I takt med att råvarureserverna minskar blir hållbar produktion allt viktigare och olika metoder för att återanvända produkter och material har börjat uppmärksammas. Återtillverkning är en industriell process där använda produkter återställs till en kvalitet som motsvarar nya produkter eller till och med bättre. I projektet ”Automation för Reparation och Återtillverkning ” har forskare vid LiU, Jönköpings Tekniska Högskola och Rise undersökt potentialen för automation inom reparation och återtillverkning. Projektet har utvecklat virtuella och fysiska automationslösningar för utvalda steg hos företagen.
– Dessa lösningar kommer att implementeras och spridas så att fler företag kan få tillgång till dem, berättar Erik Sundin, professor inom hållbar produktion på Institutionen för industriell och ekonomisk utveckling, IEI, vid LiU och ledare för projektet.
Utmaningar med automation
Forskarna har samarbetat med industriföretag för att hitta utmaningarna med automation och för att visa konkreta åtgärder. Företagen som deltar i projektet ser potential i att införa automationslösningar som dels ökar produktionseffektiviteten, dels förbättrar arbetsmiljön genom en minskad hantering av farliga ämnen. Dessutom kan svår eller tung demontering eller rengöring av produkter undvikas.
– Först tog vi fram metodik för att kunna identifiera utmaningar med automation inom reparation och återtillverkning. Sedan besökte vi de fyra företagen och diskuterade olika utmaningar som finns och vad är möjligt att lösa med en automationslösning, förklarar Erik Sundin.
Under projektets gång tittade forskarna på de olika stegen i företagens återtillverkningsprocesser – inspektion, rengöring, demontering, reparation, återmontering och testning. De kom fram till att de tre steg som är mest lämpliga för automation är rengöring, demontering och återmontering.
Erik Sundin berättar att i projektet identifierades många delar som kunde vara lämpliga för automation. Exempelvis kunde automation användas för att tömma eller fylla tonerkassetter, men även för att rengöra dem. Automation kunde också användas för att förstöra hårddiskar i datorer som ska kasseras.
En mekatronisk bildel som används för att styra gaspådraget. Foto Teiksma Buseva
– Men det som vi på Linköpings universitet såg som mest intressant och möjlig att utveckla för automation i en robotcell var försegling av en mekatronisk bildel som används för att styra gaspådraget. Förseglingen är viktig för att skydda elektroniken inne i produkten. Dessutom fick vi låna en robot från Yaskawa och kunde göra automation med hjälp av den, säger Erik Sundin.
Automatisk försegling av mekatronisk bildel
Fordonsindustrin är en materialintensiv industri, som är beroende av tillgången till ändliga råvaror som förädlas. Att återtillverka eller reparera en bildel kan vara dyrt, tidskrävande, komplicerat och ohållbart.
Martin Hochwallner, universitetslektor vid avdelningen produktrealisering på IEI, tillsammans med blivande ingenjörer antog utmaningen och löste problemet. De visade att det finns ett sätt att effektivisera försegling av bildel med hjälp av automation.