Projektet Access genomförs av Linköpings universitet tillsammans med Uppsala- och Örebro universitet för att stärka samverkan mellan universiteten och små och medelstora företag.

Projektet syftar till att stärka innovationskraften hos SME:s såväl som inom lärosätet genom ökad samverkan mellan forskning/utbildning och SME:s. Minst 350 SME:s ska stödjas att finna rätt kontakter med forskare och studenter, och över 150 ska ha ingått konkreta samarbeten.

En gemensam samverkansprocess att arbeta efter har tagits fram för att stärka relationen mellan forskning/utbildning och SME:s. Ett kompetensområde där utveckling anses kunna öka är social innovation där processer för innovationsutveckling ges särskilt fokus.

Bläddra i Access-magasinet här

Finansiering har erhållits från Europeiska regionala utvecklingsfonden för ett tre årigt projekt till och med 2018.

EU-projekt logotyp

Ladda ner Access-magasinet

Utveckling av samverkan i regionen

EU-projekt på LiU

Abstrakt AI-genererad bild med textrutor över elektronik och ansiktet av en robot

De tar fram en tillförlitlig ChatGPT för europeiska språk

Tillförlitlig, öppen och hållbar – så ska en ChatGPT för europeiska språk inklusive svenska bli. Projektet koordineras av Linköpings universitet och utförs i samarbete med organisationer från Tyskland, Island, Danmark, Norge och Nederländerna.

En kvinna står framför en grupp människor och pratar.

LiU värd för en öppen föreläsning om hållbar och tvärvetenskaplig forskning

LiU arrangerade en öppen föreläsning med titeln "Pick and Mix Circular Economy and why we love it". Föreläsningen var en del av projektet "Interdisciplinary Networking for a Sustainable and Circular Economy", finansierat av ECIU SMART-ER programmet.

Svärm med drönare mot blå himmel.

Vägen mot framtidens AI börjar med tillit

AI blir en allt större del av vår vardag och enligt många forskare är det bara början. Men den AI som utvecklas behöver vara tillförlitlig. LiU koordinerar EU-projektet TAILOR som har tagit fram en färdplan för framtidens tillförlitliga AI.