15 november 2024

Trots lovande politiska löften om att främja cirkulär ekonomi kvarstår en känsla av besvikelse när verkligheten inte motsvarar drömmarna. I denna artikel granskas varför dessa löften ofta förblir just ord utan att leda till de nödvändiga förändringarna.

Cirkulär ekonomi har blivit en central lösning för att hantera de miljömässiga utmaningar vi står inför idag, såsom klimatförändringar och resursutarmning. I stället för den traditionella linjära modellen, där resurser tas, används och sedan kastas, strävar den cirkulära ekonomin efter att maximera resursanvändningen genom återanvändning, återvinning och optimering av materialflöden.

– För att cirkulär ekonomi ska bli en framgångsrik verklighet, måste vi dock se mer än bara lovord och ambitioner. Det krävs betydande förändringar i befintliga regler och riktlinjer för att möjliggöra en smidig övergång till cirkulära affärsmodeller, säger Mattias Lindahl, professor i produktrelaterat miljöarbete vid avdelningen Industriell miljöteknik, Linköpings universitet.

Utmaningarna som företag möter när de försöker övergå till cirkulära affärsmodeller måste adresseras, och både politiska beslut och företagsstrategier måste anpassas.

Kundernas roll i den cirkulära omställningen

För att nå framgång i den cirkulära ekonomin är det också viktigt att engagera oss kunder. Mattias Lindahl understryker vikten av att förändra kundernas uppfattning om använda varor och att skapa bättre infrastruktur för cirkulära flöden.

– För att cirkulär ekonomi ska lyckas krävs det att politiker, företag och vi kunder omfamnar förändringarna och ser värdet i mer cirkulära och hållbara alternativ. Varför inte skapa lösningar som ger oss mer värde men med mindre resurser, förluster och negativa miljöeffekter, säger Mattias Lindahl.

I ljuset av dessa faktorer presenterar vi här två viktiga rapporter som utforskar hinder och möjligheter för cirkulär ekonomi. Den första rapporten från Internationella Handelskammaren (ICC) varnar för att politiska löften inte räcker till utan att reglerna måste uppdateras. Den andra rapporten från Fores analyserar den europeiska övergången till cirkulär ekonomi och föreslår policyförändringar som behövs för att stödja denna utveckling.

Cirkulär ekonomi – ett system som skapar värde med minskad resursförbrukning. Professor Mattias Lindahl diskuterar utmaningar och möjligheter, från att ändra våra beteenden till att utveckla affärsmodeller som fokuserar på funktion istället för ägande.

Fördjupa dig i ämnet cirkulär ekonomi. Läs rapporter.

Regler måste uppdateras för att cirkulär ekonomi ska lyckas

En ny rapport från Internationella Handelskammaren (ICC) varnar för att politiska löften om att främja cirkulär ekonomi inte räcker utan stora ändringar i befintliga regler. Professor Mattias Lindahl har bidragit till rapportens avsnitt om resursflöden i en cirkulär ekonomi, där han har utrett hur flöden av material och resurser kan optimeras för att stödja hållbar produktion och användning av produkter och resurser.

Rapporten, som publicerats tillsammans med EY, visar att företag möter stora hinder när de försöker övergå till cirkulära affärsmodeller, trots de miljömässiga och ekonomiska fördelar dessa kan ge.

Rapporten lyfter fram behovet av att företag ser över sina processer och hittar nya, mer cirkulära lösningar. Genom att skapa mer värde med mindre resurser kan företag inte bara minska förluster utan även stärka sin långsiktiga konkurrenskraft.

Det finns mycket att hämta i rapporten. Börja där ni står och identifiera vad ni kan förändra för att skapa en mer cirkulär och hållbar affärsmodell, säger Mattias Lindahl professor i produktrelaterat miljöarbete på avdelningen industriell miljöteknik vid Linköpings universitet.

Bland hindren nämns komplicerade regler för handel med återvunna material, brist på internationella standarder och tullsystem som inte stödjer återanvändning och återvinning.

Läs hela rapporten här: "Putting the circular economy into motion"

Ny rapport om cirkulär ekonomi för en hållbar omställning i Europa

Den 17 oktober lanserade Fores, den gröna och liberala tankesmedjan, en ny rapport som behandlar Europas behov av en effektiv övergång till cirkulär ekonomi. Författad av forskarna Mattias Lindahl från Linköpings universitet och Carl Dalhammar från Lunds universitet, ger rapporten en omfattande analys av nuvarande och kommande policyer inom EU som påverkar den europeiska industrins möjligheter att ställa om. Med fokus på industrins behov för att kunna konkurrera hållbart, identifierar forskarna hur policyer kan förbättras för att undvika överlappande och motstridiga regler.

Rapporten diskuterar vilka förändringar EU bör genomföra samt vilken roll enskilda medlemsstater, som Sverige, kan spela för att driva utvecklingen framåt. Genom rekommendationer kring reformer inom områden som produktstandardisering, avfallslagstiftning och offentlig upphandling, syftar rapporten till att stödja en övergång till en mer cirkulär ekonomi som inte bara hanterar klimatförändringar och resursbrist utan också stärker Europas konkurrenskraft.

Lanseringen samlade både beslutsfattare och industriföreträdare för att diskutera dessa viktiga frågor och utbyta idéer om hur EU kan leda vägen mot en cirkulär och hållbar framtid.

Läs hela rapporten här: "Developing Policies for a Smart and Inclusive Circular Transition in Europe"

Relaterat innehåll

Organisation

Senaste nytt från LiU

Polisbil, avspärrat.

Ny forskning stärker kommuners krisberedskap

Sveriges kommuner står inför stora krisutmaningar. För att möta dessa krav startar nu ett forskningsprojekt som undersöker hur ledarskapet för att utveckla och organisera förmåga till kommunal krisberedskap kan stärkas.

Gymnasieelev i laboratorium.

Styrkeprovet i LiU-labbet: Knopen mot splitsen!

Vilket håller bäst under seglingen? En knop, eller en splits? Max Zetterström som går Seglargymnasiet i Motala fick chansen att ta reda på det i sitt gymnasiearbete – i LiU:s testlabb.

Champagneflaska med Sectra på etiketten

Sectra – världsledande företag med rötter i LiU-forskning

Det började som extrauppdrag för fyra forskare och växte till ett spjutspetsföretag inom medicinsk IT och cybersäkerhet. Följ med på Sectras resa mot dagens globala verksamhet.