29 mars 2023

I slutet av mars varje år lämnar Klimatpolitiska rådet en rapport som granskar regeringens klimatpolitik. När rapporten för 2023 läggs fram är det första gången professor Victoria Wibeck från Linköpings universitet är med som ledamot.

Professor Victoria Wibeck med uppfällt paraply en regnig dag i mars.
Victoria Wibeck har varit ledamot av Klimatpolitiska rådet sedan 2022. Fotograf: Charlotte Perhammar

Bekanta frågar ofta hur hon orkar jobba med klimatfrågan när läget bara tycks bli värre och värre. Man måste titta med båda ögonen samtidigt, är hennes svar.

– Å ena sidan finns rapporterna från FN:s klimatpanel som visar hur allvarligt läget är. Mycket mera måste göras för att snabbt öka takten i klimatomställningen. Men förmånen med mitt jobb är ju att jag också ser mycket av det som görs och den stora vilja som finns. Även om det behövs mycket mer är allt vi gör viktigt. Varje tiondels grad räknas, säger hon.

Ger rekommendationer till politikerna

Professor Victoria Wibeck på sitt arbetsrum på Linköpings universitet.–Rådet har en viktig roll i att granska regeringens politik, säger Victoria Wibeck. Foto Charlotte Perhammar Riksdagen beslutade 2017 med stor majoritet om ett nytt klimatpolitiskt ramverk. Bland annat skapades det Klimatpolitiska rådet med ledamöter från olika vetenskapliga områden. Uppdraget är att göra en oberoende granskning av hur regeringens politik som helhet lever upp till Sveriges klimatmål.

Rapporten 2023 är den sjätte i ordningen och består av två delar. Dels undersöks hur det går med att minska utsläppen och hur regeringen lyckats med handlingsplaner och redovisningar.

Dels finns en tematisk del där rådet själv väljer tema varje år. Den här gången tittar man på hur avvägningar mellan olika mål kan hanteras när klimatomställningen ska snabbas på samtidigt som vi lever i en tid av krig och ekonomisk kris.

Rapporten ger också rekommendationer till politikerna om var ytterligare åtgärder bör göras på klimatområdet.

–Rådet har en viktig roll i att granska regeringens politik i relation till klimatmålen, säger Victoria Wibeck som till vardags är professor på Tema Miljöförändring vid Linköpings universitet.

Har du en känsla av att politikerna lyssnar?

–Det skiftar säkert, men det är klart att de måste ju förhålla sig till rapporten. Klimatpolitiska rådets kansli gör också uppföljningar kring hur de agerar på rekommendationerna.

Tvärvetenskapligt råd

I rådet sitter forskare från olika lärosäten som på olika sätt arbetar med klimatforskning, till exempel inom klimatologi, statsvetenskap, ekonomi och innovationsforskning. Victoria Wibecks område är miljö- och klimatkommunikation. Hon utsågs till ledamot 2022, något som hon beskriver som hedrande och ansvarsfullt.

–Det känns viktigt att ta den forskning jag hållit på med och se hur man kan omsätta den i rekommendationer till politiken. Det blir tydligt att frågorna är viktiga så jag känner att det är ett väldigt meningsfullt uppdrag, säger hon.

Varje tiondels grad räknas

Kontakt

Fler nyheter

Porträtt av man vid strömmen

Mathias Fridahl nominerad till Klimatpolitiska rådet

Mathias Fridahl, forskare vid Linköpings universitet, har nominerats till Klimatpolitiska rådet, en myndighet som utvärderar hur regeringens politik förhåller sig till Sveriges klimatmål.

Diplomatiska samtal kring kärnavfall och klimat i fokus

Har miljörörelsens organisationer någon roll kvar att spela vid utformningen av slutförvaret av svenskt kärnavfall? Och går det att få förståelse mellan Saudiarabien och önationen Fiji? Det är frågor i fokus för två nya forskningsprojekt vid LiU.

Forskning för hållbar framtid får nära 20 miljoner i bidrag

Ett oväntat samarbete mellan materialvetenskap och beteendevetenskap. Utveckling av bättre tjänster för att hantera klimatförändringarna. Det är två forskningsprojekt vid LiU som får stora stöd från Marianne och Marcus Wallenbergs stiftelse.

Forskning

Senaste nytt från LiU

Pristagaren: "Genetik är lite som Vilda västern"

Colm Nestor har utsetts till 2025 års mottagare av Onkel Adams pris för framstående forskning vid Medicinska fakulteten. Han forskar om genetiska förklaringar till varför autoimmuna sjukdomar och infektioner drabbar kvinnor och män i så olika grad.

Claudia Tazreiter berättar om sitt arbete.

Den migrerande professorn

Som barn på 1970-talet emigrerade Claudia Tazreiter från Österrike till Australien tillsammans med sin familj. Sedan drygt tre år är hon tillbaka i Europa. Nu som professor vid LiU. Det är inte en slump att hennes område är migration.

Fler sökande till program på LiU

När anmälan till höstterminen stängde hade 411 200 personer skickat in minst en anmälan. Det är en ökning med en procent jämfört med 2024. På LiU ökar antalet sökande till program med tre procent.