25 november 2024

Barnafrid stod för värdskapet när EU-projektet Journeys slutkonferens ägde rum på Barnkonventionsdagen den 20 november.

En gruppbild på alla samarbetspartners i EU-projektet Journeys.
Alla samarbetspartners i EU-projektet Journeys. Fotograf: Eva Bökman
Slutkonferensen ”Säkerställa barns rätt till information och delaktighet på barnahus” avrundade två års arbete med att skapa bättre förutsättningar för en trygg och begriplig väg genom barnahus.

Projektet Journeys har lagt stor vikt vid att inkludera ungas erfarenheter i de aktiviteter man arbetat med. På konferensen deltog ungdomar som ingått i det ungdomsråd (Child Advisory Board) som under hela projektet deltagit med tankar, idéer och feedback. På konferensen var ungdomarna aktiva i flera paneler i programmet.

Ulrika Lindstrand, projektkoordinator Journeys
Ulrika Lindstrand.
– Det har varit spännande och givande att inte bara arbeta för barns rättigheter, utan att göra det tillsammans med dem under trygga former, säger Ulrika Lindstrand, projektledare för Journeys och till vardags projektkoordinator hos Rädda Barnen.

Skapa delaktighetskultur

Ytterligare ett uppskattat inslag i konferensen var professor Laura Lundys digitala föreläsning. Professor Lundy som är verksam vid Queen’s University i Belfast talade om vikten av att skapa en delaktighetskultur för barn i barnahusens verksamhet. Hon utgick från ”the Lundy Model” (ta del av modellen i pdf) och lyfte bland annat komplexiteten mellan barns rätt till skydd och barns rätt till delaktighet.

Möjligheter med digitala verktyg

Intresset var också stort för redovisningen av det utvecklingsarbete som pågått i projektet. Laura Daoud och Sven Wilson från Östersjöstaternas råd (CBSS) presenterade en app som kan förbereda och informera barn om vägen genom barnahus. Fredrik Liljemark från Bonigi och Olivia Lind Haldorsson från CBSS visade hur en logg skulle kunna vara ytterligare ett verktyg som underlättar att anpassa information för barn som kommer till barnahus.

Under slutkonferensen fick deltagarna även ta del av erfarenheterna från en pilotstudie där projektet testat en roll som barnombud på barnahus i Irland och i Sverige. Terre des hommes redovisade sitt arbete med metodstöd och policys för att inkludera barn och ungas erfarenheter i barnahusens verksamhet.

– En framgångsfaktor har varit sammansättningen av partners som utifrån sin expertis fokuserat på olika aktiviteter i projektet. Jag tycker det blev väldigt tydligt under slutkonferensen där vi enkelt fyllde en heldag med spännande resultat, säger Ulrika Lindstrand.

Mer om projektets leveranser kommer efterhand att publiceras på Journeys webbsida.

Kontakt

Relaterat innehåll

Senaste nytt från LiU

Fler sökande till program på LiU

När anmälan till höstterminen stängde hade 411 200 personer skickat in minst en anmälan. Det är en ökning med en procent jämfört med 2024. På LiU ökar antalet sökande till program med tre procent.

Tre personer står på en bro och lutar sig mot räcket

Drygt 20 miljoner till välfärdsforskning vid LiU

Tre projekt från LiU får totalt 20,9 MKR från Forte i utlysningen ”Tillämpad välfärdsforskning”. Ett av projekten ska belysa villkoren för de som har trillat mellan stolarna i välfärdsstaten. Projektet leds av Centrum för kommunstrategiska studier.

Anders Persson framför röntgenbild

Bilder av ett hjärtslag kan rädda liv

LiU-forskare har tagit fram en ny metod för snabb och säker diagnos av hjärt- och kärlsjukdomar. När metoden är färdigutvecklad kommer den att kunna rädda liv och spara lidande och pengar över hela världen.