26 maj 2025

Den 19–21 maj samlades Sveriges grisföretagare på Vadstena Slott för årsstämma – ett evenemang som kombinerade formella beslut med samtal om framtid, teknik och generationsväxling. Över 300 personer besökte mässan, däribland företagare, experter och innovationsaktörer.

Föreläsning på årsstämma för Sveriges grisföretagare 2025
Den 19–21 maj samlades Sveriges grisföretagare på Vadstena Slott för årsstämma – ett evenemang som kombinerade formella beslut med samtal om framtid, teknik och generationsväxling. Fotograf: Victor Berlin

Cirka 50 utställare deltog på mässan den 20 maj – bland dem fanns Kunskapsnav för jordbrukets digitalisering och Agtech Sweden.

Catharina Alwall Svennefelt, beteendevetare vid SLU i Alnarp och följeforskare inom Kunskapsnav för jordbrukets digitalisering och Agtech Sweden, lyfte vikten av att vara på plats för att föra dialog med producenterna.

– Det är en otrolig energi här med en fantastisk sammanhållning. Det finns en ny kultur bland Sveriges grisföretagare och ett tydligt generationsskifte. Många unga är här, vilket är väldigt positivt, säger Catharina Alwall Svennefelt.

Teknikens potential och producenternas behov

Under dagen diskuterades flera frågor som är centrala för branschen, däribland smittskydd, marknadsföring och framtida produktionsökning. För Digitaliseringsnavet och Agtech handlade det särskilt om att lyssna till hur tekniska lösningar kan underlätta produktionen.

Carlos Vidal och Catharina Alwall Svennefelt på Sveriges grisföretagares årsstämma i Vadstena
Carlos Vidal, forskningsingenjör vid Linköpings universitet och Catharina Alwall Svennefelt, beteendevetare vid Sveriges Lantbruksuniversitet

– Många pratar om behovet av bildanalys kopplat till exempelvis slaktvikt. Tekniken finns till viss del, men det krävs mer för att implementera den i vardagen. Det handlar om att göra arbetet mer effektivt och minska arbetsbördan, berättar Catharina Alwall Svennefelt.

Carlos Vidal, forskningsingenjör vid Linköpings universitet, deltog också för Agtechs räkning. Han betonade behovet av att lyssna till producenternas konkreta utmaningar:

– En av producenterna berättade att vägningen av grisar är mycket tidskrävande. Med hjälp av AI-kameror skulle det kunna ske automatiskt. Andra nämnde problem med uppkoppling – när Wi-Fi eller sensorer slutar fungera påverkar det hela produktionen.

Framtidstro i hela produktionskedjan

Hans Blackert från Blackert Lantbruk i Skänninge och rådgivaren Ulrik Lovang från Lovang Lantbrukskonsult ser båda ljust på framtiden för svensk grisproduktion.

Hans Blackert och Ulrik Lovang på Sveriges grisföretagares årsstämma i Vadstena
Hans Blackert och Ulrik Lovang ser ljust på framtiden för den svenska grisnäringen.Fotograf: Victor Berlin

– Det finns en framtidstro i hela kedjan – från foderindustri till förädling. Vi har goda förutsättningar i Sverige, säger Hans Blackert, som även var moderator på mässan.

– Det är glädjande att se så många unga här. Det ger hopp om att näringen kan växa igen. Det är också intressant att bankerna är här och är positiva till investeringar. Det kostar mycket att bygga ut djurhållningen, så det är avgörande att finansieringen finns, tillägger Ulrik Lovang.

Årets grisstämma visade en bransch i förändring – där generationsskifte, innovation och framtidstro går hand i hand.

Kontakt

Läs mer om Kunskapsnavet för jordbrukets digitalisering och Agtech Sweden

Senaste nytt från LiU

Hedersdoktorer hyllade LiU: "Vilken kraft och energi"

Talmannen Andreas Norlén och professor Angela Woods hyllade samarbetet med Linköpings universitet när de promoverades till hedersdoktorer vid den Filosofiska fakulteten.

Kunglig pall

Ingen tron men väl en kunglig pall

Det här är historien om kampen mellan estetik och funktion och hur Linköpings universitet skapade en kunglig jaktpall. En pall som överlämnades som gåva till Hans Majestät Konungen i samband med LiU:s 50-årsfirande.

Jan-Ingvar Jönsson och Kristina Edlund på scenen

Hela Östergötland gratulerar LiU på 50-årsdagen

När LiU fyller 50 år går kommunerna och regionen samman och gratulerar med en krona per invånare. Pengarna ska användas till utvalda forskningsprojekt för ett bättre samhälle.