09 november 2022

Professor Feng Gao vid Linköpings universitet har beviljats ett ERC Consolidator Grant för att skapa en ny typ av laser som skulle kunna förändra laserteknologin fundamentalt och öppna för helt nya tillämpningar. Projektet har fått 20 miljoner kronor över fem år.

Professor Feng Gao står och talar med postdoktor Rui Zhang i en korridor
"Det här anslaget ger mig möjligheten att fokusera på ett väldigt utmanande ämne", säger Feng Gao, professor vid Institutionen för fysik, kemi och biologi, som har tilldelats ett ERC Consolidator Grant på 20 miljoner kronor. Fotograf: Olov Planthaber

Vi stöter på laser överallt i vårt dagliga liv. De används till exempel i ljusshower under konserter, i vattenpass och andra mätverktyg samt för medicinska och kirurgiska ingrepp. Men laser finns framför allt i mängder med konsumentelektronik som mobiltelefoner och bilar för funktioner som ansiktsigenkänning och avståndsbedömning. Den ökande efterfrågan på laser gör att nya genombrott krävs för att utveckla materialet i laserdioden så att det blir billigare och nya tillämpningar kan upptäckas.

Laser kan alstras på flera olika sätt. Det vanligaste är att ljus med hög energi passerar genom ett mediummaterial, ofta bestående av ädelstenar eller ädelgas, som gör att ljusvågorna får samma våglängd och att vågorna är i fas med varandra. När energin överförs till mediummaterialet kallas det ”pumpning”. Men laser går också att skapa med hjälp av andra mediummaterial och andra energikällor, som elektricitet.

Perovskiter som mediummaterial

Perovskiter är en materialfamilj med halvledare som har många användbara egenskaper. Beroende på den kemiska sammansättningen i materialet kan perovskiter absorbera eller avge ljus i olika våglängder vilket gör dem lämpliga för tillämpningsområden som solceller, lysdioder och optisk kommunikation.

Just optisk kommunikation och nästa generations laserdioder gjorda av perovskiter är något Feng Gao, professor vid Institutionen för fysik, kemi och biologi, kommer att utforska mer i ett projekt som tilldelats 20 miljoner från Europeiska forskningsrådet, ERC. Målet är att skapa en ny typ av laser med perovskiter som nyckelmaterial.

– Elektriskt pumpade lasrar anses vara den heliga graalen inom optoelektroniken. Vi tror att laserteknologin skulle kunna revolutioneras om man lyckades utveckla perovskiter som mediummaterial i en sådan laser. Till exempel kan vi då skapa billiga och storskaliga lasrar som kan användas i integrerade fotoniska chip för avancerad beräkning, säger Feng Gao.

ERC Consolidator Grant

Projektet löper över fem år och är möjligt tack vare ett anslag från Europeiska forskningsrådet ERC. Anslaget kallas ERC Consolidator Grant och tilldelas forskare mitt i karriären. Syftet är att ge dem möjligheten att lösa stora och viktiga forskningsfrågor över längre tid.

– Det här anslaget ger mig möjligheten att fokusera på ett väldigt utmanande ämne – laserdioder där mediummaterialet – i det här fallet perovskiter – är producerat i en flytande lösning. Jag ser verkligen fram emot att få testa våra idéer, säger Feng Gao.

Kontakt

Relaterade nyheter

Huotian Zhang

Huotian Zhang får kungligt stipendium för forskning om solenergi

För andra året i rad har en forskare vid avdelningen för optoelektronik vid Linköpings universitet tilldelats stipendiet från Stiftelsen Konung Carl XVI Gustafs 50-årsfond för vetenskap, teknik och miljö.

Porträtt( Feng Gao).

Prestigefyllt fysikpris till Feng Gao

Årets Göran Gustafssonpris i fysik går till LiU-professorn Feng Gao. Hans forskning fokuserar på hur nya material kan användas för nästa generations solceller och lysdioder bland annat. Prissumman ligger på totalt 7,5 miljoner kronor.

Forskare håller en lysande glasplatta i pincett.

Framtidens lysdioder är billiga och miljövänliga

Kostnad, teknisk prestanda och miljöpåverkan – det är de tre viktigaste aspekterna för att en ny typ av lysdiodsteknik ska få brett kommersiellt genomslag på i samhället. Det har LiU-forskare kommit fram till i ett tvärvetenskapligt samarbete.

Forskning

Senaste nytt från LiU

Studenter från kursen From Lab to Market deltar i rundvandring i labbet

Från labb till marknad med studenters hjälp

I takt med att världen söker hållbara energilösningar har grön vätgas seglat upp som en nyckelspelare i omställningen. Vid Linköpings universitet får studenter nu chansen att arbeta med verkliga utmaningar kopplade till denna teknik.

Valentin Polishchuk.

Miljonstöd till forskningsprojekt som stärker Norrköping och universitetet

Tre projekt vid Campus Norrköping får 3,9 miljoner kronor från Norrköpings fond för forskning och utveckling för att stärka lokal samhällsutveckling och universitetets forskningsmiljö.

Målvakt med armarna i kors

Hon får både fotboll och studier i mål

Som målvakt i IFK Norrköping har Sofia Hjern varit med på klubbens resa från division ett till damallsvenskan. Nu har hon även kallats till A-landslaget – samtidigt som hon läser beteendevetenskap vid Linköpings universitet.