17 februari 2025

Att ha en funktionsnedsättning kan öka risken att ett barn eller ung person utsätts för våld. För att fler våldsutsatta ska upptäckas och få rätt stöd har Myndigheten för delaktighet tillsammans med Barnafrid utvecklat en arbetsplatsutbildning för arbetsgrupper som möter barn och unga med funktionsnedsättning. 

- Barn och unga med funktionsnedsättning är en mycket heterogen grupp med många olika behov utifrån funktionsförmåga, tillgänglighet och stöd. Därför är det viktigt att yrkesverksamma har kunskap för att upptäcka våldet. Men också kunskap om hur de ska agera när de upptäcker att ett barn far illa, säger Malin Ekman Aldén, generaldirektör på Myndigheten för delaktighet.

Arbetsplatsutbildning efter arbetsgruppens behov och förutsättningar

illustration vuxen barn
Arbetsplatsutbildningen består av sju teman som kan anpassas efter arbetsgruppens förkunskaper, behov och andra förutsättningar. Temana fokuserar på att förebygga, upptäcka, kommunicera och agera när ett barn eller ungdom utsatts för våld. Det finns även ett kapitel om samverkan som tar upp olika aktörers roller, mandat och ansvar i relation till barn och unga som utsatts för våld.

Till varje tema finns powerpointpresentationer och övningsmaterial som en utsedd utbildningsledare kan använda sig av. Utbildningsledarens uppgift är att förbereda utbildningen och skapa förutsättningar för lärande genom att planera upplägget utifrån arbetsplatsens förkunskaper och förutsättningar.

Innehållet har tagits fram i samverkan mellan Myndigheten för delaktighet och Barnafrid, Linköpings universitet och utvecklats i dialog med yrkesverksamma samt företrädare för barn och unga med funktionsnedsättning. Materialet är kostnadsfritt och finns tillgängligt på Barnafrids kunskapsportal.

Vikten av kunskap

Illustration rullstol
Barn och unga med funktionsnedsättning blir utsatta för våld i samma sammanhang som andra, i hemmet, skolan och på fritiden. Men kan också bli utsatta för våld av personal inom vård och omsorg eller i andra relationer som finns på grund av ett beroende av stöd och hjälp. De är också beroende till sin omgivning på fler sätt än andra ban och unga.

- Barn och unga med funktionsnedsättning kan ha andra sätt att uttrycka sig på och tecken på trauma kan variera och visa sig på andra sätt än hos barn och unga som inte har någon funktionsnedsättning. Det är viktigt att ha kunskap om det och vi hoppas att denna utbildning ska bidra med det, säger Laura Korhonen, centrumchef på Barnafrid.

Ta del av Gruppspår: Barn och unga med funktionsnedsättning här

Broschyr för nedladdning 

Bild saknas

Värt att veta om... våld mot barn och unga med funktionsnedsättning

Ladda ner en informationsbroschyr som sammanfattar vad som är värt att veta om våld mot barn och unga med funktionsnedsättning.

Ladda hem broschyren genom att klicka här (pdf)

Kontakt

Relaterat innehåll

Senaste nytt från LiU

Två studenter testat sin robotdamsugare

Smart teknik i studenternas händer

Hur får man en robot att tänka själv? Studenter på Linköpings universitet testar mekatronik i praktiken – och ser sina kodrader väcka maskiner till liv!

Blommande trädgren framför husfasad

LiU på global topplista för anseende

För första gången tar sig Linköpings universitet in på topplistan när brittiska Times Higher Education rankar lärosätens anseende globalt.

Andreas Fejes vid räcke.

Vinst före pedagogik – den dolda läroplanen som styr komvux

Marknadens villkor skapar en sorts dold läroplan som sätter den riktiga läroplanen ur spel. Betygssättning och undervisning anpassas efter vinst- och effektivitetskrav. Det framkommer i intervjuer med komvux-lärare som gjorts av forskare vid LiU.