23 maj 2024

Den 15 april hölls en uppstartskonferens för det svenska excellenscentret för Computational Social Science (SweCSS) vid Arbetets museum i Norrköping. Evenemanget samlade cirka 30 forskare från Institutet för Analytisk Sociologi (IAS) och Institutionen för Datavetenskap (IDA) vid Linköpings universitet.

En grupp människör som sitter i ett rum och tittar rakt fram. De är glada.

Professor Peter Hedström, huvudansvarig för SweCSS, inledde konferensen med att presentera centret och dess huvudsyften samt komponenter. Han betonade SweCSS:s roll som en forskningshubb och ett utbildningscenter vid frontlinjen inom det snabbt växande forskningsfältet Computational Social Science (CSS). CSS kombinerar storskaliga data, beräkningsintensiva metoder och tydligt formulerade teorier inom samhällsvetenskapen för att förbättra vår förståelse av mänskligt beteende och komplexa sociala dynamiker.

Deltagarna från IAS och IDA presenterade och diskuterade sin pågående forskning inom CSS. Detta inkluderade framsteg inom maskininlärning, textanalys och agentbaserad modellering, vilka har möjliggjort nya och rigorösa sätt att besvara grundläggande frågor inom samhällsvetenskap och humaniora.

SweCSS är resultatet av ett samarbete mellan IAS och IDA vid Linköpings universitet och stöds generöst av ett bidrag från Vetenskapsrådet. Centret strävar efter att stödja innovativa forskningssamarbeten och erbjuder forskarutbildning, samtidigt som det samarbetar med ledande forskare både i Sverige och internationellt.

Genom att främja forskning som kombinerar stora datamängder och avancerade beräkningsmetoder syftar SweCSS till att ge nya insikter i samhället och de dynamiker som styr det. Uppstartskonferensen markerar början på en lovande resa för centret, som fortsätter att utforska och utveckla banbrytande forskningssamarbeten inom detta framväxande och betydelsefulla fält.

Kontakt

Relaterat innehåll

Organisation

Senaste nytt från LiU

Nätverk för att mäta enighet bland forskare växer

2023 gick LiU med i ett världsomspännande försöksprojekt för att mäta hur eniga forskare är i brännande vetenskapliga frågor. Efter ett lyckat test har antalet lärosäten som anmält intresse mer än fördubblats. Samtidigt har projektet sina kritiker.

Jonatan Forslund och Emma Lundberg står vid ett bord och tittar på materialprover.

Hundratals material – i ett och samma rum

I Linköpings universitets eget materialbibliotek finns möjlighet att lära sig mer om olika material, dess egenskaper – och hur de känns. Med över 1500 prover samlade i ett och samma rum ger det LiU:s studenter en stor fördel.

Manlig person på stadsgata.

Förmånsbilar leder till fler och större fordon

När bensinpriset skjuter i höjden så är det medelinkomsttagare som först ändrar beteende. Det visar en landsomfattande studie vid LiU och VTI. Forskning visar även att skatterabatten på förmånsbilar leder till ökat bilinnehav samt större bilar.