19 oktober 2020

Studenter vid LiU letade under måndagen efter en "försvunnen" person söder om Norrköping med hjälp av wifi, mobiltelefoner och drönare. Tidsgränsen klarades med 19 minuter.

Studenter sitter framför en laptop i en barack

Projektdemonstrationen är ett uppskattat och spännande inslag i utbildningen där studenterna verkligen får sätta sina kunskaper och tekniken på prov. Förutom studenter och lärare var Sjöfartsverket, Missing People och Polisen på plats för att se hur WiFi och mobilnätsdata kan användas för att stödja eftersök av saknade personer.

- I många fall har personer som försvunnit med sig sin mobiltelefon och det möjliggör att sökinsatser kan göras med bättre information säger kursledare David Gundlegård.

Även lokalmedia var på plats för att bevaka händelsen. Ta gärna del av SVT Östergötlands och P4 Östergötlands reportage.

Kursen Positioneringssystem är på sex högskolepoäng och är obligatorisk fjärde året för dem som läser till civilingenjör i Kommunikation, transport och samhälle samt första året på masterutbildningen Intelligent Transport Systems and Logistics.

Reportage från övningen 2019

Kontakt

Relaterat innehåll

Senaste nytt från LiU

Studentantalet fortsätter öka – särskilt inom AI och IT-säkerhet

För femte året i rad ökar antalet studenter rejält på LiU. Sedan 2019 är ökningen nästan 40 procent. Fristående kurser är det som ökar mest och särskilt inom aktuella områden som AI och IT-säkerhet.

Vlatko Milic står med sin dator och tittar ut genom ett fönster.

Hans forskning kan leda till ökad matsäkerhet i Sverige

Uppsala eller Linköping? För Eskilstunasonen Vlatko Milic föll valet för 14 år sedan på LiU. Att han skulle bli kvar efter studierna, doktorera och bli forskare var inte självklart. Nu har han inlett forskning som skulle kunna öka Sveriges resiliens.

Person håller en liten glänsande skiva med pincett.

Bättre digitala minnen med hjälp av ädla gaser

Framtidens elektronik kan bli ännu mindre och mer effektiv genom att fler minnesceller får plats på mindre yta. Ett sätt att uppnå det är att tillsätta ädelgasen xenon vid tillverkningen av digitala minnen. Det har LiU-forskare visat i en ny studie.