Akademiska högtider

Den främsta akademiska högtiden vid Linköpings universitet är doktorspromotionen och professorsinstallationen som äger rum en gång om året. Då får nya doktorer ta emot tecken på sin värdighet och nya professorer installeras.

Högtider 2021 och 2022

Till följd av covid-19 har 2020 års Akademiska högtid skjutits på framtiden och vi planerar nu för att genomföra den under hösten 2021. Under 2022 kommer två högtidstillfällen att arrangeras; en för 2021 års festföremål under våren och för 2022 års festföremål under hösten.

Hösthögtiden 2021 kommer att anpassas efter det rådande läget och enligt FHMs rekommendationer med begränsat antal deltagare och rekommenderat avstånd. Professorsinstallation och doktorspromotion kommer att firas separat.

Doktorspromotionen kommer att genomföras fakultetsvis vid olika tidpunkter under fredagen den 1 oktober och lördagen den 2 oktober. Till ceremoni och efterföljande middag kommer vi i huvudsak att bjuda festföremålen med gäster. Inbjudan till högtiderna kommer att skickas ut per mail i god tid.

Är du medarbetare på LiU och ska delta i promoveringen?
Mer om promotionen för medarbetare

Doktorspromotion och professorsinstallationVisa/dölj innehåll

En gång per år ordnas traditionellt den högtidliga promotions- och installationsceremonin. Först installeras de nya professorerna och universitetet delar ut eventuella förtjänstmedaljer till personer som har gjort stora insatser för Linköpings universitet. Själva promotionen utförs fakultetsvis av en promotor som fakulteten har utsett. Nydisputerade doktorer och nyutnämnda hedersdoktorer får ta emot tecken på sin värdighet i form av insignier, det vill säga en hatt eller lagerkrans, ett diplom och ibland en ring.

Frågor

Om du har frågor om den akademiska högtiden, välkommen att kontakta promotion@liu.se

Examenshögtider

Andra akademiska högtider vid Linköpings universitet är de examenshögtider som anordnas vid till exempel Tekniska fakulteten och lärarutbildningarna.

Promovering 2019 i bilder

Akademisk högtid 2019 Peter Holgersson AB

Kontakta ceremonimästarenVisa/dölj innehåll

FestkonsertVisa/dölj innehåll

Akademisk festkonsert 2019 Peter Holgersson AB

Den akademiska festkonserten 2021 ställs in p.g.a. rådande omständigheter kring coronaviruset. Vi hoppas få välkomna er vid ett senare tillfälle istället.

Hedersdoktorer vid LiUVisa/dölj innehåll

Varje vår utser fakulteterna årets hedersdoktorer vid Linköpings universitet, som sen promoveras under den akademiska högtiden. I samband med det håller hedersdoktorerna öppna föreläsningar för alla intresserade.

Mer information om när årets hedersdoktorer håller sina föreläsningar kommer.

Så tillverkas en doktorshattVisa/dölj innehåll

Ett riktigt hantverk

Visste du att många av doktorshattarna är handgjorda och att det bara finns tre hattmakare i Sverige som gör dem? En av dem är Marie Fredsberg Lindström i Skärblacka som gjort hattar till LiU:s promoveringar i decennier.

Nyheter om akademiska högtiderVisa/dölj innehåll