01 oktober 2024

Två personer testar verktyg på en åker

Matförsörjningen är framtidens viktigaste fråga, inte bara i Sverige utan i hela världen. Agtech 2030, som koordineras av Linköpings universitet, är en innovationsplattform inom jordbruksteknik för att möta de viktiga utmaningarna.

Idag medverkar nästan 100 företag och organisationer och sedan starten 2019 har nära 60 projekt initierats. Flera har fått internationell uppmärksamhet, exempelvis det revolutionerande maskinkonceptet Flexrow, som utvecklats i ett samarbete mellan Hushållningssällskapet, Saaboch LiU. Här används flygteknologi som gör det möjligt att fritt ställa in radavstånden vid exempelvis storskalig grönsaksodling, berättar Per Frankelius som är innovationsledare.

2022 tilldelades Agtech 2030 silvermedaljen i Agritechnica Innovation Award, ett pris som delas ut av den ideella tyska jordbruksorganisationen Deutsche Landwirtschafts-Gesellschaft (DLG) som också arrangerar världens största lantbruksmässa.

– Vi arrangerade, i samarbete med Business Sweden, en svensk paviljong under Agritechnica 2023 där företag fick ställa ut, och det är verkligen häftigt att LiU får synas i så stora sammanhang. Vi försöker finnas på alla arenor, från FN till den enskilde lantbrukaren, eftersom ny teknik är nyckeln till hållbarhet, säger Karolina Muhrman som är organisationsledare.Men ny teknik kostar och under de första fem åren har Agtech 2030 omsatt nära 60 miljoner.

– Det låter mycket men det är samtidigt alldeles för lite i ljuset av de stora utmaningar som finns att hantera, säger Per. Därför kommer Agtech 2030 nu att växla upp de kommande åren och välkomnar fler finansiärer.

Den här artikeln publicerades ursprungligen i en bilaga om LiU i Dagens Industri i januari 2024.


Kontakt

Senaste nytt från LiU

Krånglande ryggar blir hjälpta av BättreRygg

De flesta ryggar protesterar åtminstone någon gång i livet. Ofta är rörelse bästa hjälpen. Därför har forskare och fysioterapeuter i vården utvecklat vårdprogrammet BättreRygg, som nu uppmärksammats internationellt.

En man och en kvinna i en park.

Så kan fastighetsägare jobba för att förebygga översvämningar

Risken för kraftiga skyfall och stora översvämningar ökar i takt med klimatförändringarna. Men fastighetsägare – oavsett storlek – underskattar ofta sitt eget ansvar. Forskare vid LiU kan nu visa hur man kan gripa sig an det förebyggande arbetet.

Porträtt (Gustaf Hendeby).

När forskning och försvar flyter samman

Spänt politiskt läge i världen, krig i Europa och ett vardagsliv med allt fler hot mot vår säkerhet – vad gör då forskningen? Mer än vad du kanske tror och det kommer att bli mer. Försvarsforskningen är mer aktiv än någonsin.