26 juni 2024

LiU-forskarna Neil Lagali och Mehrdad Rafat får ett globalt erkännande då de tilldelas 2023 års Point of View Award från ARVO Foundations. Världens största organisation för ögonforskning lyfter deras arbete inom regenerativ oftalmologi som ger hopp om att ge blinda synen åter.

Neil Lagai och Mehrdad Rafat.
Neil Lagali, professor vid Linköpings universitet, och Mehrdad Rafat, adjungerad universitetslektor vid Linköpings universitet och grundare av företaget LinkoCare Life Sciences AB. Thor Balkhed

Association for Research in Vision and Ophthalmology (ARVO) Foundation tillkännagav nyligen pristagarna av 2023 års Point of View Award. Neil Lagali, professor från Linköpings universitet, och Mehrdad Rafat, adjungerad universitetslektor från Linköpings universitet och grundare av LinkoCare Life Sciences AB/NaturaLens AB, har uppmärksammats för sitt enastående arbete inom regenerativ oftalmologi. Denna prestigefyllda utmärkelse uppmärksammar deras enastående vetenskapliga bidrag inom ögonforskning och priset ger forskarna ett pengabidrag på $20 000.

Lagali och Rafats prisbelönta artikel

Lagali och Rafats banbrytande artikel, med titeln "Bioengineered corneal tissue for minimally invasive vision restoration in advanced keratoconus in two clinical cohorts" (Nature Biotechnology; 11 augusti 2022), tar upp utmaningarna med att behandla avancerad keratokonus (en konisk formförändring i hornhinnan). Deras innovativa tillvägagångssätt involverar bioteknik för implanterbar hornhinnevävnad och användning av en mindre invasiv kirurgisk metod. Denna metod återställde framgångsrikt synen på blinda patienter med avancerad keratokonus, och vissa fick perfekt syn (20/20) efter operationen.

Global påverkan

Närbild med öga och femtolaser.Närbild med öga och femtolaser. Foto Thor Balkhed Neil Lagali uttrycker sin tacksamhet för utmärkelsen och understryker dess betydelse i att möjliggöra större kliniska prövningar för att validera tillvägagångssättet i en bredare patientpopulation.

– Detta hoppas vi i slutändan kommer att leda till en standardlösning för hornhinneimplantation som inte är beroende av donerad vävnad eller ögonbanker, som potentiellt skulle kunna gynna många människor globalt. Jag har ägnat min forskarkarriär åt att hjälpa till att behandla eller förebygga synnedsättning och förlust, och den här utmärkelsen motiverar mig att fortsätta dessa ansträngningar, säger Lagali.

Mehrdad Rafat håller med och tillägger:

– Denna utmärkelse betyder mycket för mig och mitt team eftersom den uppmärksammar 20 år av vår forsknings- och utvecklingsverksamhet för att utveckla ett nytt hjälpmedel som kan hjälpa människor som lider av hornhinneblindhet och nedsatt syn.

Utmärkelsen förväntas attrahera expertis, investerare och branschfolk, främja nödvändiga kliniska prövningar, regulatoriska processer, certifiering och uppskalad produktion för projektets framgång.

Lyfta ögonforskning världen över

Som den största ögon- och synforskningsorganisationen globalt, fortsätter ARVO att stötta forskning för att förstå det visuella systemet och ta itu med dess störningar. Point of View Award, inrättat av Point of View Foundation, är i linje med ARVO:s uppdrag att stödja banbrytande forskningsinsatser som bidrar till att förebygga, behandla och bota ögonrelaterade sjukdomar.

Om ARVO

Association for Research in Vision and Ophthalmology (ARVO) har ett medlemskap på cirka 10 000 ögon- och synforskare från över 75 länder. Läs mer på ARVO.org.

ARVO Foundation for Eye Research grundades 2001 och samlar in pengar för att stödja ARVO:s utbildnings- och karriärutvecklingsresurser för ögon- och synforskare. Läs mer på arvo.org/arvo-foundation.

Kontakt

Mer om forskningen

Senaste nytt från LiU

Alex Enrich Prast i Amazonas skogar.

Träden överraskar – tar bort metan från atmosfären

Att träd är bra för klimatet genom att de tar upp koldioxid ur atmosfären är väl känt. Men nu står det klart att träden har ytterligare en viktig roll.

En person sitter och ler.

LiU-alumner hjälper industrin att spara pengar och energi

Han lämnade ett högavlönat jobb i gas- och oljeindustrin i Indien för en masterutbildning i hållbarhet och energiteknik på LiU. Sajid Athikkay ångrar inte u-svängen. Nu driver han ett företag som hjälper industrier att spåra och spara energi.

En man i kostym håller en grön växt i handen.

LiU med i megastudie om klimatbeteende

Vilket är bästa sättet att få oss människor att bete oss mer klimatvänligt? Forskare vid Linköpings universitet och Karolinska institutet har bidragit till en världsomspännande studie för att ta reda på det.