25 maj 2021

Kungliga Vetenskapsakademien har valt in tre nya ledamöter. En av dessa är Erik G. Larsson, professor och chef för avdelningen för kommunikationssystem vid Institutionen för systemteknik, vid Linköpings universitet.

Erik G. Larsson, professor och chef för avdelningen för kommunikationssystem vid Institutionen för systemteknik (ISY) vid Linköpings universitet.
Thor Balkhed
- Det är otroligt roligt och hedrande att få komma med här bland de främsta forskarna i Sverige. Akademins huvudmål är att stärka vetenskapens inflytande i samhället och det är något som jag ser fram mot att få vara med och bidra till, säger Erik G. Larsson.

Hans forskning bedrivs huvudsakligen inom de bredare områdena trådlösa kommunikationssystem, statistisk signalbehandling och nätverk. Den största forskningen i hans grupp är tekniker för effektiv och säker trådlös anslutning och avkänning bortom 5G.

Erik G. Larsson valdes in i klassen för tekniska vetenskaper vid Vetenskapsakademiens allmänna sammankomst i april. Dessutom valdes Kristina Edström, professor i oorganisk kemi och ledare av Ångström Advanced Battery Center vid Uppsala universitet, in som ledamot i klassen för tekniska vetenskaper. Dessutom valdes Sten Linnarsson, professor i molekylär systembiologi vid Karolinska Institutet, in som ledamot av klassen för medicinska vetenskaper.

Läs mer på Kungl. vetenskapsakademin.

Kontakt

Mer nyheter om Erik G. Larsson

Linköpings universitet skylt.

Två nya Wallenberg Scholars vid LiU

Forskarna Feng Gao och Daniel Västfjäll vid Linköpings universitet har utsetts till nya Wallenberg Scholars. Dessutom får ytterligare sex LiU-forskare förlängda perioder. Varje forskare får mellan 18 och 20 miljoner kronor i fem år.

Erik G Larsson ritar formler på en glasskiva.

Forskning om 6G och AI-teknik får 30 miljoner

Professor Erik G. Larson får, tillsammans med kollegor vid LiU och KTH, 30 miljoner kronor från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse. Målet är att utveckla nya metoder för att distribuera artificiell intelligens och maskininlärning genom 6G-nätet.

Deltagarna vid 2022 IEEE SPS - EURASIP Summer School

Framtidens supersnabba 6G-nät i fokus

Knappt har 5G blivit verklighet, då frågan om vad 6G kommer att innebära ställs. Det var utgångspunkten då 2022 IEEE SPS - EURASIP Summer School arrangerades vid Linköping universitet.

Om avdelningen

Om institutionen

Senaste nytt från LiU

Alex Enrich Prast i Amazonas skogar.

Träden överraskar – tar bort metan från atmosfären

Att träd är bra för klimatet genom att de tar upp koldioxid ur atmosfären är väl känt. Men nu står det klart att träden har ytterligare en viktig roll.

En person sitter och ler.

LiU-alumner hjälper industrin att spara pengar och energi

Han lämnade ett högavlönat jobb i gas- och oljeindustrin i Indien för en masterutbildning i hållbarhet och energiteknik på LiU. Sajid Athikkay ångrar inte u-svängen. Nu driver han ett företag som hjälper industrier att spåra och spara energi.

En man i kostym håller en grön växt i handen.

LiU med i megastudie om klimatbeteende

Vilket är bästa sättet att få oss människor att bete oss mer klimatvänligt? Forskare vid Linköpings universitet och Karolinska institutet har bidragit till en världsomspännande studie för att ta reda på det.