Säkerhet och krishantering

Vid LiU finns två stora nationella tvärvetenskapliga satsningar inom området: det strategiska forskningsområdet Säkerhet- och krisberedskap, organiserat inom Security Link, samt Centrum för forskning inom respons- och räddningssystem, CARER, ett samarbete mellan LiU och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Regeringen utsåg år 2012 Säkerhets och krisberedskap till ett strategiskt forskningsområde, placerat vid LiU. Forskningen organiseras inom Security Link som består av ett konsortium från LiU och FOI, med kompletterande expertis från KTH och Chalmers.

Security Link täcker områden som trådlös kommunikation, avancerade sensorer och detektorer, sensor- och informations-fusion, beslutsstöd och koordinering för krishantering men också tillhörande etiska frågor. Security Link leds av professor Fredrik Gustafsson.

CARER bedriver forskning och utbildning som behandlar samhällets responsförmåga vid olyckor. Det handlar om allt från vardagsolyckor till extraordinära händelser på såväl lokal som nationell nivå och global nivå. Här samlas forskning inom områden som ekonomi och organisation, informatik, datavetenskap, logistik, kognitionsvetenskap, katastrofmedicin, traumatologi, juridik, statsvetenskap och genusvetenskap. CARER leds av biträdande professor Sofie Pilemalm.

Forskning

räddningsövning

CARER – Centrum för forskning inom respons- och räddningssystem

Centrum för forskning inom respons- och räddningssystem, CARER är ett centrum för forskning, utbildning och uppdragsverksamhet inom risk-, respons- och räddningsområdet.

Motorväg ovanifrån med många fordon

Beredskapshänsyn i utveckling och långsiktsplanering av transportsystem, BULT

Sveriges totalförsvar är under återuppbyggnad och behovet av kunskapsunderlag är stort och tidskritiskt. Syftet med forskningsprogrammet är att skapa ny kunskap om hur beredskapshänsyn kan integreras i utveckling och planering av transportsystemet.

AI-genererad bild av jorden och nätverk

Att bistå anpassning

I detta projekt undersöks det svenska biståndet som ett verktyg för att integrera tvärgående utmaningar såsom miljö, jämställdhets- och konfliktperspektiv i klimatanpassningsinsatser.

Strategiskt forskningområde

Nyheter

Solpaneler

Så kan svensk transport säkras mot kris och konflikter

Sveriges godstransportsystem står inför ständigt nya hot och utmaningar i en tid av återkommande kriser och krig. Forskare vid Linköpings universitet undersöker hur vi kan öka beredskapen och säkra flöden av livsviktiga varor vid kris och krig.

Demonstration av skadeplats, en kvinna trycker händerna mot benet på en liggande person, fiktivt blod illustrerar blödning.

Rätt placering av räddningsutrustning räddar liv

Var ska utrustningen för att stoppa blödningar placeras för att rädda maximalt många liv? Det har forskare tagit reda på genom att i dator simulera en explosion i ett köpcentrum. Deras slutsats: blödningskontrollkit ska inte placeras vid entréerna.

Kvinna hjälper skadad kvinna.

Civila insatspersoner bidrar till att rädda liv

Trots tröghet i den organisatoriska och juridiska utvecklingen kan civila insatspersoner bidra till att rädda liv och kan bidra till ett civilt försvar. Det visar en ny rapport som Sofie Pilemalm, professor vid LiU, har skrivit.