Bidra till att utveckla framtidens elektroniska mediciner

LiU bygger nu vidare på redan världsledande forskning med målet att lindra besvären vid, eller kanske till och med bota, Parkinsons och Alzheimers sjukdomar.

I takt med att människor blir allt äldre kommer dessa sjukdomar att innebära en växande belastning på samhället och ett ökat mänskligt lidande. Trots att det forskats i decennier saknas i dag kraftfulla mediciner mot alzheimer och parkinson. Vi vill satsa på nydanande forskning med fokus på att utveckla ny teknologi för att behandla både dessa och andra sjukdomar. Målet är elektroniska mediciner, det vill säga mediciner som kombinerar klassisk biokemisk läkemedelsfunktion med elektronik.

En ny nivå av medicinsk behandling

Parkinsons och Alzheimers sjukdomar drabbar vårt centrala nervsystem och påverkar signalvägarna framför allt i hjärnan. Vi vill utveckla smarta elektroniska molekyler som kan monteras och bilda system i det centrala nervsystemet. Via en elektrisk impuls aktiveras en kombination av elektroniska och biokemiska funktioner i kroppen. Med den kombinationen hoppas vi att en helt ny nivå av medicinsk behandling ska bli möjlig.

Foto Thor BalkhedProfessor Magnus Berggren är en pionjär och gränsöverskridare vars arbete rört sig från tryckt, till organisk, till kemisk elektronik. Som ett resultat av forskningen har flera företag startat och många nationella och internationella samarbeten är i full gång för att utveckla tillämpningar. Laboratoriet för organisk elektronik vid Linköpings universitet har funnits i tjugo år. Tryckt elektronik på papper, elektroniska växter och en jonpump som ger kroppen smärtlindring i exakt rätt dos och på rätt ställe, är några exempel på forskarnas framgångar som fått global spridning.

Privata medel kan möjliggöra banbrytande resultat
Visa/dölj innehåll

Nu satsar vi framåt för att förverkliga de elektroniska medicinerna, i samarbete med forskare från Lund, Göteborg, Stockholm och internationella universitet.

Det fattas dock en viktig pusselbit, nämligen möjligheten att utveckla och framställa material och substanser. Vi vill därför göra en strategisk satsning på:

1. Rekrytering av en senior forskare inom kemi

2. Projekt för doktorander i början av sin forskarkarriär

3. Infrastruktur – utrustning och instrument för ett första klassens kemilabb

För att utveckla redan världsledande forskning och behålla den i Sverige krävs långsiktigt tänkande och finansiella resurser. De traditionella forskningsfinansiärerna vill inte finansiera infrastruktur, samtidigt som den är nödvändig för helheten. Vid Linköpings universitet och Laboratoriet för organisk elektronik är vi vana att arbeta med donerade medel och ta grundforskning till tillämpning som blir till nytta i samhället. Med privat tillskott kan vi snabbare nå nya, banbrytande resultat.

Välkommen att möjliggöra att forskningen tar nya kliv

Kontakta oss!