Akademiska högtider

Den främsta akademiska högtiden vid Linköpings universitet är doktorspromotionen och professorsinstallationen som äger rum en gång om året. Då får nya doktorer ta emot tecken på sin värdighet och nya professorer installeras.

Högtider 2022

Under 2022 arrangeras två högtidstillfällen; 20-21 maj och 11-12 november.

Om den akademiska högtiden

En gång per år ordnas traditionellt den högtidliga promotions- och installationsceremonin. Först installeras de nya professorerna och universitetet delar ut priser och eventuella förtjänstmedaljer till personer som har gjort stora insatser för Linköpings universitet. Själva promotionen utförs fakultetsvis av en promotor som fakulteten har utsett. Nydisputerade doktorer och nyutnämnda hedersdoktorer får ta emot tecken på sin värdighet i form av insignier, det vill säga en hatt eller lagerkrans, ett diplom och ibland en ring.

Frågor

Om du har frågor om den akademiska högtiden, välkommen att kontakta promotion@liu.se

Akademisk högtid 21 maj 2022 Visa/dölj innehåll

Peter Holgersson AB

Akademisk högtid 21 maj 2022

Välkommen till den första av årets två akademiska högtider! Högtiden inleds med installation av professorer, utdelning av Onkel Adams pris och fortsätter med doktorspromotion i följande ordning: medicinska fakulteten - filosofiska fakulteten och utbildningsvetenskap - tekniska fakulteten.

Alla hälsas välkomna och De Geerhallens dörrar öppnar 15.30 (fri placering), alla platser ska vara intagna kl 16.00.

Tid: 16.00 -18.30
Plats: De Geerhallen, Louis de Geer Konsert & Kongress, Norrköping

Hedersdoktorsföreläsningar Visa/dölj innehåll

Festkonsert Visa/dölj innehåll

Linköpings studentsångare sjunger
Linköpings studentsångare

Akademisk festkonsert 20 maj

Feststämning och jubileum är temat när Linköpings Studentsångare möter Norrköpings symfoniorkester under ledning av director musices Christina Hörnell i årets första Akademiska festkonsert. Förutom den 50-årsjubilerande kören, som i toner speglar den klingande manskören av idag, firar vi att det är 100 år sedan revyförfattaren, kompositören, Povel Ramel föddes. Och som om det inte var nog så bjuder vi också musik av 150-årsjubilerande tonsättaren Hugo Alfvén.

Fri entré och fri placering (inga biljetter behövs).

Här länkar vi vidare till evenemanget på Norrköpings Symfoniorkesters webb

Kommande akademiska högtider Visa/dölj innehåll

Kommande akademiska högtider

20-21 maj 2022 för 2021 års festföremål (Norrköping)
11-12 november 2022 för 2022 års festföremål (Norrköping)
26-27 maj 2023 (Linköping)
17-18 maj 2024 (Linköping)
23-24 maj 2025 (Norrköping)
21-23 maj 2026 (Linköping)
20-22 maj 2027 (Linköping)

Vart tredje år äger högtiden rum i Norrköping.

Andra akademiska högtider vid Linköpings universitet är de examenshögtider som anordnas vid till exempel Tekniska fakulteten och lärarutbildningarna.

Kontakta ceremonimästaren Visa/dölj innehåll

Hedersdoktorer vid LiU Visa/dölj innehåll

Varje vår utser fakulteterna årets hedersdoktorer vid Linköpings universitet, som sen promoveras under den akademiska högtiden. I samband med det håller hedersdoktorerna öppna föreläsningar för alla intresserade.

Så tillverkas en doktorshatt Visa/dölj innehåll

Ett riktigt hantverk

Visste du att många av doktorshattarna är handgjorda och att det bara finns tre hattmakare i Sverige som gör dem? En av dem är Marie Fredsberg Lindström i Skärblacka som gjort hattar till LiU:s promoveringar i decennier.

Nyheter om akademiska högtider Visa/dölj innehåll