10 februari 2025

Föreställ dig en stad där allt du behöver – arbete, affärer, sjukvård, parker – finns inom en kvarts promenad eller cykeltur. Det är visionen för 15-minutersstaden (15 mC). I det nya forskningsprojekt ”Policy Effect Navigator: A Map-based Tool for Effective and Equitable 15mC Policy Synthesis” (PERSEUS) utvecklas ett digitalt verktyg för att hjälpa till att det bli verklighet.

Vallastaden
Projektet är planerat att pågå till december 2027. Fotograf: Thor Balkhed

Istället för att använda komplexa och tidskrävande traditionella trafikmodeller utvecklar PERSEUS-teamet ett snabbt, responsivt och visuellt kartverktyg för stadsplanerare. Verktyget kommer att använda lättillgänglig data, automatiserad analys och förenklade trafikmodeller för att skapa interaktiva kartor. Verktyget ska kunna visualisera effekten av olika beslut för att uppnå 15mC-målen,

– Vi analyserar inte bara befintliga resmönster, utan skapar också ett verktyg som kan simulera effekterna av olika policyförändringar, säger Yang Liu, biträdande professor vid avdelningen Industriell miljöteknik, Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling (IEI).

– Vad händer till exempel om vi lägger till cykelbanor, skapar en ny park eller begränsar framkomlighet med bil i ett visst område? Verktyget kommer att visa hur dessa förändringar påverkar tillgänglighet, miljön, den lokala ekonomin och social jämlikhet i olika demografiska grupper."

Verktyget kommer kunna ge beslutsfattare och planerare möjlighet att utforska olika scenarier, visualisera potentiella resultat och förstå de avvägningar som är involverade. Det kommer också att fungera som en plattform för allmänheten, så att medborgare kan förstå och bidra till planeringen.

Yang Liu bredvid stora fönster.
Yang Liu, biträdande professor vid avdelningen Industriell miljöteknik, Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling (IEI).
Det EU-finansierade projektet samlar forskare från Grekland, Tyskland, Sverige och Österrike. Linköpings universitet leder det svenska konsortiet med Järfälla kommun, Linköpings kommun, Trafikverket, Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) och Tengbom som samarbetspartners. Det svenska konsortiet som leds av Yang Liu, biträdande professor, spelar en viktig roll i utvecklingen av projektets datadrivna beslutsstödsystem. Flera forskare vid IEI och Institutionen för Tema (TEMA) ingår i LiU-teamet. LiU får 3 630 057 kronor i bidrag från Energimyndigheten för att kunna bedriva forskningen. Projektet är planerat att pågå i 3 år, till december 2027.

Senaste nytt från LiU

Två studenter testat sin robotdamsugare

Smart teknik i studenternas händer

Hur får man en robot att tänka själv? Studenter på Linköpings universitet testar mekatronik i praktiken – och ser sina kodrader väcka maskiner till liv!

Blommande trädgren framför husfasad

LiU på global topplista för anseende

För första gången tar sig Linköpings universitet in på topplistan när brittiska Times Higher Education rankar lärosätens anseende globalt.

Andreas Fejes vid räcke.

Vinst före pedagogik – den dolda läroplanen som styr komvux

Marknadens villkor skapar en sorts dold läroplan som sätter den riktiga läroplanen ur spel. Betygssättning och undervisning anpassas efter vinst- och effektivitetskrav. Det framkommer i intervjuer med komvux-lärare som gjorts av forskare vid LiU.