inom vården. Det gör att materialet passar både för elever med utländsk som svensk bakgrund. Det finns också samtals- och reflektionsfrågor.

Fungerar för flera olika målgrupper

Läroboken är i första hand tänkt för vuxenstuderande men fungerar också på gymnasieutbildningar. I slutet av boken finns en nyckel. Elever som läser till exempel på Komvux eller olika gymnasieprogram kan titta på sina ämnen för att se vilka mål som finns och matcha ihop med olika exempel i boken. Då kan boken fungera som en fördjupning till annat läromaterial.

Kontakt

Vill du veta mer om läroboken?

Vardag i vård och omsorg

Läroboken: Vardag i vård och omsorg. Här hittar du mer information om boken: smakprov.se

Senaste nytt från LiU

Gravida kvinnor i ett rum.

Vikten spelar stor roll för gravidas hälsa oavsett födelseland

Övervikt bidrar väsentligt till komplikationer under graviditet och förlossning – det gäller både för kvinnor som fötts i Sverige och kvinnor som flyttat hit, något som det hittills inte forskats mycket på.

Två pipetter sprutar ut vätskor som blandas på en skiva.

Materialforskning för en hållbar framtid i tio nya projekt

Fotosyntetiska material, tvådimensionella ädelmetaller och hållbara halvledare är några av de projekt vid Linköpings universitet som beviljats bidrag från forskningsprogrammet Wallenberg initiative materials science for sustainability – Wise.

Cheerleaders på rad.

Cheerleaders utsatta för psykologiska övergrepp

Av aktiva och tidigare aktiva inom cheerleading uppger 29 procent att de utsatts för psykologiska övergrepp i sin sport. Det framgår av en ny studie från Linköpings universitet.

Organisation