04 oktober 2020

Fråga barnen om de har utsatts för våld. Och ge dem extra tid. Det var några av de budskap som forskaren Rikard Tordön lyfte på Barnafrids första digitala nätverksträff för elevhälsa den 2 september.

 Man och kvinna i diskussion i TV-studiomiljö.
Rikard Tordön, forskare och psykolog, Maria Schillaci, leg. psykolog och programchef för Barnafrid. Ulrik Svedin
Elevhälsopersonal från hela landet deltog i Barnafrids första digitala nätverksträff, med temat våld mot barn, som webbsändes från Linköpings konsert & kongress. Malin Öhman, elevhälsochef i Motala, föreläste och diskuterade olika aspekter tillsammans med Poa Samuelberg, psykolog och utredare på Barnafrid. Och moderator var Maria Schillaci, leg. psykolog och programchef på Barnafrid.

I ett webbsänt samtal Rikard Tordön, som har skrivit en avhandling om barn i samhällsvård, beskrev han hur dessa barn behöver extra tid för att lyckas i skolan. Tordöns studier pekar bland annat på att barn i samhällsvård löper större risk att utsättas för våld och övergrepp. Studierna visar också att skolpersonal är betydelsefulla vuxna personer för de här barnen.

Vi behöver kartlägga de här barnen mer. Fråga barnen om de har utsatts för våld och ge dem extra tid, konstaterar Rikard Tordön.
 

Kontakt

Relaterat innehåll

Senaste nytt från LiU

En man som håller händerna runt en illustration av ett hjärta.

Pristagaren: ” Jag vill lära mig så mycket som möjligt om hur kroppen fungerar”

Tino Ebbers är 2024 års mottagare av Onkel Adams pris för framstående forskning vid Medicinska fakulteten. Hans forskning befinner sig i gränslandet mellan medicin och teknik och fokuserar på sjukdomar i hjärtat och blodkärlen.

Porträtt av kvinna (Seetha Murty)

Två förkämpar för barnen blir hedersdoktorer

Den indiska rektorn Seetha Murty har under hela sitt yrkesverksamma liv arbetat med barns och ungas lärande. Den amerikanska professorn Cindy W. Christian har ägnat sin karriär åt att utveckla omhändertagandet av misshandlade barn.

Linköpings Studentsångare går i fängelse

I tre terminer har Jakob Grubbström som frilansare lett körsång med intagna på Skänningeanstalten. Som Director Musices på LiU tar han nu Linköpings studentsångare med sig in i fängelset.