20 november 2018

Agtech 2030, med målet att göra östra Götaland världsledande inom jordbruksteknik, har utsetts till ett av årets Vinnväxt-program. Den totala budgeten ligger på närmare 200 miljoner kronor varav drygt 70 miljoner kronor kommer från Vinnova.

Lantbruket är högtekniskt redan i dag
Lantbruket är högtekniskt redan i dag
Agtech 2030 handlar om att etablera en innovationsmiljö för morgondagens lantbruk, med fokus på exempelvis sensorer, digitalteknik, artificiell intelligens och sakernas internet. Bakom initiativet står Linköpings universitet, Region Östergötland, AgroÖst, Hushållningssällskapet, Vreta Kluster samt företag och organisationer, verksamma inom de gröna näringarna eller inom olika framväxande teknikområden.

– Att vi i stor konkurrens blev utvalda av Vinnova är ett resultat av ett fantastiskt samarbete inom ett stort team av intressenter som på olika vis och från olika perspektiv arbetat med att föra lantbruket framåt under flera år. Nu ska vi förena våra krafter på allvar och vi är både hedrade och glada för att vi fått chansen, säger Per Frankelius, forskare vid LiU som också är processledare för Agtech 2030.

Vetenskaplig höjd

– Vi är enormt tacksamma gentemot alla dem som trott på oss och på idén. Regionen, företagen, inblandade organisationer, universitetet, enskilda forskare och enskilda eldsjälar som alla på olika sätt bidragit till detta, säger Uno Wennergren, professor i teoretisk biologi som tillsammans med professor Fredrik Gustafsson står för initiativets vetenskapliga ledning.

Men Agtech 2030 fokuserar inte enbart på teknik:
– Tekniken är mycket viktig inom lantbrukssektorn, men lika viktigt i vårt initiativ är att utveckla metoder för affärsutveckling och innovationsledning, säger Charlotte Norrman, forskare inom entreprenörskap och biträdande processledare.

Internationell lyskraft

De två övriga innovationsmiljöer som beviljades finansiering handlar om digitalisering av hälsotjänster i Värmland och omställningen till en klimatsmart processindustri i Västra Götaland. Totalt finansierar Vinnova de tre initiativen med närmare 200 miljoner kronor under tio år.

– För att skapa tillväxt som är långsiktigt hållbar behöver vi ställa om hela system för exempelvis produktion och välfärdstjänster. De regionala innovationsmiljöer vi nu satsar på har potential att bli internationellt lyskraftiga och därmed viktiga för Sverige, säger Darja Isaksson, generaldirektör för Vinnova, i ett pressmeddelande.

Kontakt

Gemensam storsatsning på lantbruk

Senaste nytt från LiU

Florian Trybel

Samarbetet tänjer på fysikens gränser

Teoretikern Florian Trybel har en central roll i skapandet av nya material. Tillsammans med sin kollega inom experimentell forskning i Skottland siktar han på att utöka möjligheterna för material i extrema förhållanden.

Ung kvinna öppnar en dörr

Från teori till terapi

På Psykologmottagningen vid LiU får studenter på psykologprogrammet chans att göra skillnad på riktigt. Utöver en unik möjlighet att omsätta teori i praktik hjälper de patienter med allt från stresshantering, sömnbesvär, nedstämdhet, oro och fobier.

Kaiqian Wang.

Upptäckt om smärtsignalering kan bidra till bättre behandling

LiU-forskare har ringat in den exakta platsen på ett specifikt protein som finjusterar smärtsignalers styrka. Kunskapen kan användas för att utveckla läkemedel mot kronisk smärta som är mer effektiva och har färre biverkningar.