Akademiska högtider

Den främsta akademiska högtiden vid Linköpings universitet är promotionen som äger rum en gång om året. Då får nya doktorer ta emot tecken på sin värdighet och nya professorer installeras.

Promotion 2015Foto: Thor Balkhed

Festkonsert

Promotionsfestligheterna inleds med en akademisk festkonsert fredagen den 19 maj kl. 19.00 i Missionskyrkan i Linköping. Östgöta Kammarkör och Linköpings Akademiska Orkester medverkar.

Vi har cirka 100 platser kvar och dessa erbjuds i första hand anställda och studenter. Biljetterna kostar 50 kronor för studenter, 75 kronor för anställda och 100 kronor för övriga och det är först till kvarn som gäller. Är du intresserad av platser till festkonserten, kontakta promotion@liu.se.

Promotion

Doktorspromotionen och professorsinstallationen äger rum lördagen den 20 maj på Konsert & Kongress i Linköping. Alla är välkomna (inga biljetter krävs). Dörrarna öppnas kl. 15.30 och platserna ska vara intagna kl. 16.00. Ceremonin börjar kl. 16.15 och pågår till cirka kl. 18.30.

Promotionsceremonin inleds med ett tal av rektor. Därefter installeras de nya professorerna och universitetet delar ut eventuella förtjänstmedaljer till personer som har gjort stora insatser för Linköpings universitet.

Själva promotionen utförs fakultetsvis av en promotor som fakulteten har utsett. Nydisputerade doktorer och nyutnämnda hedersdoktorer får ta emot tecken på sin värdighet i form av insignier, det vill säga en hatt eller lagerkrans, ett diplom och ibland en ring.

Mer om promotionen för medarbetare

Examenshögtider

Andra akademiska högtider vid Linköpings universitet är de examenshögtider som anordnas vid till exempel Tekniska fakulteten och lärarutbildningarna.

Om du har frågor om promotionen, kontakta promotion@liu.se

Kontakta ceremonimästaren

Nyheter om akademiska högtider