Systemsimulering och optimering

Visualisering av program som jobbar med simuleringar.

System simulering är hjärtat för systemutveckling. Linköpings universitet och avdelningen för Fluida och mekatroniska system bedriver forskning inom simuleringsteknik, co-simulering, standardisering och simuleringsbaserad systemutveckling. Avdelningen är även värd för det egenutvecklade simuleringsverktyget Hopsan.

Simulering är ett viktigt verktyg för att förutsäga ett systems beteende. Simuleringsmodeller kan också användas för optimering, där en simuleringsmodell körs upprepade gånger med olika parametrar för att hitta den bästa konstruktionen. Det är också användbart för andra typer av studier, till exempel känslighetsanalys.

Simulering av komplexa system kräver ofta att olika delar av systemet modelleras i olika simuleringsverktyg. Detta kräver att verktygen kopplas ihop, så att dess modeller kan simuleras tillsammans – så kallad co-simulering. För att detta ska fungera krävs standardiserade gränssnitt för hur programmen ska kommunicera och utbyta data. Det ställer också stora krav på de matematiska algoritmerna för att säkerställa pålitliga resultat och stabila simuleringar.

Forskare i projektet

Publikationer

Omslag för publikation ''
Petter Krus, Robert Braun, Peter Nordin, Björn Eriksson (2012)

ICAS 2012 CD-ROM PROCEEDINGS

Omslag för publikation ''
Robert Braun, Petter Krus (2014)

Proceedings of the 6th International Workshop on Equation-Based Object-Oriented Modeling Languages and Tools , s.57-64 Vidare till DOI

Forskningsprojekten Hopsan och OpenSCALING

Senaste nytt från LiU

Två studenter testat sin robotdamsugare

14 mars 2025

Smart teknik i studenternas händer

Hur får man en robot att tänka själv? Studenter på Linköpings universitet testar mekatronik i praktiken – och ser sina kodrader väcka maskiner till liv!

Två män som håller i diplom.

12 november 2024

De prisades för exjobb om hydraulik i stridsflygplan

LiU-studenterna Niklas Allansson och Erik Böhlin tilldelades ett SFMA:s stipendium för sin fallstudie av möjligheten att integrera en elektrohydraulisk konverterare i ett stridsflygplan, för att förbättra planets energihantering.

VTI och LiU firar 10 årig partnerskap men balonger.

25 oktober 2024

Tio år av samverkan mellan LiU och VTI

Linköpings universitet och Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) firade nyligen ett decennium av framgångsrik samverkan. Följ med oss när vi ser tillbaka på våra forskningsprojekt och fram emot framtidens transportinnovationer.

Organisation