I takt med att digital teknik och AI får en allt större plats i samhället växer behovet av att förstå hur dessa verktyg kan användas på ett etiskt och effektivt sätt i utbildningen. En central del av LiU:s satsning är att utveckla så kallad AI-litteracitet – en förmåga att kritiskt granska och använda AI-teknologi i undervisningen.
- För att skapa mervärde i de nya kunskapsprocesserna som AI kan bidra till, behöver vi förstå vad som händer när tekniken introduceras i undervisning. Vi måste kunna kritiskt granska nyttan och veta när och var AI-verktyg bör användas och när de inte bör användas, säger Linnéa Stenliden, professor och en av projektledarna.
Simuleringar och virtuell praktik för lärarutbildning
AI öppnar även nya möjligheter för att skapa avancerade simuleringar och virtuell praktik för lärarutbildning. Genom att använda AI för att utveckla mer realistiska träningsmiljöer kan framtida lärare få öva på svåra och komplexa situationer innan de ställs inför dem i verkliga klassrum. Marcus Samuelsson, biträdande professor och expert på simuleringar i lärarutbildning, ser stora fördelar med denna utveckling.
- Vi kompletterar traditionella utbildningsformer med virtuell praktik och avancerade AI-simuleringar för att utveckla viktiga kompetenser. Samtidigt väcker det frågor om etisk integration av AI.
AIST-labbet – en långsiktig satsning för framtidens utbildning
AIST-labbet vid LiU syftar till att bli en långsiktig plattform för forskning och utbildning kring AI i skolsektorn. Genom att kombinera forskning med praktiska tillämpningar hoppas LiU kunna skapa nya, effektiva metoder för att utbilda både lärare och elever.
LiU:s satsning på AIST-labbet är en del av universitetets större vision om att forma framtidens utbildning genom att integrera digital kompetens på ett hållbart och etiskt sätt. Detta projekt har potential att påverka utvecklingen av lärarutbildning både nationellt och internationellt och skapa en ny standard för användning av AI i utbildning.