Det finns ett behov att undersöka just den sociala dimensionen i politiken och förvaltningens förståelse av hållbarhet som går bortom ett fokus på bättre teknologi och ekonomiska reformer. Vi behöver en större förståelse kring den sociala dimensionen av miljövänlig teknologi och utvecklingspolitik både i höginkomstländer och låginkomstländer. Det finns ett stort behov att kombinera forskning kring både social och teknologisk innovation å ena sidan och social och miljörättvisa å andra sidan. De stora frågorna är huruvida vi kan ställa om vår marknadsekonomi till att bli hållbar eller om samhället kommer behöver göra en radikal omställning mot ett mer djupekologiskt samhälle.
Skärningspunkten mellan miljöpolitik, internationell utveckling och socialpolitik
Mitt huvudsakliga intresse är politiska frågor som rör low carbon development och hållbar utveckling. Jag har fått en monografi publicerad om de sociala utmaningarna av hållbar utveckling/low carbon development utgiven på Routledge/Earthscan. Jag har även varit med och publicerat 4 volymer av Routledge Major Works Collection kring low carbon development/hållbar utveckling och varit medförfattare till den första läroboken i Low Carbon Development. Jag har varit gästredaktör för två specialutgåvor av Sustainability och Energies som gavs ut 2018. Jag har publicerat i tidskrifter såsom Energy Policy, Energies, Sustainable Development, Energy for Sustainable Development, International Journal of Water Resources Development, Futures, Environment, Development and Sustainability och Asia and Pacific Policy Studies, Social Policy and Administration, Social Policy and Society och Journal of Educational Change. Jag har suttit i styrelsen för University of Southamptons Strategic Research Group (USRGs) Clean Carbon och jag har varit medlem för fyra år i International Centre for Ecohydraulics Research (ICER).
Jag har varit involverad i ESRC-forskningsprojektet ‘China Goes Global: A comparative study of Chinese hydropower dams in Africa and Asia’ och Wolkswagen Stiftungs/ Svenska Riksbanken Jubileumsfondens forskningsprojekt ‘Technological Trajectories for Climate Change Mitigation in China, India and the EU’ med fokus på forskning kring hållbar utveckling och teknologisk innovation.
För mer information kring min forskning så titta gärna på min sida på Researchgate och Googlescholar:
https://www.researchgate.net/profile/Johan_Nordensvard
https://scholar.google.com/citations?user=kkgxfKAAAAAJ&hl=en&oi=ao
Energiomställning för en mer hållbar flygindustri
Jag är nu med och driver tillsammans med KTH ett större forskningsprojekt (2020 – 2024) som syftar till att bidra till kunskap som ska accelerera en hållbar energiomställning inom den svenska luftfartssektorn. Vi vill göra detta genom att utforska de socio-tekniska möjligheter och hinder som är relaterade till en sådan omställning där vi lägger ett fokus på biobaserade jetbränslen och eldrivna flygplan. Projektet är tänkt att vara ett tvärvetenskapligt samarbete mellan tre doktorander och dess handledare vid KTH och Linköpings universitet.
Hur skiljer sig det skandinaviska demokratiska arbetet åt?
POLYGOV är en jämförande studie av krishanteringen, organisationen och funktionen hos lokala demokratier på Island, Norge, Sverige, Finland och Danmark mot bakgrund av den divergerande hanteringen av covid-19-pandemin.
Jag medverkar i det skandinaviska projektet POLYGOV