04 april 2024

Per Holmberg, gästprofessor vid IKOS, har tilldelats ett helt nytt pris från Svenska Akademiens för framstående förtjänster inom svensk språkforskning och språkvård.

Per Holmberg
Magnus Johansson

Svenska Akademien har beslutat att tilldela 2024 års pris för framstående förtjänster inom svensk språkforskning till Per Holmberg, professor i svenska språket med inriktning mot språkbruksforskning vid Göteborgs universitet och gästprofessor på LiU vid Institutionen för kultur och samhälle. Det är första gången som detta pris delas ut till minne av Carl Gabriel och Karin Forsberg.

Vad tänkte du när du fick veta att du skulle få det här priset?

– Det kändes mycket hedrande och väldigt roligt, säger Per Holmberg.

Han tillägger att han känner sig extra överraskad över det fina priset eftersom han har en självbild av att han mest sysslat med sådant som är provokativt. Nya grammatikmodeller, nya undervisningsidéer, nya runstenstolkningar osv…

Vad forskar du om just nu?

– Just nu jobbar jag vid IKOS med ett projekt om ämnesdidaktik. Vi undersöker hur och varför det växt fram en ny slags forskning om vad som händer i skolans ämnesundervisning. Vi vill ta reda på mer om det handlar om statlig styrning eller inomvetenskapliga paradigmskiften – och även hur mycket som ligger inom dessa två områden. Därför sitter jag just nu och läser svenska litteraturdidaktiska avhandlingar från 1970- och 80-tal.

Projektet som Per Holmberg berättar om heter: ”Nytt vin i gamla läglar eller gammalt vin i nya läglar? Etableringen av svenskämnesdidaktik som forskningsfält” (VR 2022–2024) och utförs tillsammans med Bengt-Göran Martinsson (projektledare) och Maritha Johansson.

Kan du ge ett exempel från verkligheten där du vet att din forskning kommit till nytta?

– När jag började med forskning om skrivande i skolan för tjugo år sedan fick elever väldigt lite stöd för hur de skulle skriva olika slags texter. På något vis har jag varit med och ändrat detta så att lärare och elever talar mycket mer med varandra om vad som förväntas i olika genrer.

Per Holmberg funderar en stund och tillägger att han ibland kan tycka att det gått för långt åt det hållet, men det är en annan historia som vi kan återkomma till senare.

Vad har du tänkt använda prispengarna till?

– Jag tänker att pengarna är en möjlighet för mig att ta en paus från arbetet. När jag tar ledigt tänker jag varken skriva eller prata så mycket. För mig är även tystnaden väldigt viktig, något som gör att det blir ännu roligare att komma tillbaka till arbetet och ägna mig åt en massa spännande språkande!

FAKTA

Svenska Akademiens pris för framstående förtjänster inom svensk språkforskning och språkvård till minne av Carl Gabriel och Karin Forsberg utgår ur Lars Forsbergs donation.

2024 års pristagare är: Per Holmberg och Caroline Liberg. Prissumman är på 80 000 kronor per person.

Svenska Akademien verkar för svenska språket och litteraturen, bland annat genom priser och stipendier som uppmärksammar författare, översättare, kritiker, forskare, svensklärare och bibliotekarier.

Läs mer om priset på Svenska Akademiens webbsida.

Per Holmberg var gästprofessor i Tage Danielsons namn 2021-2022

Relaterat innehåll

Senaste nytt från LiU

Förmultnat löv.

En kemisk gåta löst – reaktionen som förklarar stora kolsänkor

En gåta som gäckat forskarvärlden i 50 år har nu fått sitt svar. Forskare från bland annat LiU har visat att en särskild typ av kemisk reaktion kan förklara varför organiskt material i sjöar och vattendrag är så motståndskraftigt mot nedbrytning.

Flaggor vajar utanför Studenthuset.

LiU:s nya universitetsdirektör – en erfaren och driven chef

Anna Thörn blir ny universitetsdirektör vid LiU. Hon jobbar för närvarande som regiondirektör i Region Dalarna och har tidigare haft flera chefsbefattningar i Östergötland, bland annat som kommundirektör i både Norrköping och Söderköping.

Studentsångare tågar på Valborg

Valborgstradition fyller 50 år

På valborgsmässoafton blir det som traditionen bjuder, vårsånger, vårtal och mösspåtagning med manskören Linköpings Studentsångare på Borggården utanför Linköpings slott. I år firar traditionen 50-årsjubileum.