Kultur och samhällsmönster

Inom kulturforskningen studerar vi människors sätt att leva och se på världen. Det är ett fält som sträcker sig tvärvetenskapligt över populärkultur- och medieforskning. Men är också studier av kulturens relation till ekonomi, politik, teknologi, etnicitet, kön, sexualitet, vardagsliv och mycket mer. 

Några av Sveriges starkaste kulturforskningsmiljöer finns vid Linköpings universitet och vi är värd åt ett forskningscentrum (ACSIS) som är ett samlingsforum för kulturforskning i Sverige och en länk till internationell forskning.

I takt med att kulturen blivit en allt viktigare källa till social och ekonomisk utveckling växer behovet av kompetent kulturforskning som kan ge ny och fördjupad kunskap om olika kulturmönsters och uttrycksformers betydelse för samhället.

Eftersom kulturforskningen kan innefatta alla tänkbara aspekter av vardags-, samhälls-, och näringslivet finns den inte bara inom traditionella kärnämnen inom humaniora, utan också inom samhällsvetenskap, ekonomi och andra discipliner.

Historien lever i nuet

En forskare inom kultur och samhällsmönster är Martin Kylhammar. Han är professor vid Tema kultur och samhälle vid Linköpings universitet och i sin forskning tar han hjälp av svenska författare, från August Strindberg och framåt, för att förstå det tidlösa i vårt sätt att hantera moderniseringens förändringar.

Video

Forskning

Baby hand och vuxen hand.

Forskningsmiljön Socialt arbete

Forskningsmiljön Socialt arbete värnar om rättvisa, vägleds av principen om alla människors lika värde och verkar för social förändring - i riktning mot ett mer hållbart och inkluderande samhälle.

Ung kvinna använder sin mobiltelefon.

Apps and downs: Psykisk hälsa och tonårstjejers förståelse av budskapet i sociala medier

Tonårstjejer följer ofta influencers som diskuterar sin psykiska hälsa. Men vilka normer om hälsa och välbefinnande förmedlas i sociala medier? I studien vill vi undersöka influencers inlägg om psykisk hälsa och hur inläggen tolkas av följarna.

Tecknade figurer med banderollen

Lokala solelgemenskaper – en väg mot stärkt energidemokrati?

Vi undersöker vilka drivkrafter som finns för lokala aktörer att initiera lokala solelgemenskaper, vilka hinder som uppstår, och på vilket sätt lokala solelgemenskaper kan bidra till stärkt energidemokrati.

Närliggande forskningsområden