När Johan Dabrosin Söderholm skulle tillträda som dekanus 2012 intervjuades han om sin syn på framtiden och kommande ledarskap. En av de största utmaningarna som dekanus då befarade, var att kunna driva ett ledarskap och samtidigt vara öppen för alla goda idéer. Liknelsen ”att leda akademiker är som att valla en flock katter” kom på tal.
– Det stämmer väl fortfarande till viss del, säger Johan Dabrosin Söderholm och skrattar till. Akademiker är inte så lättstyrda och har sina egna idéer om vad som ska göras, många är dessutom ganska starka personligheter. Att leda akademin genom top-down är väldigt svårt, man måste lyssna in och ha en god dialog.Kurvig väg i höstlandskap.
Dekanus liknar akademin vid ett vackert landskap med många kompetenta personer. Genom att ha koll på vad som händer, både i LiU:s ledning och nationellt, hjälper man till att hitta lite bättre vägar genom landskapet och kan på så vis utveckla verksamheten och föra den stora fåran framåt. Samtidigt händer det otroligt mycket vid universitetet, så till stor del gäller det att ”go with the flow” för att inte bromsa kreativiteten, menar dekanus.
– Det finns en oerhörd fördel med akademikernas självständighet. Det finns en väldig kraft som inte behöver styras riktigt – Vi sätter ramarna, men fakultetens medlemmar hittar lösningar, tutar och kör på, och det blir ofta ganska bra, instämmer Fredrik Elinder prodekanus.
Goda råd till kommande ledning
Fredrik Elinder tillträdde som prodekanus samtidigt som dekanus 2012. Initialt uppskattades att rollen som prodekan skulle utgöra ungefär 30 procent av en heltidstjänst, idag upptar den cirka 70 procent. Jag tror att uppdraget både underskattades och sedan expanderade under tiden. Mitt arbete har möjligtvis inneburit att fakultetens forskare kunnat fokusera på kärnverksamheten, hoppas Fredrik Elinder.
Foto Magnus JohanssonNågot som äter tid är mejlen. Till dags dato har dekanus 180 000 mejl i sin inkorg, vilket innebär ca 20 000 mejl om året eller 100 mejl om dagen, om man räknar med 40 aktiva veckor. Ett gott råd till kommande dekan är därför att blockera e-mejlen, säger Johan Dabrosin Söderholm och skrattar. Skämt åsido, mejlen är en enorm tidstjuv!
Ett annat klokt råd är att upprätthålla en bra dialog med verksamheten, genom exempelvis ämnesföreträdarna. Dekanus betonar också vikten av att arbeta tätt tillsammans med Region Östergötland och Sydöstra sjukvårdsregionen, bland annat inför kommande ALF-utvärdering. Fredrik Elinder vill mana den nya ledningen till en viss försiktighet med att genomföra stora förändringar utan att först noga tänka igenom saker och ting. ”Det kan låta trivialt, men innan man kastar om och förändrar, tänk en tanke till”.
Fredrik Elinder. Foto Thor BalkhedMed tanke på dekanernas många olika uppdrag och vad som har åstadkommits, så är det kanske inte så konstigt att tiden expanderat. Mycket har hänt – något som också blir tydligt när dekanerna ombeds välja ut tre höjdpunkter av stor betydelse för fakulteten, det är inte helt lätt att begränsa. Se några av deras favoriter nedan.