07 november 2023

AI, troll och informationsspridare med dold agenda trängs i mediaflöden, det är svårt att veta vem man kan lita på. Kommunikatörer och journalister behöver vara bäst på att sprida bekräftade uppgifter och samtidigt förstå det inflytande de har i sin yrkesroll. Anna Lindberg som har haft fötterna i båda yrkena, ger råd och insikter om framtiden inom dessa yrken.

karriärdagen-2023-ikos
Anna Lindberg, en av talarna vid Karriärdagen 2023. En inspirationsdag för studenter på SLM och i MKV. Fotograf: Maria Sandberg

– Sluta aldrig att vara nyfiken och visa intresse för omvärlden – då kommer andra att lyssna på dig. Det är lätt att bli deppig när man läser om utvecklingen i Sverige och världen i dag, men det som pågår i samhället är helt enkelt något vi som arbetar med journalistik och kommunikation behöver förhålla oss till och där vi kan bidra till en mer demokratisk riktning.

Råden kommer från Anna Lindberg, affärschef hos kommunikationsbyrån Intellecta. Hon har under många år arbetat som journalist, redaktör och VD för Öst media. Det var 2020 som hon ”klev över till andra sidan”, det vill säga från journalistiken till kommunikationsyrket.

– Jag har haft benen i båda världarna, och vill nu peppa er som intresserar er för yrken inom journalistik eller kommunikation. Det är viktigare än någonsin med pålitlig information, med trovärdiga avsändare. Både journalister och kommunikatörer bär ett stort ansvar.

En trovärdig avsändare utan dold agenda

Karriärdagen 2023 Anna Lindberg.Anna Lindberg Foto Maria Sandberg Hon menar att kommunikation och journalistik är två sidor av samma mynt. Men att journalistiken har sin grundlagsskyddade position och ska granska och genomlysa samhället och samhällets funktioner, något som är otroligt viktigt för demokratin. Kommunikation har en samhällsviktig bärande funktion som ser till att myndigheter, företag och organisationer kan nå ut till medborgarna.

Anna Lindberg refererar till ett antal olika förtroendeundersökningar, bland andra Edelman Trust Report 2023 och Medieakademiens Förtroendebarometer 2023. Hon menar att tillit inte bara handlar om förtroende mellan människor, utan även om förtroende för system och att det behövs robusta, transparenta och tydliga system i samhället och på arbetsplatser som folk kan lita på. Dessa system testas framförallt när det blir kris och något går fel.

– Informationsflöden finns överallt och vem som helst kan sprida information i dag. Skillnaden är att exempelvis influencers och politiker har en agenda som de driver, medan kommunikatörer och journalister har spelregler att följa, de ska agera trovärdigt och utan ett eget intresse.

Svenskarna har högst förtroende för information som kommer från vetenskapsmän eftersom forskningsresultat uppfattas som viktigt och pålitligt. I vissa förtroendemätningar ligger journalister och politiker i botten av förtroendeligan.

– Det här är en viktig signal. Journalister behöver ta vara på och vårda den makt som ingår i yrket. En anledning till att trovärdigheten är låg kan vara att det finns en osäkerhet om vilka avsändare som är oberoende eller opartiska. Publiken har ett stort flöde att ta ställning till. Det kan vara oklart vem som är pålitlig och vem som har en dold agenda.

Var äkta, nyfiken och kreativ

I dag kan det kan vara svårt för läsaren att skilja ”fake news” från fakta, därför trycker Anna på att trovärdighet är det allra viktigaste både för journalister och kommunikatörer, inte minst med tanke på AI:s intåg. Ett verktyg som vi kan likställa med den industriella revolutionen.

– AI kommer att förändra världen, det pågår redan. Kommunikatörer och journalister behöver vara äkta, nyfikna och vara på plats där det händer. AI kan hjälpa oss med monotona och tråkiga uppgifter, medan vi människor behöver vara kreativa och sociala. Så mitt sista råd till alla er som studerar just nu och blickar framåt mot yrkeslivet är: Var modiga, socialt nyfikna och var rädda om er kreativitet. Våga tänka originella och knasiga tankar.

Fler röster från karriärdagen 

"Linköping är en otrolig studentstad"

Sofia Brorson läser Medie- och kommunikationsvetenskap (MKV)

Kvinnlig student i grå tröja."Jag trivs otroligt bra här i Linköping och på LiU" säger Sofia Brorson. Foto Maria Sandberg

Varför pluggar du på MKV?

– Det kändes som en självklar komplettering till min kandidatutbildning i programmet Språk, litteratur och medier (SLM) här på LiU. Det är vanligt att kombinera de två, särskilt om man vill sikta in sig mot journalist- eller kommunikatörsjobb i framtiden, vilket jag är intresserad av.

Varför valde du Linköpings universitet?

– Jag hade många kompisar som skulle hit 2020 då jag började plugga och hade även hört mycket gott om LiU samt Linköping som studentstad och jag trivs otroligt bra. Studierna är intressanta och känns givande inför ett framtida jobb och Linköping är verkligen en otrolig studentstad med något för alla, oavsett vad man är intresserad av. Jag har lärt känna många människor här. 

Vad är det som lockar med att jobba som kommunikatör eller som journalist?

– Att man jobbar nära och med andra människor. Dessutom är det två yrken som kommer påverkas mycket av mediers utveckling, särskilt med AI, vilket känns som en spännande utmaning att förhålla sig till.

"Viktigt att vara bra på sitt modersmål"

Johan Martelius är språkhandläggare på EU-kommissionen.

En man som heter Johan Martelius pratar med två studenter.Johan Martelius svarar på frågor om hur det är att jobba som språkhandläggare vid EU-kommissionen. Foto Maria Sandberg

Vad gör du på jobbet?

– Jag översätter engelska och franska texter till svenska. Det händer ibland att jag översätter från svenska till franska eller engelska, men det vanliga är att man översätter till det språk man har som modersmål. Förutom översättning så är jag även involverad i olika evenemang som vi arrangerar kring språk och översättning.

Vilka egenskaper är bra att ha i ditt yrke?

– Tålmodig, bra på att koncentrera sig och vara intresserad av språk. Det är även en fördel att ha ett intresse av politik, andra kulturer och hur saker fungerar i samhället. Men det viktigaste är att vara bra på sitt modersmål och ha ett intresse av att ständigt förbättra sina språkkunskaper i huvudspråket, det gäller särskilt de översättare som inte jobbar i sitt hemland. Dessutom bör du kunna minst två språk utöver ditt modersmål. 

Vad är det roligaste med ditt jobb?

– Att få sitta och pilla med texter. Hitta bra formuleringar och försöka förstå vad de egentligen menar. Jag lär mig hela tiden nya begrepp och ser hela tiden nya sammanhang. Som en bonus så får jag hänga med i den senaste EU-politiken och de projekt som pågår. Det ger en hög allmänbildning.

Relaterade utbildningar

Fakta

En inspirationsdag för studenter på SLM och MKV

Karriärdagen arrangeras för att inspirera studenter som läser på Språk, litteratur och medier, kandidatprogram (SLM) eller kurser inom Medie- och kommunikationsvetenskap (MKV) vid LiU. Tanken är att de ska få en inblick och förståelse för hur det fungerar ute i arbetslivet inom de yrken som är möjliga att satsa på efter avslutade studier.

De som talade var alumner som tidigare läst vid LiU på SLM eller i MKV, samt medarbetare från:

  • Språkrådet
  • Filosofiska fakulteten vid LiU (inom internationalisering)
  • EU-kommissionen i Sverige
  • Sveriges Kommunikatörer
  • Intellecta
  • Östgöta Correspondenten
  • SVT Öst
  • Skill
  • Linköpings universitets kommunikations och marknadsavdelning

Vill du veta mer om dagen se gärna programmet för karriärdagen 2023.

Mingelbild konferens.
Mellan föreläsningarna fanns det tid för mingel då studenterna kunde ställa frågor till de som medverkade under dagen. Fotograf: Maria Sandberg

Kontakt

Senaste nytt från LiU

Serverrum,data på svart skärm.

Maskinpsykologi – en brygga till generell AI

AI som är lika intelligent som människor kan bli möjlig tack vare psykologiska inlärningsmodeller, kombinerat med vissa typer av AI. Det menar Robert Johansson som i sin avhandling har utvecklat begreppet maskinpsykologi.

Forskning för hållbar framtid får nära 20 miljoner i bidrag

Ett oväntat samarbete mellan materialvetenskap och beteendevetenskap. Utveckling av bättre tjänster för att hantera klimatförändringarna. Det är två forskningsprojekt vid LiU som får stora stöd från Marianne och Marcus Wallenbergs stiftelse.

Innovativ idé för effektivare cancerbehandlingar prisas

Lisa Menacher har tilldelats Christer Giléns stipendium 2024 inom området statistik och maskininlärning för sin masteruppsats. Hon har använt maskininlärning i ett försök att göra val av cancerbehandling mer effektivt.