19 februari 2023

Är du intresserad av att forska kring rättvis klimatomställning? Bli doktorand i forskarskolan Just Transitions! Doktoranderna fokuserar på ledning och organisering för en rättvis klimatomställning och arbetar tvärdisciplinärt, tillsammans med en offentlig aktör, på ett av partneruniversiteten Chalmers tekniska högskola, Göteborgs universitet eller Linköpings universitet.

En grupp, sedd ovanifrån, arbetar vid ett bord
Jonas Järmen

I forskningsprojekten ska doktoranderna utveckla kunskap om de förutsättningar och förmågor som krävs för samverkan, ledning och styrning mot ett klimaträttvist samhälle.

Doktoranderna rekryteras inom universitetsämnen med olika kopplingar till den övergripande utmaningen kring en rättvis klimatomställning.

Inom forskarskolan kommer de att interagera direkt med omställningsprocesser i Göteborgs stad, Linköpings kommun, Länsstyrelsen i Östergötland eller Västra Götalandsregionen. I respektive projekt, tar doktoranden sin utgångspunkt i ett universitetsämne. Partneruniversiteten erbjuder följande ämnesingångar:

  • Chalmers tekniska högskola: arkitektur
  • Göteborgs universitet: företagsekonomi, respektive samhällsvetenskapliga miljöstudier
  • Linköpings universitet: design, socialt arbete, respektive teknik och social förändring

De lokala omställningsprocesserna utforskas sedan genom fyra teman, vilket är den gemensamma basen för alla doktorander. De fyra temana berör konflikter och dilemman i stadsplanering och beslutsfattande för rättvisa klimatomställningar; begreppet ’rättvisa’ som utgångspunkt för urbana och regionala klimatomvandlingar; gränsöverskridande metoder för forskning och omställning; och kapacitet och kompetens för en urban klimaträttvis omställning. 

Sök en doktorandtjänst!

 

Här hittar du mer information om de sju tjänsterna

Relaterat innehåll

Senaste nytt från LiU

Närbild på små bitar av lever i en petriskål.

Levern kan förutspå spridning av cancer i bukspottskörteln

Mikroskopiska förändringar i levern kan användas till att förutse hur bukspottkörtelcancer kommer att sprida sig. Upptäckten kan bidra till nya sätt att förutsäga sjukdomsförloppet och förebygga spridning till andra organ.

Kvinna i trappa.

Den otekniska flickan är en myt

Flickor i årskurs 3 är fulla av självförtroende och intresse för teknik. Ett par år senare har de tappat allt. I sin doktorsavhandling vid Linköpings universitet undersöker Ulrika Sultan orsakerna.

Kvinna står på väg med korsade armar.

Hon vill få robotar att uppföra sig bättre

Forskaren Hannah Pelikan tror att vi kommer att få se ökade konflikter mellan människor och robotar i framtiden. I sin forskning filmar hon vardagliga möten mellan människa och maskin för att se vad som händer.