04 april 2024

Per Holmberg, gästprofessor vid IKOS, har tilldelats ett helt nytt pris från Svenska Akademiens för framstående förtjänster inom svensk språkforskning och språkvård.

Per Holmberg
Fotograf: Magnus Johansson

Svenska Akademien har beslutat att tilldela 2024 års pris för framstående förtjänster inom svensk språkforskning till Per Holmberg, professor i svenska språket med inriktning mot språkbruksforskning vid Göteborgs universitet och gästprofessor på LiU vid Institutionen för kultur och samhälle. Det är första gången som detta pris delas ut till minne av Carl Gabriel och Karin Forsberg.

Vad tänkte du när du fick veta att du skulle få det här priset?

– Det kändes mycket hedrande och väldigt roligt, säger Per Holmberg.

Han tillägger att han känner sig extra överraskad över det fina priset eftersom han har en självbild av att han mest sysslat med sådant som är provokativt. Nya grammatikmodeller, nya undervisningsidéer, nya runstenstolkningar osv…

Vad forskar du om just nu?

– Just nu jobbar jag vid IKOS med ett projekt om ämnesdidaktik. Vi undersöker hur och varför det växt fram en ny slags forskning om vad som händer i skolans ämnesundervisning. Vi vill ta reda på mer om det handlar om statlig styrning eller inomvetenskapliga paradigmskiften – och även hur mycket som ligger inom dessa två områden. Därför sitter jag just nu och läser svenska litteraturdidaktiska avhandlingar från 1970- och 80-tal.

Projektet som Per Holmberg berättar om heter: ”Nytt vin i gamla läglar eller gammalt vin i nya läglar? Etableringen av svenskämnesdidaktik som forskningsfält” (VR 2022–2024) och utförs tillsammans med Bengt-Göran Martinsson (projektledare) och Maritha Johansson.

Kan du ge ett exempel från verkligheten där du vet att din forskning kommit till nytta?

– När jag började med forskning om skrivande i skolan för tjugo år sedan fick elever väldigt lite stöd för hur de skulle skriva olika slags texter. På något vis har jag varit med och ändrat detta så att lärare och elever talar mycket mer med varandra om vad som förväntas i olika genrer.

Per Holmberg funderar en stund och tillägger att han ibland kan tycka att det gått för långt åt det hållet, men det är en annan historia som vi kan återkomma till senare.

Vad har du tänkt använda prispengarna till?

– Jag tänker att pengarna är en möjlighet för mig att ta en paus från arbetet. När jag tar ledigt tänker jag varken skriva eller prata så mycket. För mig är även tystnaden väldigt viktig, något som gör att det blir ännu roligare att komma tillbaka till arbetet och ägna mig åt en massa spännande språkande!

FAKTA

Svenska Akademiens pris för framstående förtjänster inom svensk språkforskning och språkvård till minne av Carl Gabriel och Karin Forsberg utgår ur Lars Forsbergs donation.

2024 års pristagare är: Per Holmberg och Caroline Liberg. Prissumman är på 80 000 kronor per person.

Svenska Akademien verkar för svenska språket och litteraturen, bland annat genom priser och stipendier som uppmärksammar författare, översättare, kritiker, forskare, svensklärare och bibliotekarier.

Läs mer om priset på Svenska Akademiens webbsida.

Per Holmberg var gästprofessor i Tage Danielsons namn 2021-2022

Relaterat innehåll

Senaste nytt från LiU

Florian Trybel

Samarbetet tänjer på fysikens gränser

Teoretikern Florian Trybel har en central roll i skapandet av nya material. Tillsammans med sin kollega inom experimentell forskning i Skottland siktar han på att utöka möjligheterna för material i extrema förhållanden.

Ung kvinna öppnar en dörr

Från teori till terapi

På Psykologmottagningen vid LiU får studenter på psykologprogrammet chans att göra skillnad på riktigt. Utöver en unik möjlighet att omsätta teori i praktik hjälper de patienter med allt från stresshantering, sömnbesvär, nedstämdhet, oro och fobier.

Kaiqian Wang.

Upptäckt om smärtsignalering kan bidra till bättre behandling

LiU-forskare har ringat in den exakta platsen på ett specifikt protein som finjusterar smärtsignalers styrka. Kunskapen kan användas för att utveckla läkemedel mot kronisk smärta som är mer effektiva och har färre biverkningar.