Avdelningen Elektroniska och fotoniska material (EFM)

Forskning inom elektroniska och fotoniska material fokuserar på utveckling av organisk elektronik för energiomvandling och lagring.

Inom avdelningen elektroniska och fotoniska material (EFM) undersöker vi komponenter och material med möjliga tillämpningar inom elektronik och fotonik, till exempel som ljusdioder, solceller eller inom spintronik. Forskningen spänner över en mängd olika typer av material (både oorganiska och organiska inklusive bioorganiska) och både grundforskning och tillämpad forskning finns representerad.

Forskningen på avdelningen utförs inom tre enheter: Biomolekylär och organisk elektronik (EFM-BIO), Funktionella elektroniska material (EFM-FEM) samt
Optoelektronik (EFM-OE)

Forskning

Forskarutbildning

Mer om vår forskning

Postdoktor Rui Zhang i laboratoriet

Solcellsmaterial kan hjälpa självkörande bilar i mörkret

Forskare vid LiU har utvecklat en typ av sensor som kan upptäcka så kallat cirkulärt polariserande rött ljus. Studien banar väg för mer tillförlitliga självkörande fordon och andra användningsområden där mörkerseende är viktigt.

Två personer i ett labb med ett laserinstrument som står på ett bord fullt med sladdar.

Bättre cybersäkerhet med nya material

Digitalt informationsutbyte kan bli både säkrare, billigare och miljövänligare med hjälp av en ny typ av slumpgenerator för kryptering utvecklad vid LiU. Forskarna bakom studien menar att tekniken banar väg för en ny typ av kvantkommunikation.

Mjuk och töjbar elektronik

Fyra materialforskare vid LiU delar på 80 miljoner

Materialforskning är ett starkt område för Linköpings universitet. Det visar inte minst utfallet från Europeiska forskningsrådets utlysningar som denna omgång resulterade i fyra bidrag på totalt cirka 80 miljoner kronor.

Kontakta oss

Medarbetare

Tillbaka till IFM