01 oktober 2024

Två personer testar verktyg på en åker

Matförsörjningen är framtidens viktigaste fråga, inte bara i Sverige utan i hela världen. Agtech 2030, som koordineras av Linköpings universitet, är en innovationsplattform inom jordbruksteknik för att möta de viktiga utmaningarna.

Idag medverkar nästan 100 företag och organisationer och sedan starten 2019 har nära 60 projekt initierats. Flera har fått internationell uppmärksamhet, exempelvis det revolutionerande maskinkonceptet Flexrow, som utvecklats i ett samarbete mellan Hushållningssällskapet, Saaboch LiU. Här används flygteknologi som gör det möjligt att fritt ställa in radavstånden vid exempelvis storskalig grönsaksodling, berättar Per Frankelius som är innovationsledare.

2022 tilldelades Agtech 2030 silvermedaljen i Agritechnica Innovation Award, ett pris som delas ut av den ideella tyska jordbruksorganisationen Deutsche Landwirtschafts-Gesellschaft (DLG) som också arrangerar världens största lantbruksmässa.

– Vi arrangerade, i samarbete med Business Sweden, en svensk paviljong under Agritechnica 2023 där företag fick ställa ut, och det är verkligen häftigt att LiU får synas i så stora sammanhang. Vi försöker finnas på alla arenor, från FN till den enskilde lantbrukaren, eftersom ny teknik är nyckeln till hållbarhet, säger Karolina Muhrman som är organisationsledare.Men ny teknik kostar och under de första fem åren har Agtech 2030 omsatt nära 60 miljoner.

– Det låter mycket men det är samtidigt alldeles för lite i ljuset av de stora utmaningar som finns att hantera, säger Per. Därför kommer Agtech 2030 nu att växla upp de kommande åren och välkomnar fler finansiärer.

Den här artikeln publicerades ursprungligen i en bilaga om LiU i Dagens Industri i januari 2024.


Kontakt

Senaste nytt från LiU

Porträttbild, vinnlig forskare.

Nytt verktyg kan mäta industrins cirkulära beredskap

Hur ska ett företag mäta sitt arbete med återtillverkning och cirkulär ekonomi? LiU-forskaren Jelena Kurilova-Palisaitiene har tagit fram ett verktyg för just detta. Enligt henne lämpar sig Sverige särskilt bra för återtillverkning.

Charlotte Löthman tittar ut genom ett fönster.

Inte självklart att förskolan underlättar integration

Förskolan har pekats ut som en viktig plats för att nyanlända barn ska integreras i det svenska samhället. Men fri lek och det traditionella sättet att undervisa främjar inte alltid integration. Den slutsatsen dras i en ny doktorsavhandling från LiU.

Hugo Wärner står inne i en stor industrilokal.

LiU-alumn med på resan mot fossilfritt stål

Sedan tre år tillbaka jobbar LiU-alumnen Hugo Wärner på SSAB i Oxelösund. Med expertis inom metallografi och forskning bidrar han till företagets resa mot fossilfritt stål.