12 mars 2021

Närbild på händer som lägger ett pussel. En äldre person och en yngre.
Arbetsterapiforskning. Fotograf: Robert Kneschke

En ny litteraturstudie från Linköpings universitet har studerat karakteristika av forskning om äldre personer som publicerats i arbetsterapeutiska tidskrifter. Resultatet visade att de flesta studier som finns publicerade inom området är grundforskning och använder sig av kvantitativa metoder.

En brist som uppmärksammats i denna litteraturstudie är att beskrivningen av de grupper som studerats i de inkluderade artiklarna oftast är bristfälligt beskrivna, varför det blir svårt att omsätta studiernas resultat i praktiken.

Studien har genomförts av Johannes Österholm och Åsa Larsson Ranada.

→ Studien finns att ta del av här.

Fullständig referens

Österholm, J.H., & Larsson Ranada, Å. (2020). Characteristics of research with older people (over 65 years) in occupational therapy journals, 2013–2017. Scandinavian Journal of Occupational Therapy, 27:4, 240-247, DOI: 10.1080/11038128.2019.1645877

Kontakt

Relaterat innehåll

Senaste nytt från LiU

Florian Trybel

Samarbetet tänjer på fysikens gränser

Teoretikern Florian Trybel har en central roll i skapandet av nya material. Tillsammans med sin kollega inom experimentell forskning i Skottland siktar han på att utöka möjligheterna för material i extrema förhållanden.

Ung kvinna öppnar en dörr

Från teori till terapi

På Psykologmottagningen vid LiU får studenter på psykologprogrammet chans att göra skillnad på riktigt. Utöver en unik möjlighet att omsätta teori i praktik hjälper de patienter med allt från stresshantering, sömnbesvär, nedstämdhet, oro och fobier.

Kaiqian Wang.

Upptäckt om smärtsignalering kan bidra till bättre behandling

LiU-forskare har ringat in den exakta platsen på ett specifikt protein som finjusterar smärtsignalers styrka. Kunskapen kan användas för att utveckla läkemedel mot kronisk smärta som är mer effektiva och har färre biverkningar.