02 december 2024

Quantum Beam Optics (QBO) strävar efter att föra avancerad flerskiktsneutronoptikteknologi till den internationella marknaden. Neutronoptik används inom en mängd olika forskningsområden och företaget lovar hög prestanda och kostnadseffektivitet.

Fyra forskare
Anton Zubayer, Gio Fornell, Naureen Ghafoor och Fredrik Eriksson.

En bild på Jens Birch
Jens BirchFotograf: Olov Planthaber

Teamet bakom Quantum Beam Optics Sweden AB består av Fredrik Eriksson, Naureen Ghafoor, Jens Birch, Gio Fornell och Anton Zubayer. Tillsammans har de en lång historia av forskning och utveckling inom avancerad flerskiktsröntgen- och neutronoptik vid Tunnfilmsfysikavdelningen inom Institutionen för fysik, kemi och biologi vid Linköpings universitet.

"Under åren har vi varit i framkant av teknologiska framsteg inom detta område. Det erkännande vi har fått från forskare som är verksamma inom neutronspridning, tillsammans med ett växande intresse från neutronoptikindustrin, inspirerade oss att ta nästa steg och etablera Quantum Beam Optics Sweden AB (QBO)", säger docent Fredrik Eriksson.

Genom att grunda QBO strävar teamet efter att kommersialisera sina innovationer och tillhandahålla lösningar som möter efterfrågan på högkvalitativ neutronoptik världen över. Detta innovationsprojekt stöds av LiU Holding genom LiU Invest och LEAD.

Varför har ni startat företaget?

Vi grundade Quantum Beam Optics för att föra vår avancerade flerskiktsneutronoptikteknologi till den internationella marknaden. Vår teknologi erbjuder betydande framsteg, såsom högre reflektivitet och förbättrad spinnpolarisation, vilket är kritiskt för neutron-spridningsapplikationer. Även om vår nya teknologi innebär en investering, erbjuder dess mer effektiva neutronanvändning betydande ekonomiska fördelar för anläggningarna. Denna kombination av prestanda och kostnadseffektivitet gör våra lösningar särskilt attraktiva för ledande anläggningar som European Spallation Source (ESS) i Lund, såväl som andra neutron-spridningsanläggningar globalt. Att etablera QBO gör det möjligt för oss att samarbeta mer effektivt med ledande optiktillverkare, för att underlätta integreringen av våra innovationer i deras produktionsprocesser och driva gränserna för neutronoptikens prestanda.

Vad kommer ni att sälja och tillhandahålla?

Inledningsvis kommer vi att erbjuda konsulttjänster, med fokus på att tillhandahålla både vetenskaplig och teknisk expertis till neutronoptiktillverkare. Vårt mål är att hjälpa dessa företag att replikera de högpresterande resultaten vi har uppnått på labbskala i storskalig neutronoptik. Genom att dela med oss av vår kunskap och erfarenhet, strävar vi efter att stödja deras ansträngningar att uppnå samma nivå av optisk prestanda i deras produkter.

Varför behöver neutronoptiktillverkare era tjänster?

Medan vissa tillverkare har förmågan att vidareutveckla och implementera avancerade neutronoptikteknologier självständigt, står andra inför utmaningar på grund av brister i specifik vetenskaplig eller teknisk expertis. Vår konsultverksamhet kommer att tillhandahålla den vägledning som behövs för att påskynda deras utvecklingsprocesser, vilket gör det möjligt för dem att producera högpresterande optik snabbare. Detta kommer i sin tur att möjliggöra innovation i optisk och instrumentdesign, minska time-to-market och i slutändan öka lönsamheten för tillverkarna. I framtiden kan QBO utöka sina tjänster till att omfatta tekniklicensiering eller till och med direkt tillverkning av optik, vilket erbjuder ytterligare värde för industrin.

Kontakt

Relaterat innehåll

Senaste nytt från LiU

Serverrum,data på svart skärm.

Maskinpsykologi – en brygga till generell AI

AI som är lika intelligent som människor kan bli möjlig tack vare psykologiska inlärningsmodeller, kombinerat med vissa typer av AI. Det menar Robert Johansson som i sin avhandling har utvecklat begreppet maskinpsykologi.

Forskning för hållbar framtid får nära 20 miljoner i bidrag

Ett oväntat samarbete mellan materialvetenskap och beteendevetenskap. Utveckling av bättre tjänster för att hantera klimatförändringarna. Det är två forskningsprojekt vid LiU som får stora stöd från Marianne och Marcus Wallenbergs stiftelse.

Innovativ idé för effektivare cancerbehandlingar prisas

Lisa Menacher har tilldelats Christer Giléns stipendium 2024 inom området statistik och maskininlärning för sin masteruppsats. Hon har använt maskininlärning i ett försök att göra val av cancerbehandling mer effektivt.