04 oktober 2020

Fråga barnen om de har utsatts för våld. Och ge dem extra tid. Det var några av de budskap som forskaren Rikard Tordön lyfte på Barnafrids första digitala nätverksträff för elevhälsa den 2 september.

 Man och kvinna i diskussion i TV-studiomiljö.
Rikard Tordön, forskare och psykolog, Maria Schillaci, leg. psykolog och programchef för Barnafrid. Fotograf: Ulrik Svedin
Elevhälsopersonal från hela landet deltog i Barnafrids första digitala nätverksträff, med temat våld mot barn, som webbsändes från Linköpings konsert & kongress. Malin Öhman, elevhälsochef i Motala, föreläste och diskuterade olika aspekter tillsammans med Poa Samuelberg, psykolog och utredare på Barnafrid. Och moderator var Maria Schillaci, leg. psykolog och programchef på Barnafrid.

I ett webbsänt samtal Rikard Tordön, som har skrivit en avhandling om barn i samhällsvård, beskrev han hur dessa barn behöver extra tid för att lyckas i skolan. Tordöns studier pekar bland annat på att barn i samhällsvård löper större risk att utsättas för våld och övergrepp. Studierna visar också att skolpersonal är betydelsefulla vuxna personer för de här barnen.

Vi behöver kartlägga de här barnen mer. Fråga barnen om de har utsatts för våld och ge dem extra tid, konstaterar Rikard Tordön.

Kontakt

Relaterat innehåll

Senaste nytt från LiU

Florian Trybel

Samarbetet tänjer på fysikens gränser

Teoretikern Florian Trybel har en central roll i skapandet av nya material. Tillsammans med sin kollega inom experimentell forskning i Skottland siktar han på att utöka möjligheterna för material i extrema förhållanden.

Ung kvinna öppnar en dörr

Från teori till terapi

På Psykologmottagningen vid LiU får studenter på psykologprogrammet chans att göra skillnad på riktigt. Utöver en unik möjlighet att omsätta teori i praktik hjälper de patienter med allt från stresshantering, sömnbesvär, nedstämdhet, oro och fobier.

Kaiqian Wang.

Upptäckt om smärtsignalering kan bidra till bättre behandling

LiU-forskare har ringat in den exakta platsen på ett specifikt protein som finjusterar smärtsignalers styrka. Kunskapen kan användas för att utveckla läkemedel mot kronisk smärta som är mer effektiva och har färre biverkningar.