20 juni 2024

Fredrik Präntare vid Institutionen för datavetenskap (IDA) försvarade den 27 maj sin avhandling som utforskar fördelningen av odelbara enheter för att optimera värde, rättvisa och samhällelig välfärd. Nu ser han fram emot att arbeta vidare med de bolag han byggt upp vid sidan av studierna. 

Omslagsbilden från avhandlingen

Gratulerar till doktorsexamen! Vad hade du för bakgrund när du började din forskarutbildning?
Tack! Jag var civilingenjör inom datateknik, med en särskild inriktning mot artificiell intelligens och algoritmisk spelteori. Jag genomförde min masterutbildning vid Linköpings universitet och hade även praktiska erfarenheter som entreprenör, spelregissör och VD då jag startat och byggt två spelutvecklingsbolag: Pugstorm AB och Dimfrost AB.

Hur är det att vara doktorand vid IDA?

Att vara doktorand vid IDA är mycket givande. Institutionen erbjuder en flexibel forskningsmiljö och möjligheter att samarbeta med ledande experter inom området. Jag hade också möjligheten att vara gästforskare vid Stanford University—en fantastisk upplevelse och något jag är mycket nöjd med. Stödet från handledare och kollegor har varit ovärderligt i att driva min forskning framåt.

Du har precis disputerat. Har du någon idé om vad du vill göra härnäst?
Jag kommer inte att fortsätta forska. I stället kommer jag att fokusera helhjärtat på mitt spel Core Keeper och mitt bolag Pugstorm, som jag byggt upp vid sidan av doktorandstudierna. Jag kommer fortsätta som VD, spelregissör och entreprenör. I dag har vi cirka 30 medarbetare och jag är väldigt entusiastisk över framtiden.

Sammanfattning av avhandlingen

Fredrik Präntare's avhandling utforskar fördelningen av odelbara enheter för att optimera värde, rättvisa och samhällelig välfärd. Genom att utveckla och utvärdera nya algoritmer bidrar avhandlingen med betydande framsteg inom området. Den presenterar teoretiska resultat, praktiska applikationer och lösningar—exempelvis utvecklar avhandlingen en ny hybridalgoritm som är mycket effektivare än alla tidigare algoritmer. Denna algoritm har också integrerats kommersiellt i ett av världens mest populära strategispel, där den effektivt hanterar komplexa strategiska interaktioner och används av över hundratusen människor varje dag. Avhandlingen introducerar även nya heuristiska algoritmer och maskininlärningstekniker som överträffar befintliga metoder; dessa tekniker visar potential för snabba och högkvalitativa beslut inom logistik, realtidsstrategi och finans.

Läs avhandlingen: Dividing the Indivisible: Algorithms, Empirical Advances, and Complexity Results for Value-Maximizing Combinatorial Assignment Problems

Läs mer om Fredrik Präntare

Relaterat innehåll

Forskarutbildning vid Institutionen för datavetenskap

Organisation

Senaste nytt från LiU

LiU-flaggor framför Kårallen på Campus Valla.

Distanskurser ökar mest när antagningen till hösten är klar

Det första antagningsbeskedet är här. LiU fortsätter att locka studenter och framför allt antagningen till fristående kurser och utbildningar på distans har ökat sedan tidigare år.

Möjligt att förutse nervskador av cancerbehandling

Många kvinnor som behandlats för bröstcancer med en typ av cytostatika, taxaner, får ofta biverkningar på nervsystemet. Nu har forskare vid LiU utvecklat ett verktyg som kan förutsäga hur stor risken är för den enskilda individen.

Kvinna i bygghjälm.

Hennes uppdrag är svårt – men kul och fullt möjligt

Vi är mitt uppe i en tuff omställningen som ska rädda vår miljö och leda till en mer hållbar utveckling. Då behövs innovationskraft och kunskap, menar Marie Trogstam, LiU-alumnen som nu är chef för hållbarhet och infrastruktur hos Svenskt Näringsliv.