13 januari 2025

När anställda på Bravida skulle undersöka hur AI kan öka företagets konkurrenskraft blev första steget en skräddarsydd uppdragsutbildning från LiU. Deltagarna fick större kunskap och trygghet, och kanske ett helt förändrat arbetssätt i framtiden.

En man sitter i ett klassrum och pratar
&nbsp;<span class="image-text">Mats Björkman diskuterar hur olika AI-lösningar kan implementeras för att öka Bravidas konkurrenskraft.</span><br><br><span class="bt-camera photographer"></span> Fotograf: My Kronqvist

—Vi är såklart inte fullärda inom AI, men under utbildningens gång har vi blivit väldigt trygga i den kunskapen som vi faktiskt har och hur vi just nu kan utnyttja den för att skapa värde för våra kunder, säger Mats Björkman, verksamhetsutvecklingschef på region Mitt på Bravida.
För företag som ständigt arbetar för att öka sin konkurrenskraft kan AI få en betydande roll. Som många andra organisationer befinner sig Bravida mitt i en stor förändring och med AI:s intåg. Samtidigt kan den nya teknologiska utvecklingen innebära en stor konkurrensfördel för de organisationer som drar nytta av de nya möjligheterna och håller sig i framkant. Med det som förhoppning startade tillsammans med engagerade kollegor startade Mats Björkman, ett internt forum för att fördjupa sig i frågor om AI. Gruppen stötte snabbt på frågan hur de bäst kunde öka sin kunskap om AI och skapa ett mervärde för sina kunder.

Skräddarsydd utbildning blev lösningen

Med vetskapen att teknologin hela tiden förändras så insåg de att det var viktigt att skapa ett klimat där de tillsammans kan utvecklas och lära tillsammans. Som genom en slump hade Bravida kontakt med en av LiU:s samverkansrådgivare som arbetar i gränslandet mellan näringslivet och universitet, och fick ett erbjudande om att skräddarsy en uppdragsutbildning.
– Tidigare visste jag inte att universitet kunde skräddarsy utbildningar för företag och organisationer, och vår bild har nog varit att forskare tenderar att prata på ett sätt som man inte förstår. Men vi blev verkligen motbevisade! Säger Mats Björkman. Trots att ämnet Artificiell Intelligens är så pass komplext anser Mats att utbildningens moment har varit anpassat till Bravidas önskemål och förkunskaper som just Bravidas personal haft.

Kontakt i april, utbildningsstart i oktober

Ett önskemål som kom från Bravida var snabb leverans. Bravida tog först kontakt med LiU i april, och utbildningen drog i gång i oktober.
-Ett av de case som vi tog upp på utbildningen har vi nu jobbat vidare med och tagit fram i prototyp på en lösning som vi tror kan komma att ge ett rejält värde i vardagen för våra anställda,
-Det steget hade inte varit möjligt om vi inte hade gått den här utbildningen. Så nu ska vi snart få börja testa om lösningen ger det framtida värde som vi hoppas.

Det passade oss väldigt bra att samarbeta med en så trovärdig utbildningsanordnare och ta del av just LiU:s forskning inom AI.
Mats Björklund, Verksamhetsutvecklingschef, Bravida 

Bilder från kurstillfälle

Så här går det till att skräddarsy uppdragsutbildning

Kontakt

Maila LiU Uppdragsutbildning. Beskriv gärna behovet och förkunskaperna i just er organisation, så återkommer en av våra projektledare till er.

Behovsanalys

LiU:s projektledare hjälper er med en analys av ert kompetensbehov och matchar ihop er med rätt forskargrupp på LiU. 

Offert

När ni kommit överens om kursens innehåll, upplägg och tidsperiod så får ni ta ställning till ett kostnadsförslag.

Mer om uppdragsutbildning och att samverka med LiU 

Kontakta oss

Senaste nytt från LiU

Kvinnlig forskare och buss.

Forskning ska spara pengar och miljö i kollektivtrafiken

Är bussbiljetten för dyr? Det kan bero på att de offentliga upphandlingarna inom kollektivtrafiken ställer allt högre krav på entreprenörerna. I ett fyraårigt projekt ska LiU-forskare studera hur upphandlingen kan bli mer cirkulär.

Två kvinnor inomhus

Dold marknad för barnavård i nytt ljus

Under 1900-talet fanns en marknad i Sverige där barn föddes och vårdades mot betalning. Forskarna Johanna Sköld och Johanna Sjöberg avslöjar hur kommersiella förlossningshem och barnpensionat fungerade parallellt med välfärdsstatens framväxt.

Två män i laboratorium.

Han fick se sitt studentprojekt skjutas ut i rymden

I våras blev han färdig civilingenjör, bland annat efter ett projektarbete som skulle tåla en rymdfärd. Sent i november 2024 stod han på den svenska rymdbasen Esrange i Kiruna och fick se raketen lyfta.