24 oktober 2024

Barnkonventionens artikel 12 slår fast att alla barn och unga har rätt att vara inkluderade i beslut som rör dem. Den framtagna handboken ger vägledning och tips på hur du som yrkesverksam kan göra barn och unga delaktiga i arbetet.

Över axeln-perspektiv på en kvinna som håller i handboken Barn och ungas röster.

Sedan 2019 har Barnafrid arbetat med att hitta sätt att inkludera och göra barn och unga delaktiga. En del av Barnafrids uppdrag är att synliggöra barn och ungas synpunkter och erfarenheter. Ett sätt man har gjort detta på är att starta ungdomsråd där ungdomar bjuds in att prata och diskutera kring olika ämnen och frågor tillsammans. För att kunna arbeta med barn och unga behöver en verksamhet ha rätt förutsättningar, vilket handboken bidrar till. Den grundar sig på Barnkonventionens artikel 12 och bygger på Barnafrids erfarenheter av att arbeta tillsammans med barn och unga i workshops.

Att jobba med barn och unga är inte bara en rättighet, utan också en möjlighet för oss vuxna eftersom det ger nya idéer, lösningar och perspektiv, säger Natalie Söderlind, utredare på Barnafrid.

Handboken riktar sig till yrkesverksamma som i sitt arbete möter barn eller unga eller har som mål att påbörja ett arbete tillsammans med barn och unga för att öka deras delaktighet.

Vår förhoppning är att handboken ska inspirera till att låta barn och unga bli medskapare i frågor som är relevanta för verksamheten och dem själva, på ett tryggt och säkert sätt, säger Natalie.

Framsidan av handboken Barn och ungas röster

Delaktighet och inkludering i tre delar

Handboken bygger på en modell som är framtagen av Laura Korhonen och Erica Mattelin på Barnafrid, som beskriver hur man kan inkludera barn och unga i sitt arbete i tre delar; förberedelse, genomförande och återkoppling. Varje del innehåller konkreta tips, vägledning och viktiga saker att tänka på.

Handboken finns tillgänglig på Barnafrids kunskapsportal den 22 oktober 2024.

Läs handboken

Kontakt

Senaste nytt från LiU

Manlig person på stadsgata.

Förmånsbilar leder till fler och större fordon

När bensinpriset skjuter i höjden så är det medelinkomsttagare som först ändrar beteende. Det visar en landsomfattande studie vid LiU och VTI. Forskning visar även att skatterabatten på förmånsbilar leder till ökat bilinnehav samt större bilar.

Forskare diskuterar i labbet.

LiU Composite Lab öppnar dörrarna för avancerad materialforskning

Här ska forskning på nya material inom till exempel kolfiber, polymerer och komposit pågå i samverkan med näringslivet, forskningsinstitut, andra lärosäten och studenter. LiU Composite Lab är ett nyetablerat laboratorium, våren 2025.

Kvinnlig forskare och buss.

Forskning ska spara pengar och miljö i kollektivtrafiken

Är bussbiljetten för dyr? Det kan bero på att de offentliga upphandlingarna inom kollektivtrafiken ställer allt högre krav på entreprenörerna. I ett fyraårigt projekt ska LiU-forskare studera hur upphandlingen kan bli mer cirkulär.