25 maj 2021

Kungliga Vetenskapsakademien har valt in tre nya ledamöter. En av dessa är Erik G. Larsson, professor och chef för avdelningen för kommunikationssystem vid Institutionen för systemteknik, vid Linköpings universitet.

Erik G. Larsson, professor och chef för avdelningen för kommunikationssystem vid Institutionen för systemteknik (ISY) vid Linköpings universitet.
Fotograf: Thor Balkhed
- Det är otroligt roligt och hedrande att få komma med här bland de främsta forskarna i Sverige. Akademins huvudmål är att stärka vetenskapens inflytande i samhället och det är något som jag ser fram mot att få vara med och bidra till, säger Erik G. Larsson.

Hans forskning bedrivs huvudsakligen inom de bredare områdena trådlösa kommunikationssystem, statistisk signalbehandling och nätverk. Den största forskningen i hans grupp är tekniker för effektiv och säker trådlös anslutning och avkänning bortom 5G.

Erik G. Larsson valdes in i klassen för tekniska vetenskaper vid Vetenskapsakademiens allmänna sammankomst i april. Dessutom valdes Kristina Edström, professor i oorganisk kemi och ledare av Ångström Advanced Battery Center vid Uppsala universitet, in som ledamot i klassen för tekniska vetenskaper. Dessutom valdes Sten Linnarsson, professor i molekylär systembiologi vid Karolinska Institutet, in som ledamot av klassen för medicinska vetenskaper.

Läs mer på Kungl. vetenskapsakademin.

Kontakt

Mer nyheter om Erik G. Larsson

Knut och Alice Wallenbergs stiftelse.

Forskare vid LiU öppnar slussarna för AI i mobilnätet

Professor Erik G. Larsson, tillsammans med medforskaren Zheng Chen, docent i kommunikationssystem, använder sitt anslag från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse till ett nytt koncept för trafiken i trådlösa nät.

Linköpings universitet skylt.

Två nya Wallenberg Scholars vid LiU

Forskarna Feng Gao och Daniel Västfjäll vid Linköpings universitet har utsetts till nya Wallenberg Scholars. Dessutom får ytterligare sex LiU-forskare förlängda perioder. Varje forskare får mellan 18 och 20 miljoner kronor i fem år.

Erik G Larsson ritar formler på en glasskiva.

Forskning om 6G och AI-teknik får 30 miljoner

Professor Erik G. Larson får, tillsammans med kollegor vid LiU och KTH, 30 miljoner kronor från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse. Målet är att utveckla nya metoder för att distribuera artificiell intelligens och maskininlärning genom 6G-nätet.

Om avdelningen

Om institutionen

Senaste nytt från LiU

Patrik Thollander, professor i energisystem vid Linköpings universitet.

Så kan industrins globala koldioxidutsläpp minska

De globala koldioxidutsläppen från industrin kan minska med fem procent. Men då måste företag och beslutsfattare ta ett helhetsgrepp på energieffektivisering och inte stirra sig blinda på teknisk utveckling. Det menar forskare vid bland annat LiU.

Pipettspets mot svart bakgrund.

Pipetten som kan aktivera enskilda hjärnceller

Forskare vid LiU har utvecklat en pipett som kan leverera joner till enskilda hjärnceller utan att skapa störningar i den känsliga miljön utanför cellerna. Tekniken kan ge viktiga insikter om hur enskilda celler påverkas och hur de samarbetar.

En kvinna i vit blus.

Barn med NPF-diagnoser gynnas av riktad fritidsverksamhet

Barn med neuropsykiatriska diagnoser har ofta svårt att delta i öppna fritidsaktiviteter.  I en ny doktorsavhandling från LiU studeras den riktade verksamheten KFUM Funkis i Linköping. Resultatet visar på utmaningar men framförallt på möjligheter.