Den strategiska forskningsmiljön ELLIIT anordnar två gånger per år en så kallad fokusperiod. Dessa fokusperioder utgör ett ambitiöst gästforskarprogram med målet att koppla samman framstående internationella forskare inom specifika tvärvetenskapliga teman, samt att inspirera unga ELLIIT-forskare genom personliga kontakter med internationella toppforskare.
Temat för höstens fokusperiod var maskininlärning för klimatvetenskap. Ett tvärvetenskapligt ämne som bidrog till en bred bakgrund av kompetenser hos de deltagande gästforskarna. Två av dem var Tomas Landelius, forskare vid SMHI, och Carolina Natel de Moura, postdoktor vid Karlsruhe Institute of Technology (KIT).
Ett nytt grepp
Tomas Landelius deltog i det tillhörande symposiet och fokusperiodens andra halva, men har dessförinnan spenderat en hel del tid vid Linköpings universitet. Under senare delen av 1980-talet gick han D-linjen för att sedan doktorera i datorseende 1997.
– Till vardags arbetar jag på SMHI:s FoU-avdelning. Där utvecklar jag metoder för att kombinera observationer med prognoser (data-assimilation/data-fusion) och tar fram modeller för att beräkna solstrålning från satellitdata. Det senare har använts för att ta fram solkartor, exempelvis den som Linköpings kommun använder, säger han.
Ett nytt grepp för höstens fokusperiod var att deltagande forskare i förväg ombads förbereda utmaningar, eller ”challenges”. Tanken var att ta fram gemensamma problemformuleringar och på så sätt ha något konkret att jobba med väl på plats.
Hur upplevde du fokusperioden och vad gjorde du under din tid här?
– Det har varit mycket givande och trevligt. Jag har knutit flera kontakter som jag är övertygad kommer leda till intressanta samarbeten framöver.
– Under fokusperioden arbetade vi bland annat med ett antal challenges. Jag engagerade mig i två av dem där den ena handlade om att filtrera signaler med generativa diffusionsmodeller och den andra om att hitta sätt att representera till synes komplexa signaler på enklare sätt, säger Tomas Landelius.
En utmärkt plattform
Carolina Natel de Moura deltog under fokusperiodens hela fem veckor och även under periodens symposium. Hennes forskning fokuserar på modellering av ekosystem under klimat- och markanvändningsförändringar.
– Jag är särskilt intresserad av hur maskininlärning och omfattande jordobservationsdata kan hjälpa oss att förbättra vår förståelse för ekosystemens dynamik och skapa mer exakta prognosmodeller.
Berätta gärna om fokusperioden och de seminarier du höll där.
– Under fokusperioden bidrog jag med kunskaper om ekosystemprocesser och insikter i forskningsluckor inom det här området. Båda mina seminarier erbjöd utmärkta plattformar för att presentera mina forskningsresultat och dela mina intressen med kollegor.
– En viktig insikt från fokusperioden är det stora värdet av samarbeten mellan ämnesexperter och forskare inom maskininlärning. Tvärvetenskapliga partnerskap är avgörande för att utveckla innovativa lösningar på långvariga problem, säger Carolina Natel de Moura.
Nya forskningssamarbeten
På frågan om de skulle rekommendera andra forskare att delta i en av ELLIITs framtida fokusperioder svarar de båda gästforskarna – ”Absolut!”.
– Jag skulle inte tveka att delta igen. Den här erfarenheten har varit ovärderlig för min akademiska utveckling, och jag har lärt mig mycket av mina kollegor. Jag tror att de samarbeten som inleddes under denna period kommer att leda till givande och långsiktiga forskningsmöjligheter. Jag rekommenderar varmt detta program till andra forskare som vill utöka sina nätverk och arbeta med spännande forskningsidéer, säger Carolina Natel de Moura.
Tomas Landelius är inne på samma sak om att utöka sina forskningsnätverk:
– En kul sak var att jag träffade David Bastviken från Tema på LiU, som jag inte kände sedan tidigare. Det ledde till att vi nu skissar på ett forskningssamarbete mellan SMHI och Tema. Till sist är det även mycket värt för kreativiteten att kunna träffas fysiskt och dela kaffe- och lunchraster med varandra, avslutar Tomas Landelius.