Akademiska högtider

Den främsta akademiska högtiden vid Linköpings universitet är doktorspromotionen och professorsinstallationen som äger rum en gång om året. Då får nya doktorer ta emot tecken på sin värdighet och nya professorer installeras.

Två högtider under 2021

Till följd av covid-19 har 2020 års Akademiska högtid skjutits på framtiden och vi planerar nu för att genomföra den under våren 2021. Det innebär att det kommer att arrangeras två högtidstillfällen under 2021; för 2020 års festföremål under våren och för 2021 års festföremål under hösten.

Vårhögtiden kommer att anpassas efter det rådande läget och enligt FHMs rekommendationer med begränsat antal deltagare och rekommenderat avstånd. Det får till följd att högtiden delas upp på professorsinstallation och doktorspromotion. Doktorspromotionen kommer att genomföras fakultetsvis vid olika tidpunkter under fredagen den 21 maj och lördagen den 22 maj. Till ceremoni och efterföljande middag kommer vi i huvudsak att bjuda festföremålen med gäster. Inbjudan till doktorspromotionen kommer att skickas ut per mail i början av mars. Datum för professorsinstallation är inte klart.

Till vårhögtiden utgår fredagens festkonsert. Förutsättningen för att kunna genomföra högtiden; ceremoni och efterföljande middag, är att läget inte ytterligare förvärras och rekommendationerna ändras.

Hösthögtiden för 2021 års festföremål planeras att äga rum 1-2 oktober och arrangeras på det sätt som då är lämpligt.

Doktorspromotion och professorsinstallationVisa/dölj innehåll

En gång per år ordnas traditionellt den högtidliga promotions- och installationsceremonin. Först installeras de nya professorerna och universitetet delar ut eventuella förtjänstmedaljer till personer som har gjort stora insatser för Linköpings universitet. Själva promotionen utförs fakultetsvis av en promotor som fakulteten har utsett. Nydisputerade doktorer och nyutnämnda hedersdoktorer får ta emot tecken på sin värdighet i form av insignier, det vill säga en hatt eller lagerkrans, ett diplom och ibland en ring.

Är du medarbetare på LiU och ska delta i promoveringen?
Mer om promotionen för medarbetare

Frågor

Om du har frågor om den akademiska högtiden, välkommen att kontakta promotion@liu.se

Examenshögtider

Andra akademiska högtider vid Linköpings universitet är de examenshögtider som anordnas vid till exempel Tekniska fakulteten och lärarutbildningarna.

Promovering 2019 i bilder

Akademisk högtid 2019 Peter Holgersson AB

Kontakta ceremonimästarenVisa/dölj innehåll

FestkonsertVisa/dölj innehåll

Akademisk festkonsert 2019 Peter Holgersson AB

Den akademiska festkonserten 2021 ställs in p.g.a. rådande omständigheter kring coronaviruset. Vi hoppas få välkomna er vid ett senare tillfälle istället.

Akademisk festkonsert - We belong to the world

Den akademiska damkören Linnea och Linköpings Akademiska Orkester inleder den akademiska högtiden med en festkonsert om människan och hennes relation till naturen och jorden hon bor på. Konsertens undertitel, ”We belong to the world” är hämtad från den amerikanska tonsättaren Joan Szymko’s ”This we know” för damkör, flöjt och cello, ett av verken som kommer att framföras.

Följ med på en spännande musikalisk resa som tar oss från Joan Towers ”Fanfare for the Uncommon Woman”, via Jan Sandströms samiska tongångar i ”Ákkhu”och Jacob Mühlrads suggestiva ”Anim zemirot” till brittisk folkmusik signerad Ralph Vaughan Williams och Doreen Carwithen.

Den akademiska damkören Linnea
Linköpings Akademiska Orkester
Dirigent: Merete Ellegaard
Regi: Anci Hjulström

Konserten hålls i Linköping Konsert & Kongress. Festkonserten, som produceras av Musik vid LiU, är öppen för allmänheten och har fri entré.

Hedersdoktorer vid LiUVisa/dölj innehåll

Varje vår utser fakulteterna årets hedersdoktorer vid Linköpings universitet, som sen promoveras under den akademiska högtiden. I samband med det håller hedersdoktorerna öppna föreläsningar för alla intresserade.

Mer information om när årets hedersdoktorer håller sina föreläsningar kommer.

Så tillverkas en doktorshattVisa/dölj innehåll

Ett riktigt hantverk

Visste du att många av doktorshattarna är handgjorda och att det bara finns tre hattmakare i Sverige som gör dem? En av dem är Marie Fredsberg Lindström i Skärblacka som gjort hattar till LiU:s promoveringar i decennier.

Nyheter om akademiska högtiderVisa/dölj innehåll