09 november 2022

Professor Feng Gao vid Linköpings universitet har beviljats ett ERC Consolidator Grant för att skapa en ny typ av laser som skulle kunna förändra laserteknologin fundamentalt och öppna för helt nya tillämpningar. Projektet har fått 20 miljoner kronor över fem år.

Professor Feng Gao står och talar med postdoktor Rui Zhang i en korridor
"Det här anslaget ger mig möjligheten att fokusera på ett väldigt utmanande ämne", säger Feng Gao, professor vid Institutionen för fysik, kemi och biologi, som har tilldelats ett ERC Consolidator Grant på 20 miljoner kronor. Olov Planthaber

Vi stöter på laser överallt i vårt dagliga liv. De används till exempel i ljusshower under konserter, i vattenpass och andra mätverktyg samt för medicinska och kirurgiska ingrepp. Men laser finns framför allt i mängder med konsumentelektronik som mobiltelefoner och bilar för funktioner som ansiktsigenkänning och avståndsbedömning. Den ökande efterfrågan på laser gör att nya genombrott krävs för att utveckla materialet i laserdioden så att det blir billigare och nya tillämpningar kan upptäckas.

Laser kan alstras på flera olika sätt. Det vanligaste är att ljus med hög energi passerar genom ett mediummaterial, ofta bestående av ädelstenar eller ädelgas, som gör att ljusvågorna får samma våglängd och att vågorna är i fas med varandra. När energin överförs till mediummaterialet kallas det ”pumpning”. Men laser går också att skapa med hjälp av andra mediummaterial och andra energikällor, som elektricitet.

Perovskiter som mediummaterial

Perovskiter är en materialfamilj med halvledare som har många användbara egenskaper. Beroende på den kemiska sammansättningen i materialet kan perovskiter absorbera eller avge ljus i olika våglängder vilket gör dem lämpliga för tillämpningsområden som solceller, lysdioder och optisk kommunikation.

Just optisk kommunikation och nästa generations laserdioder gjorda av perovskiter är något Feng Gao, professor vid Institutionen för fysik, kemi och biologi, kommer att utforska mer i ett projekt som tilldelats 20 miljoner från Europeiska forskningsrådet, ERC. Målet är att skapa en ny typ av laser med perovskiter som nyckelmaterial.

– Elektriskt pumpade lasrar anses vara den heliga graalen inom optoelektroniken. Vi tror att laserteknologin skulle kunna revolutioneras om man lyckades utveckla perovskiter som mediummaterial i en sådan laser. Till exempel kan vi då skapa billiga och storskaliga lasrar som kan användas i integrerade fotoniska chip för avancerad beräkning, säger Feng Gao.

ERC Consolidator Grant

Projektet löper över fem år och är möjligt tack vare ett anslag från Europeiska forskningsrådet ERC. Anslaget kallas ERC Consolidator Grant och tilldelas forskare mitt i karriären. Syftet är att ge dem möjligheten att lösa stora och viktiga forskningsfrågor över längre tid.

– Det här anslaget ger mig möjligheten att fokusera på ett väldigt utmanande ämne – laserdioder där mediummaterialet – i det här fallet perovskiter – är producerat i en flytande lösning. Jag ser verkligen fram emot att få testa våra idéer, säger Feng Gao.

Kontakt

Relaterade nyheter

bild på Dr. Max Karlsson

Dubbelt prisad avhandling i högaktuelltaktuellt ämne

Max Karlsson, disputerad vid institutionen för fysik, kemi och biologi (IFM) på Linköpings universitet, har blivit dubbelbelönad för sin avhandling om dynamiken i blå-emitterande metall-halid-perovskiter för lysdioder.

Lysande glasskiva med krokodilklämma.

Genombrott för nästa generations digitala skärmar

Forskare vid LiU har utvecklat en digital skärm där själva lysdioderna reagerar på beröring, ljus, fingeravtryck och användarens puls bland annat. Resultaten kan vara starten för en helt ny generation digitala skärmar.

Linköpings universitet skylt.

Två nya Wallenberg Scholars vid LiU

Forskarna Feng Gao och Daniel Västfjäll vid Linköpings universitet har utsetts till nya Wallenberg Scholars. Dessutom får ytterligare sex LiU-forskare förlängda perioder. Varje forskare får mellan 18 och 20 miljoner kronor i fem år.

Forskning

Senaste nytt från LiU

Porträtt av man (Carl Fredrik Graf)

Carl Fredrik Graf får LiU:s förtjänstmedalj

Avgående landshövding Carl Fredrik Graf tilldelas Linköpings universitets förtjänstmedalj för ”sin vilja och förmåga att samla regionens olika krafter i arbetet för en positiv samhällsutveckling”. Medaljen delas ut vid den akademiska högtiden 1 juni.

Kampanj mot droger blev Emmas genombrott

När Kårservice i samarbete med kårerna bestämde att tydligt ta avstånd från droger och droghandel gick uppdraget till GDK-studenten Emma Kunelius. Hennes kampanj fick stort genomslag på campus och nominerades i tävlingen Stora Kommunikationspriset.

Ola Larsmo.

En brygga mellan universitetet och samhället

Författaren Ola Larsmo sammanfattar sin tid som gästprofessor vid LiU som spännande, givande och viktig. Han menar att det i dag är viktigare än någonsin att känna till sin historia och att förstå den.