11 december 2024

Ett femtontal studenter och doktorander vid Campus Norrköping var på plats för att ta emot årets Norrköpingsstipendier. De belönades för stort engagemang i både samhället och studentlivet. Därefter bjöds de på afternoon tea i Wadströmska villan tillsammans med givarna.

En man överlämnar ett diplom till en ung man och en ung kvinna
Medieteknikstudenterna Filip Hamrelius och Anna Granberg tog emot stipendium från Kjell Karlsson, ordförande i Norrköpings Polytekniska Förening. Fotograf: Jenny Widén

Stämningen var glad och högtidlig när givarna i tur och ordning delade ut årets stipendier.

– Det är som att vara tomten på julafton, sade Robert Willén från Stig Wadströms Stiftelse, den stiftelse som också ger LiU möjlighet att nyttja Wadströmska villan i Norrköping.

Filip Hamrelius och Anna Granberg läser till civilingenjörer i medieteknik och inom ramen för utbildningen har de utvecklat webbplatsen Myndighetshandboken. Norrköpings Polytekniska Förening gav dem 10 000 kronor till fortsatt utvecklingsarbete och drift av den.

Webbplatsen föddes när Anna och Filip blev labbpartners i en kurs i avancerad webbprogrammering. De var intresserade av myndighetsfrågor och saknade en samlad, tydlig bild av hur svenska staten fungerar.

– Så då tänkte vi att vi gör det själva och till slut hade vi över 400 sidor på webben. Det här stipendiet innebär att vi kan driva verksamheten vidare och utveckla den. Vi tar snart examen men vill fortsätta med det som ett hobbyprojekt, sade Filip Hamrelius.

Bio utomhus till våren

Två personer med diplom
Chloe Larsson Rot och Yehya Jr Sahyouni från Stubinen.Fotograf: Jenny Widén
Flera studentföreningar tog emot stipendier. Bland dem fanns Stubinen, som är studenternas filmförening i Norrköping, De fick 10 000 kronor av Stig Wadströms Stiftelse för att arrangera utomhusbio.

– Det underlättar jättemycket att få de här pengarna. Vi vill göra något som är öppet för alla och hoppas kunna ha en utomhusföreställning i maj nästa år, på en central plats i Norrköping, sade Stubinens kassör Yehya Jr Sahyouni.

– Detta blir något extra utöver vår ordinarie verksamhet, där vi visar film varannan söndag, sade Chloe Larsson Rot, också ledamot i Stubinens styrelse.

Stipendier stöttar samhällsutveckling

Två män sitter i en soffa
Per Bertler och Gustaf Fylkner från LFV. Fotograf: Jenny Widén
Stipendier kopplade till Campus Norrköping delas ut varje år och stöttar många olika projekt, ofta examensarbeten eller utlandsstudier. För givarna är det ett sätt att bidra till en god samhällsutveckling och bygga relationer med studenter, doktorander och LiU som lärosäte.

– Det ingår i vårt uppdrag att bedriva forskning och vi har etablerat samarbete med LiU sedan säkert tio år tillbaka, sade Per Bertler från LFV (Luftfartsverket). Genom att dela ut stipendier vårdar vi vår relation med universitetet och får också möjlighet att visa upp oss som arbetsgivare.

Se mer från stipendieutdelningen

Alla stipendiegivare och stipendiemottagare

Norrköpings kommun gav stipendier till:

  • Anthony Butdi Fredriksson för de platsbesök han planerar under sitt examensarbete om hållbart flyg.
  • Alicia Törnqvist till verksamhetsförlagd utbildning på en förskola i USA.
  • Simon Carlswärd som parallellt med studierna engagerar sig i lokalsamhället och för unga, bland annat genom projektet LuMiNk där han hjälper högstadieelever med läxor och studieteknik.

LFV (Luftfartsverket) gav stipendium till:

  • Jekaterina Basjuka som under pågående doktorandstudier skapat visualiseringar inom flygledning och för Dubai Expo 2020 och olika europeiska konferenser.

Stig Wadströms Stiftelse gav stipendier till:

  • Konstföreningen LiUNardo för att anordna en konstresa för medlemmarna till Liljevalchs konstgalleri.
  • Idrottsföreningen NAFFI för fortsatt verksamhetsutveckling.
  • Studentkören SKÖN för fortsatta bidrag till kultur i samhället och en levande campusmiljö.
  • Karin Lockner för en utbytestermin i syfte att senare i livet kunna arbeta på global nivå med konflikthantering, hållbarhet och fredsfrågor.
  • Sofia Appelgren för engagemang i FORSA, ett riksförbund som arbetar för att stärka samarbetet mellan forskning, utbildning och det sociala arbetets praktik.
  • Filmföreningen Stubinen som vill utöka sin verksamhet genom att arrangera utomhusbio.
  • Föreningen EDGB-Login som genom sin årliga arbetsmarknadsmässa för elektronikdesign och logistik främjar lokalsamhället och bidrar till Norrköpings utveckling.

Norrköpings Polytekniska Förening gav stipendier till:

  • Cornelia Linderoth för spridning av den forskning hon som doktorand bedriver kring hur artificiell intelligens kan användas i läraryrket.
  • Filip Hamrelius och Anna Granberg för fortsatt utveckling och drift av den elektroniska Myndighetshandboken.
  • Lovisa Svensson till fortsatt utveckling av appen MyClimbingJournal, som ger aktiva klättrare överblick över tillgängliga klätterleder inomhus.
  • Oliver Lundin som under sin studietid engagerat sig i olika projekt som främjar tekniskt intresse hos andra studenter.
  • Föreningen LiTHeEl för inköp av verktyg och materiel så att de ytterligare kan synliggöra värdet av kunskaper inom elektronik.

Mer om att plugga i Norrköping

Vill du också stödja Norrköpingsstudenter?

Kontakt

Senaste nytt från LiU

Serverrum,data på svart skärm.

Maskinpsykologi – en brygga till generell AI

AI som är lika intelligent som människor kan bli möjlig tack vare psykologiska inlärningsmodeller, kombinerat med vissa typer av AI. Det menar Robert Johansson som i sin avhandling har utvecklat begreppet maskinpsykologi.

Forskning för hållbar framtid får nära 20 miljoner i bidrag

Ett oväntat samarbete mellan materialvetenskap och beteendevetenskap. Utveckling av bättre tjänster för att hantera klimatförändringarna. Det är två forskningsprojekt vid LiU som får stora stöd från Marianne och Marcus Wallenbergs stiftelse.

Innovativ idé för effektivare cancerbehandlingar prisas

Lisa Menacher har tilldelats Christer Giléns stipendium 2024 inom området statistik och maskininlärning för sin masteruppsats. Hon har använt maskininlärning i ett försök att göra val av cancerbehandling mer effektivt.