"Jag kommer att kunna skjuta prover med mycket, mycket korta ljuspulser, en miljondel miljarddel av en sekund", säger han.
Genom detta hoppas han kunna studera hur material fungerar och förstå deras användbara beteende, som att generera elektricitet i en solcell eller konvertera elektricitet till ljus i en ljusemitterande diod. Genom denna kunskap kommer han sedan att designa nya material.
"Den korta laserpulsdurationen är på en liknande tidskala som rörelsen hos elektroner i ett material, vilket kommer att möjliggöra för mig att studera hur solceller och ljusemitterande dioder fungerar på de snabbaste tidsskalorna", säger han.
Förklarar sin nyfikenhet på att förstå material ytterligare ger han ett exempel, ett nyligen intresse för hur vibrationskopplingar fungerar i ett material.
"Tänk dig en molekyl, bestående av atomer och kemiska bindningar. När den bara sitter där är den inte stilla, utan vibrerar och rör sig vid fasta frekvenser som bestäms av strukturen hos dessa atomer. Dessa vibrationer och rörelser kan styra hur materialet beter sig, till exempel om det emitterar ljus eller absorberar ljus. Jag är mycket intresserad av att lära mig hur dessa vibrationer och rörelser kan driva de viktigaste processerna som ligger till grund för hur ett material fungerar i en enhet", säger han.
Laboratoriet, och Alex Gillett, kommer att vara en del av materialforskningen vid Institutionen för fysik, kemi och biologi vid LiU. Dr. Gillett hittade Linköping genom Professor Feng Gao, redan aktiv vid LiU i sin egen forskargrupp.
"Jag känner Professor Feng Gao genom tidigare samarbeten. Jag träffade honom igen på en konferens för några år sedan och han föreslog att jag skulle ansöka om Wallenberg Academy Fellows-stipendiet. Jag gillar verkligen forskningsmiljön här på LiU. Den är mycket öppen, har mycket bra infrastruktur och det finns många personer som arbetar inom liknande områden som jag kan samarbeta med", säger han.
Wallenberg-stipendiet kommer att ge honom resurserna för att etablera sitt laboratorium för ultrahastig optisk spektroskopi och också anställa personal för att starta sin forskargrupp.
"Jag kommer att anställa postdoktorer och doktorander. Förhoppningsvis kommer jag därifrån att kunna erhålla fler finansieringsbidrag och växa gruppen till att bli större under de kommande åren."