Den främsta akademiska högtiden vid Linköpings universitet är doktorspromotionen och professorsinstallationen som äger rum en gång om året. Då får nya doktorer ta emot tecken på sin värdighet och nya professorer installeras.

Om den akademiska högtiden

En gång per år ordnas traditionellt den högtidliga promotions- och installationsceremonin. Först installeras de nya professorerna och universitetet delar ut priser och eventuella förtjänstmedaljer till personer som har gjort stora insatser för Linköpings universitet. Själva promotionen utförs fakultetsvis av en promotor som fakulteten har utsett. Nydisputerade doktorer och nyutnämnda hedersdoktorer får ta emot tecken på sin värdighet i form av insignier, det vill säga en hatt eller lagerkrans, ett diplom och ibland en ring.

Jubeldoktorer

Vid den akademiska högtiden 26-27 maj 2023, uppmärksammade Linköpings universitet för första gången jubeldoktorer, det vill säga de doktorer som promoverades för 50 år sedan, 1973.

Frågor

Om du har frågor om den akademiska högtiden, välkommen att kontakta promotion@liu.se

Akademiska högtiden 2023 i bilder

Årets största fest

Hedersdoktorsföreläsningar om mänsklig värdighet och resurseffektivt samhälle, en festkonsert där poesi möter musik och en ceremoni där vi hyllar våra nya professorer och doktorer.

Hedersdoktorer genom åren

Akademiska festkonserter genom åren

Kommande akademiska högtider

31 maj - 1 juni 2024 (Linköping)
23-24 maj 2025 (Norrköping)
22-23 maj 2026 (Linköping)
21-22 maj 2027 (Linköping)
19-20 maj 2028 (Norrköping)

Vart tredje år äger högtiden rum i Norrköping.

Andra akademiska högtider vid Linköpings universitet är de examenshögtider som anordnas vid till exempel Tekniska fakulteten och lärarutbildningarna.

Nyheter om akademiska högtider

Lennart Nordenfelt

01 juni 2023

Årets hedersdoktor - en akademisk superstjärna

Det var en väldigt glad, men också överraskad mottagare av årets hedersdoktortitel vid Medicinska fakulteten 2023. Det berättade huvudpersonen själv, seniorprofessor Lennart Nordenfelt, i samband med att han höll sin hedersdoktorsföreläsning.

En kvinna sätter en doktorshatt på en mans huvud

22 maj 2023

LiU firar första jubeldoktorerna vid akademisk högtid

Den årliga akademiska högtiden vid Linköpings universitet äger rum 26–27 maj 2023 och får nu ett nytt inslag. För första gången promoveras jubeldoktorer, det vill säga de som blev doktorer vid den allra första promotionen i Linköping för 50 år sedan.

Tre personer står och sitter i ett vardagsrum.

27 april 2023

Första jubeldoktorerna om livsresan: "En fantastisk tid"

1969 kom Bengt Normann, Olle Stendahl och Christer Tagesson till en ny högskola i en stad de knappt kände till. Nu över 50 år senare bor trion kvar, har en fin kontakt och blir 2023 några av Linköpings universitets första jubeldoktorer.

Så tillverkas en doktorshatt

Ett riktigt hantverk

Visste du att många av doktorshattarna är handgjorda och att det bara finns tre hattmakare i Sverige som gör dem? En av dem är Marie Fredsberg Lindström i Skärblacka som gjort hattar till LiU:s doktorspromotioner i decennier.