Akademiska högtider

Den främsta akademiska högtiden vid Linköpings universitet är doktorspromotionen och professorsinstallationen som äger rum en gång om året. Då får nya doktorer ta emot tecken på sin värdighet och nya professorer installeras.

Linköpings universitet ställer in den Akademiska högtiden 2020

Med anledning av den rådande situationen och gällande rekommendationer kring coronaviruset, är årets Akademiska högtid inställd. Mer information om hur firandet blir 2021 kommer, när omständigheterna förhoppningsvis återgår till mer normala.

Doktorspromotion och professorsinstallation
Visa/dölj innehåll

På lördagen ordnas traditionellt den högtidliga promotions- och installationsceremonin. Först installeras de nya professorerna och universitetet delar ut eventuella förtjänstmedaljer till personer som har gjort stora insatser för Linköpings universitet. I år delas dessutom Ingemars Lärarpris ut för första gången. Priset, som är Sveriges största enskilda lärarpris, går till en engagerad och duktig lärare som gör eller har gjort en stor insats för utbildningen och dess utveckling vid Linköpings universitet. Själva promotionen utförs fakultetsvis av en promotor som fakulteten har utsett. Nydisputerade doktorer och nyutnämnda hedersdoktorer får ta emot tecken på sin värdighet i form av insignier, det vill säga en hatt eller lagerkrans, ett diplom och ibland en ring.

Är du medarbetare på LiU och ska delta i promoveringen?
Mer om promotionen för medarbetare

Frågor

Om du har frågor om den akademiska högtiden, välkommen att kontakta promotion@liu.se

Examenshögtider

Andra akademiska högtider vid Linköpings universitet är de examenshögtider som anordnas vid till exempel Tekniska fakulteten och lärarutbildningarna.

Promovering 2019 i bilder

Akademisk högtid 2019 Peter Holgersson AB

Kontakta ceremonimästaren

Festkonsert

Akademisk festkonsert 2019 Peter Holgersson AB

Den akademiska festkonserten 2020 ställs in p.g.a. rådande omständigheter kring coronaviruset. Vi hoppas få välkomna er till nästa år istället.

Akademisk festkonsert 2020 - We belong to the world

Den akademiska damkören Linnea och Linköpings Akademiska Orkester inleder årets akademiska högtid med en festkonsert om människan och hennes relation till naturen och jorden hon bor på. Konsertens undertitel, ”We belong to the world” är hämtad från den amerikanska tonsättaren Joan Szymko’s ”This we know” för damkör, flöjt och cello, ett av verken som kommer att framföras.

Följ med på en spännande musikalisk resa som tar oss från Joan Towers ”Fanfare for the Uncommon Woman”, via Jan Sandströms samiska tongångar i ”Ákkhu”och Jacob Mühlrads suggestiva ”Anim zemirot” till brittisk folkmusik signerad Ralph Vaughan Williams och Doreen Carwithen.

Den akademiska damkören Linnea
Linköpings Akademiska Orkester
Dirigent: Merete Ellegaard
Regi: Anci Hjulström

Konserten hålls i Linköping Konsert & Kongress. Festkonserten, som produceras av Musik vid LiU, är öppen för allmänheten och har fri entré.

Hedersdoktorer vid LiU
Visa/dölj innehåll

Varje vår utser fakulteterna årets hedersdoktorer vid Linköpings universitet, som sen promoveras under den akademiska högtiden. I samband med det håller hedersdoktorerna öppna föreläsningar för alla intresserade.

Mer information om när årets hedersdoktorer håller sina föreläsningar kommer.

Så tillverkas en doktorshatt

Ett riktigt hantverk

Visste du att många av doktorshattarna är handgjorda och att det bara finns tre hattmakare i Sverige som gör dem? En av dem är Marie Fredsberg Lindström i Skärblacka som gjort hattar till LiU:s promoveringar i decennier.

Nyheter om akademiska högtider