Avdelningen för klinisk kemi och farmakologi (KKF)

Vid avdelningen bedrivs forskning som inkluderar ämnesområdena anestesiologi/intensivvård, farmakologi och klinisk farmakologi, forensiska vetenskaper och klinisk kemi.

Det övergripande målet med forskningen är att förbättra diagnostik och behandling genom att utveckla nya läkemedel, kartlägga och med nya metoder förutse och minska risken för allvarliga biverkningar inom tex cancerbehandling, intensivvård och hemostasrubbningar. Forskningen innefattar också projekt med syfte att lösa brott med hjälp av avancerade analyser och AI, identifiera och karaktärisera nya nätdroger med mera.

Avdelningen undervisar på grund och avancerad nivå inom medicinska-, biomedicinska- och tekniska- utbildningar samt bedriver forskarutbildning.

Kontakta oss

Medarbetare

Forskning

Endoplastiskt retikulum

ER-stress och dess roll i sjukdom

ER-stress är en viktig molekylär koppling i patologin av ett antal sjukdomar inklusive metabola syndromet och neurodegenerativa sjukdomar.

Närbild på en patient i en sjukhussängs arm.

Hjärnan under narkos

Varför somnar vi när vi sövs? Vår forskning syftar till att förstå hur hjärnans celler påverkas av narkosmedel.

Närbild på en patient i en sjukhussängs hand.

Tidig upptäckt av hjärtmuskelskador vid narkos och intensivvård

Hur påverkas viktiga organ såsom hjärta, lungor och hjärna, av narkos, intensivvård och akutsjukvård? Hur påverkas livskvalitet och överlevnad?

Nyheter

Henrik Green.

Möjligt att förutse nervskador av cancerbehandling

Många kvinnor som behandlats för bröstcancer med en typ av cytostatika, taxaner, får ofta biverkningar på nervsystemet. Nu har forskare vid LiU utvecklat ett verktyg som kan förutsäga hur stor risken är för den enskilda individen.

Bild från akutmottagningen vid Linköping US.

Hyperspektral avbildning omdefinierar akutvården

Varje år besöker mer än två miljoner patienter i Sverige en akutmottagning. Dessa avdelningar upplever ofta trängsel som leder till ökning av återbesök och ökad dödlighet. Ett WCMM-projekt kommer att rikta in sig på brister i nuvarande triageverktyg.

Forskare i labb.

Forskning inom medicin och hälsa får 67 miljoner från VR

Vetenskapsrådet, VR, har beslutat om bidrag inom flera utlysningar inom medicin och hälsa. Forskning vid LiU har beviljats 67 miljoner kronor. Forskningen handlar bland annat om digitala tvillingar, beroende och kronisk smärta.

Organisation