06 oktober 2023

Hör det femte och sista avsnittet av Linköpings universitets podcast Fakultet. Den här gången om tuffa prioriteringar och svåra etiska val i vården och hur vi sedan pandemin faktiskt börjat våga uttala vilken patient som bör få IVA-platsen framför någon annan.

Köer och brist på resurser inom sjukvården gör att vissa patienter behöver prioriteras framför andra. Hör Fakultet om etiska avvägningar, svåra prioriteringar och hur vården – och samhället – klarar balansakten att välja och välja bort.

Hör Erik Gustavsson, lektor i tillämpad etik vid Linköpings universitet om vad det är som ska ha betydelse när vården behöver välja. Han är också verksam vid det nationella prioriteringscentrum som stöttar Sveriges regioner, kommuner och myndigheter i sitt prioriteringsarbete.

– Under och efter pandemin är det enklare att ta den här diskussionen. Vi kan inte göra allt för alla samtidigt – och då måste vi välja bort eller göra vissa saker senare, säger Erik Gustavsson i avsnittet.

Lyssna på avsnittet

Pod

Lyssna på fler avsnitt

Kontakt

Organisation

Senaste nytt från LiU

En man i kostym håller en grön växt i handen.

LiU med i megastudie om klimatbeteende

Vilket är bästa sättet att få oss människor att bete oss mer klimatvänligt? Forskare vid Linköpings universitet och Karolinska institutet har bidragit till en världsomspännande studie för att ta reda på det.

LiU-flaggor framför Kårallen på Campus Valla.

Distanskurser ökar mest när antagningen till hösten är klar

Det första antagningsbeskedet är här. LiU fortsätter att locka studenter och framför allt antagningen till fristående kurser och utbildningar på distans har ökat sedan tidigare år.

Möjligt att förutse nervskador av cancerbehandling

Många kvinnor som behandlats för bröstcancer med en typ av cytostatika, taxaner, får ofta biverkningar på nervsystemet. Nu har forskare vid LiU utvecklat ett verktyg som kan förutsäga hur stor risken är för den enskilda individen.