Barn och ungdomar med sexuellt skadligt eller problematiskt beteende är en heterogen grupp med stor åldersspridning och varierad utvecklingsnivå. Det som är gemensamt är ett skadligt eller problematiskt sexuellt beteende som är destruktivt för dem själva och/eller skadar andra.
-Professionella som möter barn och ungdomar med sexuella beteendeproblem är i behov av utbildning och kunskap för att kunna göra individanpassade bedömningar och matcha insatser som syftar till att förebygga framtida sexuella övergrepp, säger Poa Samuelberg, leg psykolog, utredare vid Barnafrid och projektledare för utbildningen.
Alla typer av sexuella handlingar, även på internet, med barn under 15 år, är ett brott, oavsett barnets egen vilja och eventuella inviter. Mindre allvarliga sexuella beteendeproblem tenderar att förminskas av både den som agerat, den som blivit utsatt och av omgivningen eftersom sexuella övergrepp är förknippat med starka känslor som skam och skuld.
- Risken att förbise behov av skydd och stöd är stor hos både den som blivit utsatt och den som begått övergrepp. Genom ett strukturerat arbetssätt och kunskap kan vi hjälpa till att bryta en negativ utveckling hos barn och unga som agerar sexuellt, säger Poa Samuelberg.
Den nya utbildningen riktar sig till yrkesverksamma inom hälso- och sjukvård, socialtjänst, skola, Polisen och andra aktörer inom rättsväsendet. Men också inom privata och offentliga institutioner som till exempel HVB och SiS. Utbildningen är kostnadsfri och tillgänglig på Barnafrids kunskapsportal.
Utbildningen bygger på forskningsbaserade kunskapsstöd, evidensbaserade metoder och rekommenderade arbetssätt för att förebygga, samverka och handlägga ärenden som rör sexuella beteendeproblem. Kursen beskriver evidensbaserade metoder och rekommenderade arbetssätt för att handlägga och samverka inom och mellan myndigheter för att minska risk för nya händelser och att stärka skydd.
- Med utbildningen är förhoppningen att ytterligare öka tillgång till likvärdig och förbättrad kunskap hos alla yrkesverksamma och att förebygga framtida sexuella övergrepp, avslutar Poa.