26 juni 2019

LiU ingår i det konsortium av universitet som nu beviljats medel från EU-kommissionen för att bygga framtidens virtuella universitet - ECIU University. Utbildningarna ska vara utmaningsdrivna, tvärvetenskapliga och bidra till att lösa samtidens utmaningar.

Hållbara städer
Det treåriga pilotprojektet kommer att fokusera på hållbara städer och samhällen. borchee
– Vi är jätteglada över att vår ansökan beviljats och det är klart att det ligger en hel del prestige i att få vara med och skapa ett av de första europeiska universiteten, säger Jan Axelsson, samverkansdirektör vid LiU.

The European Consortium of Innovative Universities, ECIU, har nu beviljats 5 miljoner euro för ECIU University, till en början ett treårigt pilotprojekt som blir först ut att erbjuda utmaningsdriven utbildning på europeisk bas.

Jan Axelsson varit med på hela resan, från de första idéskisserna på en servett på ett middagsbord i Litauen till att ansökan nu har beviljats i hård konkurrens. Av 49 ansökningar inom utlysningen European Universities beviljades 17. Totalt får projekten dela på 85 miljoner euro.

– I pilotprojektet ska vi koncentrera oss på att erbjuda spännande och innovativa kurser inom ett av FN:s hållbarhetsmål, Sustainable cities and communities. Där har ju LiU också en hel del kurser som kan lyftas in i ett helt nytt sammanhang, inte minst Ingenious, som vi ju drivit i flera år nu, säger Jan Axelsson.

Innovations-hubbar

LiU:s uppgift inom konsortiet är annars att, tillsammans med företag och samhälle, ansvara för att vaska fram de utmaningar studenterna ska bidra till att hitta lösningar på. Tre så kallade Challenge Innovation Hubs ska sättas upp, i Linköping, Hamburg och Barcelona.

– Det ligger på oss att koordinera hubbarna och ta in utmaningar från omgivningen liksom att se till att det finns fungerande innovationssystem runtom som tar hand om de idéer och kunskaper som kommer fram, säger Jan Axelsson.

Andra universitet har hand om utvecklingen av kurspaket, pedagogisk utveckling med mera.

1 november 2019 går startskottet för projektet, innan dess ska nya organisationer formas, vid LiU likaväl som vid de övriga universitet som ingår i ECIU.

– Nästa höst kanske vi kan erbjuda de första kurspaketen och ett av målen är också att öka rörligheten mellan universiteten inom ECIU, det gäller såväl studenter som lärare och forskare, säger Jan Axelsson.

Stort engagemang

13 universitet är medlemmar i ECIU och engagerad i ECIU University: Aalborg University, Danmark. Universidade de Aveiro, Portugal. Universitat Autònoma de Barcelona, Spanien. Dublin City University, Irland. Hamburg University of Technology, Tyskland. Linköping University, Sverige. Kaunas University of Technology, Litauen. University of Nottingham, Storbritannien. University of Stavanger, Norge. University of Trento, Italien. Tampere University, Finland. University of Twente, Nederländerna. samt Tecnológico de Monterrey, Mexico.

Även ett stort antal företag är engagerade i ECIU University, bland dem Ericsson, Airbus och Cisco.

Pressmeddelandet från ECIU
Pressmeddelande från Europakommissionen