Akademiska högtider

Den främsta akademiska högtiden vid Linköpings universitet är doktorspromotionen och professorsinstallationen som äger rum en gång om året. Då får nya doktorer ta emot tecken på sin värdighet och nya professorer installeras. Årets akademiska högtid äger rum den 24-25 maj.

Promovering 2018, cermoni i Konsert och KongressFestkonsert

I samband med den akademiska högtiden ges en festkonsert. Årets konsert äger rum fredagen den 24 maj i Louis de Geer Konsert & Kongress.

I år blir den akademiska festkonserten en riktig ”Operafest” med pärlor och höjdpunkter ur operarepertoaren. Efter en storslagen Wagneruvertyr med Norrköpings symfoniorkester bjuder Östgöta Kammarkör på den välbekanta Brudkören ur Lohengrin. Linköpings Studentsångare ikläder sig rollen som sjungande Pilgrimer ur Tannhäuser och passerar vår konsertscen på sin vandring. Samma konsertscen som senare fylls av andra aktens festunderhållning ur Verdis La Traviata och påskfirande sångare från Mascagnis Cavalleria Rusticana. Vår solist Karolina Blixt, från Folkoperan i Stockholm, bjuder oss en karismatisk Carmen och tillsammans med Toreadoren, i Hans Klareskogs gestalt, bjuder vi musikaliska pärlor ur världens kanske mest kända opera. Operasångaren Magnus Kyhle, med en lång och färgstark karriär bakom sig på Stockholmsoperan blir vår ciceron genom denna konsert.

Festkonserten, som produceras av Musik vid LiU, är öppen för allmänheten och har fri entré.

Doktorspromotion och professorsinstallation

Doktorspromotionen och professorsinstallationen äger rum lördagen den 25 maj.

Först installeras de nya professorerna och universitetet delar ut eventuella förtjänstmedaljer till personer som har gjort stora insatser för Linköpings universitet. Själva promotionen utförs fakultetsvis av en promotor som fakulteten har utsett. Nydisputerade doktorer och nyutnämnda hedersdoktorer får ta emot tecken på sin värdighet i form av insignier, det vill säga en hatt eller lagerkrans, ett diplom och ibland en ring.

Mer om promotionen för medarbetare

Frågor

Om du har frågor om den akademiska högtiden, välkommen att kontakta promotion@liu.se

Examenshögtider

Andra akademiska högtider vid Linköpings universitet är de examenshögtider som anordnas vid till exempel Tekniska fakulteten och lärarutbildningarna.

Promovering 2018 i bilder

Promovering 2018, banketten
Promovering 2018, bankett
Promovering 2018, banketten i Garden

Nyheter om akademiska högtider

Så tillverkas en doktorshatt

Ett riktigt hantverk

Visste du att många av doktorshattarna är handgjorda och att det bara finns tre hattmakare i Sverige som gör dem? En av dem är Marie Fredsberg Lindström i Skärblacka som gjort hattar till LiU:s promoveringar i decennier.

Hedersdoktorernas gästföreläsningar

170520 Akademisk Högtid 20 maj 2017 i Linköping.   Foto: Peter Holgersson AB
Peter Holgersson AB

Hedersdoktorerna föreläser

På fredagen den 24 maj håller hedersdoktorerna öppna föreläsningar. Information om vilka hedersdoktorer fakulteterna har utsett samt tid och plats för deras föreläsningar kommer under våren.

Alla hedersdoktorer vid LiU

Tidigare festkonserter