10 april 2024

SweCSS har precis introducerat sitt gästforskarprogrammet som är utformat för att främja samarbete mellan samhällsvetenskap och datavetenskap. Välkommen med din ansökan.

Höstbild med skylt E-huset och cyklist
Fotograf: Jonas Järmen

Gästforskarprogrammet gör det möjligt för excellenta professorer och unga forskare från hela världen att besöka SweCSS under kortare eller längre perioder (2-24 månader). Programmet ger gästforskaren tillgång till SweCSS:s forskningsinfrastruktur, inklusive en stor del av dess data och forskningsstöd.

Med finansiellt stöd från Vetenskapsrådet är programmet öppet för ansökningar från både unga forskare och seniora professorer världen över. Deltagarna kommer att ha tillgång till SweCSS:s forskningsinfrastruktur, inklusive dataresurser och supporttjänster, samt möjligheten att ansluta sig till dess akademiska gemenskap. Programmet är planerat att vara verksamt från 2024 till 2028, med löpande antagning av ansökningar.

Ansökningar, bestående av ett CV och en en-sida motivationsförklaring, kan riktas till Peter Hedström (peter.hedstrom@liu.se). För frågor, vänligen kontakta Maria Brandén (maria.branden@liu.se).

SweCSS gästforskarprogrammet syftar till att underlätta tvärvetenskaplig forskning och samarbete inom samhällsvetenskap och datavetenskap. 

Kontakt

Lär känna SweCSS

Organisation

Senaste nytt från LiU

Florian Trybel

Samarbetet tänjer på fysikens gränser

Teoretikern Florian Trybel har en central roll i skapandet av nya material. Tillsammans med sin kollega inom experimentell forskning i Skottland siktar han på att utöka möjligheterna för material i extrema förhållanden.

Ung kvinna öppnar en dörr

Från teori till terapi

På Psykologmottagningen vid LiU får studenter på psykologprogrammet chans att göra skillnad på riktigt. Utöver en unik möjlighet att omsätta teori i praktik hjälper de patienter med allt från stresshantering, sömnbesvär, nedstämdhet, oro och fobier.

Kaiqian Wang.

Upptäckt om smärtsignalering kan bidra till bättre behandling

LiU-forskare har ringat in den exakta platsen på ett specifikt protein som finjusterar smärtsignalers styrka. Kunskapen kan användas för att utveckla läkemedel mot kronisk smärta som är mer effektiva och har färre biverkningar.