Forskare diskuterar med yrkesverksamma i en klassrumsmiljö.
Andreas Wallo är framstående forskare inom arbetslivsfrågor, och en av utbildningens lärare.  Fotograf: My Kronqvist

Hur ser framtidens HR-arbete ut? Utbildningen ger dig insyn i den senaste forskningen inom HR och lyfter fram trender och spaningar som kommer att påverka framtidens HR.

Framtidens arbetsliv spås bära på många förändringar, något som ställer höga krav på dig som arbetar med Human Resources att navigera bland trender, nya förutsättningar och arbetssätt. Den här utbildningen öppnar möjligheten för dig som arbetar med HR att få en inblick i morgondagens arbetsliv tillsammans med LiU:s framstående forskare inom HR-området. 

Målgrupp

Passar dig som arbetar med Human Resource och personalfrågor.

Deltagare om kursen

Sarah Johansson, rekryterings- och utvecklingskonsult på Unik Resurs:

Deltagandet i kursen har gett mig nya och tankeväckande insikter om trender, innovation och framtidens utmaningar inom HR. Jag har insett att HR har en central roll att spela när det gäller att omvandla arbetslivstrender till innovation som hela organisationen kan dra nytta av.
Tre kvinnor studerar på campus
Sarah Johansson, till vänster i bild, har deltagit i utbildningen Framtidens HR under hösten 2023. Fotograf: My Kronqvist

Om utbildningen

Om utbildningen

Undervisning och arbetsformer

Utbildningen har förslagsvis tre träffar, där varje träff kräver din förberedelse som läsning eller podd-lyssning. Till varje träff hör en eller flera föreläsningar och gruppdiskussioner där erfarenheter från arbetslivet och materialet i kursen diskuteras.

Innehåll

Utbildningen fokuserar på dagens och morgondagens viktigaste arbetslivsfrågor så som:

  • kompetensförsörjning
  • digitalisering
  • nya arbetssätt (ex. flexibelt arbete, hybridarbete)
  • hållbarhet och grön omställning
  • organisering av HR

Genomförande

Utbildningen kan genomföras i LiU:s lokaler, hos din organisation eller online. Ni som uppdragsgivare kan också välja om utbildningen ska innehålla examination och erhållande av högskolepoäng eller inte.

Exempel på kursens upplägg

Tillfälle 1

Framtidsspaning

En halvdag på campus eller i era egna lokaler.
Fokus för dagen är framtidsspaning med nya arbetssätt i fokus, som till exempel flexibelt- eller hybridarbete, hållbarhet och grön omställning och kompetensförsörjning. Inför tillfället förväntas ni förbereda er genom att läsa litteratur i ovanstående ämnen och lyssna på en podd. Föreläsningar som ges första tillfället:

  • Andreas Wallo om ”HR i framkant” och forskningsläget vad gäller HR
  • Peter Nilsson om ”Trender och managementidéer"

Mellan föreläsningspassen genomförs en diskussionsövning. 

Tillfälle 2

Organisering och transformation

En halvdag online via Zoom.
Under tillfället fokuserar vi på organisering, digitalisering och transformation inom HR-arbete. Självstudier och förberedelser genom att läsa litteratur och lyssna på en podd. 

Föreläsningar som ges av Andreas Wallo och Peter Nilsson under andra tillfället:

  • HR-arbetet utveckling i Sverige
  • olika forskningsbaserade HR-modeller

Mellan föreläsningspassen genomförs en diskussionsövning. 

Tillfälle 3

Trendspaning

En heldag på LiU, med enbart HR-anställda. Under tillfället fokuserar vi på organisering och framgångsrika verksamheter. Inför tillfället ska deltagarna, utöver att läsa litteratur och lyssna på podd om ämnet, även trendspana.

Aktuellt inom LiU:s arbetslivsforskning

Man i kostym går i en skog.

GROWL: Grön omställning i arbetslivet

För att nå klimatmålen behöver arbetslivet ställa om. Detta forskningsprogram fokuserar på människorna, organisationerna och politiken runt grön omställning inom industri och skogsnäring.

En sjuksköterskestudent tränar på att ta ett prov på en patientdocka.

Nya innovativa former för kompetensförsörjning inom offentlig sektor – exemplet Magnetmodellen

Magnetmodellen kan beskrivas som en managementidé för att råda bot på personalbrist där tanken är att ett sjukhus likt en "magnet" kan dra till sig, dvs. attrahera, rekrytera och sedan behålla personal även vid arbetskraftsbrist.

En sjuksköteskestudent tar ett prov på en patient.

Nya former för verksamhetsförlagd utbildning inom hälso- och sjukvård

Den verksamhetsförlagda utbildningen är en central arena för lärande och professionsutveckling inom hälso- och sjukvårdsutbildningarna. Flera utmaningar kan identifieras där VFU och framtidens hälso- och sjukvård behöver mötas.

Kontakt

Utbildningen ges av