Utökat samarbete med Östersjöregionen

Ett långsiktigt samarbete med partneruniversiteten i Östersjöregionen ska etableras. Svenska institutet (SI) finansierar nu två olika LiU-projekt med två miljoner kronor med syfte att kunna erbjuda högkvalitativ utbildning, bedriva spjutspetsforskning och främja innovation för ett demokratiskt samhälle.

Porträtt på en man och en kvinna Janerik Lundquist och Mariana Gustafsson ser fram mot intressanta och spännande samarbeten i sina projekt.

Mariana Gustafsson, biträdande lektor och forskare på Avdelningen för statsvetenskap och Janerik Lundquist, universitetslektor på Avdelningen för produktionsekonomi har tillsammans blivit beviljade två miljoner kronor för sina projekt. Mariana och Janerik arbetar båda på Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling (IEI). Projekten pågår i 1,5 år från 1 december 2021 till 31 maj 2023.

Hur känns det att ha blivit tilldelad finansieringen?

- Det känns bra och kul att vi har fått vår ansökan beviljad av Svenska institutet. Detta ger oss och våra partners tydliga signaler att det vi gör och ämnar åstadkomma med projektet är aktuellt och viktigt, berättar Mariana Gustafsson.

- Visst känns det bra när en projektansökan blir beviljad. Bakom en ansökan ligger mycket arbete och stora förväntningar, inte minst hos de utländska universiteten som ingår i projektet. Att få en ansökan beviljad är ett bevis på att det vi vill uppnå med projektet uppskattas av såväl utvärderarna som av Svenska Institutet, säger Janerik Lundquist.

Några frågor och svar Visa/dölj innehåll

Mariana, berätta lite kort om ditt projekt ”Embracing Digitalization in the Academia: International Collaboration for Capacity Building and Innovation (EMDIAC)”

Janerik, berätta lite kort om ditt projekt ”Widening Opportunities for Research Collaborations”

Det främsta syftet med finansieringen är att öka internationella samarbeten med universitet och högskolor i Östersjöregionen. Hur ser du att ditt projekt kommer att utveckla samarbeten med länderna runt Östersjön?

Mariana, finns det några utmaningar i ditt projekt?

Janerik, ser du några utmaningar i ditt projekt?

Mariana och Janerik ser båda fram mot intressanta och spännande samarbeten framöver i sina olika projekt.

Vad blir det allra roligaste med projekten?

Mariana Gustafsson
- Det allra roligaste i projektet blir att jobba tillsammans med kunniga och engagerade kollegor från olika universitet i Östersjöregionen; att få höra, se och dela med oss av kunskap, verktyg och erfarenheter för att bidra till att lösa konkreta utmaningar inom undervisning, forskning och samverkan i våra respektive universitet.

Janerik Lundquist
- Att över huvud taget få leda denna typ av kapacitetsuppbyggnadsprojekt i en internationell miljö är det roligaste som finns. Det ger så oerhört mycket tillbaka och att se vad det kan leda till i de olika partnerländerna är oerhört stimulerande. På det personliga planet får vi inte glömma den oförbehållsamma gästfrihet som man möts av i dessa länder.

Finansiär Visa/dölj innehåll

Kontakt Visa/dölj innehåll