08 april 2025

Professor Fredrik Gustafsson från ISY föreläste nyligen för en grupp elever från Kenya som besökte LiU, tillsammans med universitetslektorn P-O Hansson, IEI.

Två forskare föreläser.
P-O Hansson och Fredrik Gustafsson. Fotograf: Ulrik Svedin

Det är Berzeliusskolans natur- och teknikklasser som deltar i ett elevutbyte med elever från gymnasieskolan Kenswed i Nairobi, som P-O Hansson är en av initiativtagarna till.

Både de svenska och de kenyanska eleverna fick chansens att träffa LiU-studenter som guidade runt dem på Campus Valla. De fick också information om studier vid Linköpings universitet samt om utbytesstudier via bland annat Erasmus. Värd för arrangemanget var Internationella enheten.

Sensorsystem

Fredrik Gustafsson, professor i sensorinformatik på ISY, föreläste om projektet Ngulia. Det handlar om ett sensorsystem utvecklat vid LiU och som finns i drift i nationalparker, bland annat i Kenya och Sydafrika.

− Med hjälp av GPS-taggar på djuren och kameror vid gräns och andra strategiska positioner kan man i det här systemet övervaka mycket stora områden. Och på så vis också hjälpa nationalparkernas vakter att identifiera och följa de stora vilda djuren. Men också tjuvskyttar och elfenbensjägare, förklarar Fredrik Gustafsson.

Både Fredrik Gustafsson och P-O Hansson är med i styrelsen för Smart Savannahs, en svensk insamlingsförening som finansierar den teknik som utvecklats vid LiU till nya parker.

Samarbete

Projekt Ngulia och m-learning är kopplade till ett samarbetsavtal med universitetet i Nairobi.

− Jag blev inbjuden att berätta om mitt arbete med forskning och utveckling av m-learning, berättar P-O Hansson, som undervisar i ämnesdidaktik inom samhällskunskap, och han arbetar på avdelningen för Statsvetenskap på IEI.

− M-learning handlar om att skapa möjligheter till lärande och utbildning via smartphones och andra mobila enheter. Det finns ett stort behov av utbildning i många glest befolkade och fattiga områden i Afrika. Och här har vi tagit fram ett system som kan fungera med solcellsdrivna läsplattor, och till relativt låga kostnader.

Utbildningarna som erbjuds kan leda till att kursdeltagarna startar en verksamhet inom hantverksyrken till exempel, och resultaten visar att deltagarna ökar sin inkomst efter utbildningarna.

Lärarna och eleverna var imponerade av Campus Valla och uttryckte att de var nöjda med besöket.

Kontakt

Relaterat innehåll

Organisation

Senaste nytt från LiU

En silikonliknande lapp (batteri baserat på ledande plast och lignin) som dras åt olika håll.

Batteriet som kan få vilken form som helst

Med hjälp av elektroder i vätskeform har forskare vid LiU utvecklat ett batteri som kan anta vilken form som helst. Tack vare formbarheten kan batteriet integreras på helt nya sätt i framtidens teknik. Studien är publicerad i Science Advances.

En surrande 3D-printer

Från sömnad till 3D-printing

Digimaker är en unik plats på Linköpings universitet där kreativitet och teknik möts. Här testar studenter och anställda allt från 3D-printing till programmering, lär sig mer om Excel och att skapa filmer och podcasts.

Porträtt av Jensen Huang

Nvidias vd och riksdagens talman blir hedersdoktorer

Jensen Huang, vd för elektronikföretaget Nvidia, blir hedersdoktor vid Linköpings universitet. Det blir även talmannen Andreas Norlén och de internationella forskarna Angela Woods och Gillian Einstein. De promoveras vid LiU:s akademiska högtid i maj.