04 oktober 2020

Fråga barnen om de har utsatts för våld. Och ge dem extra tid. Det var några av de budskap som forskaren Rikard Tordön lyfte på Barnafrids första digitala nätverksträff för elevhälsa den 2 september.

 Man och kvinna i diskussion i TV-studiomiljö.
Rikard Tordön, forskare och psykolog, Maria Schillaci, leg. psykolog och programchef för Barnafrid. Fotograf: Ulrik Svedin
Elevhälsopersonal från hela landet deltog i Barnafrids första digitala nätverksträff, med temat våld mot barn, som webbsändes från Linköpings konsert & kongress. Malin Öhman, elevhälsochef i Motala, föreläste och diskuterade olika aspekter tillsammans med Poa Samuelberg, psykolog och utredare på Barnafrid. Och moderator var Maria Schillaci, leg. psykolog och programchef på Barnafrid.

I ett webbsänt samtal Rikard Tordön, som har skrivit en avhandling om barn i samhällsvård, beskrev han hur dessa barn behöver extra tid för att lyckas i skolan. Tordöns studier pekar bland annat på att barn i samhällsvård löper större risk att utsättas för våld och övergrepp. Studierna visar också att skolpersonal är betydelsefulla vuxna personer för de här barnen.

Vi behöver kartlägga de här barnen mer. Fråga barnen om de har utsatts för våld och ge dem extra tid, konstaterar Rikard Tordön.

Kontakt

Relaterat innehåll

Senaste nytt från LiU

Kvinna som står bredvid ett träd.

26 miljoner till forskning om miljö och hållbarhet

Fem projekt vid LiU får pengar när Familjen Kamprads stiftelse delar ut medel till forskning som kan bidra till bättre miljö och bättre livskvalitet för äldre. Projekten vid Linköpings universitet handlar mycket om hållbarhet.

Patrik Thollander, professor i energisystem vid Linköpings universitet.

Så kan industrins globala koldioxidutsläpp minska

De globala koldioxidutsläppen från industrin kan minska med fem procent. Men då måste företag och beslutsfattare ta ett helhetsgrepp på energieffektivisering och inte stirra sig blinda på teknisk utveckling. Det menar forskare vid bland annat LiU.

Pipettspets mot svart bakgrund.

Pipetten som kan aktivera enskilda hjärnceller

Forskare vid LiU har utvecklat en pipett som kan leverera joner till enskilda hjärnceller utan att skapa störningar i den känsliga miljön utanför cellerna. Tekniken kan ge viktiga insikter om hur enskilda celler påverkas och hur de samarbetar.