Akademiska högtider

Den främsta akademiska högtiden vid Linköpings universitet är doktorspromotionen och professorsinstallationen som äger rum en gång om året. Då får nya doktorer ta emot tecken på sin värdighet och nya professorer installeras. Årets akademiska högtid äger rum den 24-25 maj. 

Karolina Blixt, solist akademisk festkonsert 2019. Används för marknadsföring av festkonserten, ej godkänd för annan användning. Kontakta Christina Hörnell vid frågor. Foto Photographer:Mats Bäcker

Festkonsert

I samband med den akademiska högtiden ges en festkonsert. Årets konsert äger rum fredagen den 24 maj kl 19-20.30 i Louis de Geer Konsert & Kongress. 

I år blir den akademiska festkonserten en riktig ”Operafest” med pärlor och höjdpunkter ur operarepertoaren. Efter en storslagen Wagneruvertyr med Norrköpings symfoniorkester bjuder Östgöta Kammarkör på den välbekanta Brudkören ur Lohengrin. Linköpings Studentsångare ikläder sig rollen som sjungande Pilgrimer ur Tannhäuser och passerar vår konsertscen på sin vandring. Samma konsertscen som senare fylls av andra aktens festunderhållning ur Verdis La Traviata och påskfirande sångare från Mascagnis Cavalleria Rusticana. 

Vår solist Karolina Blixt, från Folkoperan i Stockholm, bjuder oss en karismatisk Carmen och tillsammans med Toreadoren, i Hans Klareskogs gestalt, bjuder vi musikaliska pärlor ur världens kanske mest kända opera. 

Operasångaren Magnus Kyhle, med en lång och färgstark karriär bakom sig på Stockholmsoperan blir vår ciceron genom denna konsert.

Festkonserten, som produceras av Musik vid LiU, är öppen för allmänheten och har fri entré. 

Festkonserter genom åren
Visa/dölj innehåll

Hedersdoktorer vid LiU
Visa/dölj innehåll

Doktorspromotion och professorsinstallation
Visa/dölj innehåll

Doktorspromotionen och professorsinstallationen äger rum lördagen den 25 maj kl 16.15-18.15.

Först installeras de nya professorerna och universitetet delar ut eventuella förtjänstmedaljer till personer som har gjort stora insatser för Linköpings universitet. Själva promotionen utförs fakultetsvis av en promotor som fakulteten har utsett. Nydisputerade doktorer och nyutnämnda hedersdoktorer får ta emot tecken på sin värdighet i form av insignier, det vill säga en hatt eller lagerkrans, ett diplom och ibland en ring. 

Är du medarbetare på LiU och ska delta i promoveringen?
Mer om promotionen för medarbetare

Frågor

Om du har frågor om den akademiska högtiden, välkommen att kontakta promotion@liu.se

Examenshögtider

Andra akademiska högtider vid Linköpings universitet är de examenshögtider som anordnas vid till exempel Tekniska fakulteten och lärarutbildningarna.

Promovering 2018 i bilder

Promovering 2018, ceremonin i Konsert och Kongress
Akademisk högtid 2018
Promovering 2018, ceremonin i Konsert och Kongress
Akademisk högtid 2018
Promovering 2018, ceremonin i Konsert och Kongress
Akademisk högtid 2018
Promovering 2018, banketten
Akademisk högtid 2018
Promovering 2018, bankett
Akademisk högtid 2018
Promovering 2018, banketten i Garden
Akademisk högtid 2018

Så tillverkas en doktorshatt
Visa/dölj innehåll

Ett riktigt hantverk

Visste du att många av doktorshattarna är handgjorda och att det bara finns tre hattmakare i Sverige som gör dem? En av dem är Marie Fredsberg Lindström i Skärblacka som gjort hattar till LiU:s promoveringar i decennier.

Nyheter om akademiska högtider
Visa/dölj innehåll

Kontakta ceremonimästaren
Visa/dölj innehåll