frebu93

Fredrik von Malmborg

Adjungerad universitetslektor

Fredrik von Malmborg är universitetslektor i statsvetenskap. Fredriks huvudsakliga fokus ligger på skärningspunkten mellan policy och organisering, särskilt gällande energi- och klimatpolitik.

Påverkansarbete, styrning och förändring av EU:s energipolitik

Efter ett uppehåll på nästan 15 år återupptog jag 2021 min forskningsverksamhet. Ett skäl var att jag var intresserad av att på djupet analysera de erfarenheter jag fått efter flera års praktiskt arbete med förhandlingar om och genomförande av EU-lagstiftning om energieffektivisering.

Publikationer

2025

Racheal Adedokun, Peter A. Strachan, Anita Singh, Fredrik von Malmborg (2025) Exploring the dynamics of socio-technical transitions: Advancing grid-connected wind and solar energy adoption in Nigeria Energy Research & Social Science, Vol. 119, Artikel 103850 (Artikel i tidskrift) Vidare till DOI

2024

Fredrik von Malmborg (2024) Tapping the Conversation on the Meaning of Decarbonization: Discourses and Discursive Agency in EU Politics on Low-Carbon Fuels for Maritime Shipping Sustainability, Vol. 16, Artikel 5589 (Artikel i tidskrift) Vidare till DOI
Martin Björklund, Fredrik von Malmborg, Lina La Fleur, Johan Nordensvärd (2024) Going beyond the Council as brake of EU energy policy: Analysing the internal process of the Council in the recast of the Energy Performance of Buildings Directive Energy Policy, Vol. 195, Artikel 114388 (Artikel i tidskrift) Vidare till DOI
Fredrik von Malmborg (2024) Policy learning for policy change on energy efficiency in European companies Energy Efficiency, Vol. 17, Artikel 84 (Artikel i tidskrift) Vidare till DOI
Fredrik von Malmborg (2024) Strategies and Impacts of Policy Entrepreneurs: Ideology, Democracy, and the Quest for a Just Transition to Climate Neutrality Sustainability, Vol. 16, Artikel 5272 (Artikel, forskningsöversikt) Vidare till DOI

Forskning

Forskning om energipolitik

Jag har i ett projekt om energieffektivisering av byggnader analyserat lobbying och annat påverkansarbete samt processerna för styrning och förändring gällande EU:s politik för att höja hushållens kunskap om sin energianvändning så att de kan bidra till energieffektivisering.

För närvarande genomförs studier av påverkansarbete och policyförändring gällande EU:s politik för energieffektivisering i industrin och i byggnader. Fokus ligger på meningen med energieffektiviseringspolitik, vilken information som används för beslutsfattande, aktörskoalitioner och deras kärnvärden samt vägar till policyförändring, t.ex. interna och externa chocker samt policy-orienterat lärande. Projektet Ökad kunskap – att påverka EU:s politik för resurs- och energieffektiva byggnader har beviljats finansiering av Energimyndigheten.

Utsläppshandel för minskad klimatpåverkan

Jag har analyserat svensk och brittisk klimatpolitik och företags klimatstrategier, med särskilt fokus på internationell utsläppshandel för växthusgaser. Jag har även studerat sektorsstrategier och internationellt tekniksamarbete inom ramen för FN:s klimatförhandlingar.

För att förstå utvecklingen, användningen och effektiviteten av handel med utsläppsrätter som ett styrmedel, ska marknader inte ses som en enkel abstrakt prissättningsmekanism, utan som en empirisk uppsättning sociala relationer placerade i ett specifikt sammanhang, som samordnar ekonomiska åtgärder och vägleder ekonomiskt utbyte. Olika politiska, institutionella och sociala sammanhang kommer att leda till olika resultat vid förverkligandet av marknadssystem för handel med utsläppsrätter. Vi hittar sannolikt avvikelser från förutsägelser från ekonomisk teori i de praktiska tillämpningarna av handel med utsläppsrätter för växthusgaser. Syftet med min forskning inom detta område var att utforska och förklara dessa avvikelser.

Perspektivet är dubbelt. Ur ett klimatpolitiskt perspektiv var jag intresserad av att analysera hur handeln med utsläppsrätter fungerar som ett ’nytt’ miljöpolitiskt styrmedel. Ur ett managementperspektiv var jag intresserad av att analysera hur företag beter sig strategiskt för att följa de begränsningar som ställs av system för handel med utsläppsrätter. Dessa två perspektiv korsades i analysen av företagens beteende på den då framväxande internationella marknaden för utsläppsrätter. Vad får företag att träda in på/dra sig från utsläppsrättsmarknaden? Vad får företag att investera/inte investera i internationella klimatreducerande projekt i omställningsekonomier och utvecklingsländer? Vad är det som gör att företag minskar/inte minskar sina utsläpp internt?

Närbild på en hand som har en handske på sig och bygger ett hus.

Politik och policyprocesser för grön energiomställning och klimatneutralitet

Det övergripande syftet med projektet är att öka kunskapen om processerna för beslutsfattande och policyförändring avseende resurs- och energieffektiva byggnader på EU-nivå.

Organisation

Kollegor