Maskinteknik

Ett klassiskt ingenjörsämne där forskningen vid LiU är stark och mångfasetterad. Framstående forskning finns inom områden som fluida och mekatroniska system, maskinkonstruktion, mekanik och hållfasthetslära samt mekanisk värmeteori och strömningslära.

Några exempel på forskning inom Fluida och mekatroniska system är flygplanskonstruktion, hydraulik i exempelvis lastbilsmotorer och mobil robotik.

Maskinkonstruktion täcker exempelvis cad, automatiserad konstruktion, industriell design, trä som konstruktionsmaterial och produktutveckling.

Mekanik och hållfasthetslära spänner från hudens mekanik till utmattning i nickelbaserade superlegeringar och optimering av strukturer i fordon.

Mekanisk värmeteori och strömningslära handlar om värmeöverföring, aerodynamik och strömning. Forskningen täcker alltifrån bioflöden, exempelvis i hjärta och blodådror, till termodynamik i gasturbiner och minimering av luftmotstånd i lastbilskarosser.

Närliggande forskningsområden är Konstruktionsmaterial och Produktion, som finns under egna forskningsområden, se nedan.

Forskning

STILFOLD process

Optimerad digitalisering för klimatneutral industrialisering - ODEN-AI

Projektet ODEN-AI fokuserar på mobilitet och hållbarhet och höjer mognadsnivån för AI inom mobilitetssektorn, men det utvecklar också AI-verktyg för modellering och optimering av materialbeteende.

Strukturoptimiseringsmodell av en Volvo S40.

Struktur- och topologioptimering

Inom forskningsområdet strukturoptimering utvecklar vi numeriska verktyg för att automatiskt hitta optimala lastbärande konstruktioner.

Simuleringsmodell av två olika typer av skidtekniker. Med muskuloskeletär modellering kan forskarna visa hur olika muskler aktiveras.

Biomekanik

Vilken är den effektivaste stakningstekniken vid längdskidåkning? Varför ökar blodtrycket med åldern? Dessa frågor kan besvaras genom att tillämpa grundläggande principer inom mekanik och termodynamik. Det är vad vi gör inom biomekanik.

Avdelningar

Nyheter

Kvinnlig doktorand föreläser för masterstudenter i labbet.

Från skiss till robot med artificiell intelligens

Hur utvecklar man en produkt med så lite mänsklig inblandning som möjligt? LiU-studenterna byggde en robot med hjälp av generativ artificiell intelligens.

Två forskare i hydraulik-labbet.

Forskning krävs när diesel byts mot el

Trodde du att det bara är att byta ut dieselmotorn på en grävmaskin mot en elmotor? Så enkelt är det inte. Hydrauliken kan nämligen anpassas till elmotorns många fördelar. Vid LiU pågår forskning om just detta.

Det vinnande laget från LiU i Delsbo Electric 2021.

Äntligen LiU-seger i Delsbo Electric

Till slut! Efter flera hedrande tredjeplatser vann LiU:s lag i år Delsbo Electric – tävlingen där studenter gör upp om lägsta möjliga energiförbrukning för rälsbundna fordon. Dessutom fick LiU-laget pris för bäst genomförda projekt.

Närliggande forskning