19 oktober 2020

Studenter vid LiU letade under måndagen efter en "försvunnen" person söder om Norrköping med hjälp av wifi, mobiltelefoner och drönare. Tidsgränsen klarades med 19 minuter.

Studenter sitter framför en laptop i en barack

Projektdemonstrationen är ett uppskattat och spännande inslag i utbildningen där studenterna verkligen får sätta sina kunskaper och tekniken på prov. Förutom studenter och lärare var Sjöfartsverket, Missing People och Polisen på plats för att se hur WiFi och mobilnätsdata kan användas för att stödja eftersök av saknade personer.

- I många fall har personer som försvunnit med sig sin mobiltelefon och det möjliggör att sökinsatser kan göras med bättre information säger kursledare David Gundlegård.

Även lokalmedia var på plats för att bevaka händelsen. Ta gärna del av SVT Östergötlands och P4 Östergötlands reportage.

Kursen Positioneringssystem är på sex högskolepoäng och är obligatorisk fjärde året för dem som läser till civilingenjör i Kommunikation, transport och samhälle samt första året på masterutbildningen Intelligent Transport Systems and Logistics.

Reportage från övningen 2019

Kontakt

Relaterat innehåll

Senaste nytt från LiU

Många blå sladdar som går in i en dator.

Europeisk AI-nod med ny superdator till Sverige

Sverige är utvalt som värd för en av sju europeiska AI-noder som ska stärka EU:s konkurrenskraft inom området. Ansvarig för AI-noden blir NAISS med Linköpings universitet som värd.

Två personer i ett rum (kvatkryptolabb) med massor av sladdar och instrument.

Nytt experiment bekräftar kvantmekanisk teori

Forskare vid LiU har lyckats bekräfta att en av de mest fundamentala aspekterna inom kvantmekaniken – komplementaritet – kan kopplas ihop med så kallad informationsteori. Fyndet banar väg för bättre kvantkommunikation, mätteknik och kryptografi.

Glad ung kvinna jobbar framför dator med böcker bredvid. Har tröja med symbolen av mattecoach online

Mattecoach på nätet – studenter hjälper med matten

Mattecoach på nätet har stöttat nära 70 000 elever i matematik. Tjänsten är ett samarbete mellan KTH, Linköpings universitet och Chalmers. Nu har konceptet spridits internationellt.