29 september 2023

Fakultet om den pedofila blicken, det vill säga om de begränsningar vi skapar för oss själva i samspelet med barn – för att inte riskera att dömas ut som pedofiler. Vad går barnen miste om när vi inte längre vågar trösta, ta upp i famnen – utan att känna blickarna bränna i ryggen?

Ett barn på en strand med två vuxna personer i bakgrunden.Ett barn på en strand med två vuxna personer i bakgrunden. Bilden är en genrebild från Unsplash.

I säsongens fjärde avsnitt av Linköpings universitets podcast Fakultet pratar vi om barns nakenhet i det offentliga rummet och om effekten blir för våra barn när vi inte längre vågar ta upp i knät, trösta och smeka – av rädsla för andras blickar och fördömanden.

Hör Anna Sparrman, professor i tema barn vid Linköpings universitet. Hon forskar om bilden av det nakna eller halvnakna barnet i konst, media och populärkultur och hur vuxnas syn på barns nakenhet uppfattas idag.

– Den pedofila blicken betyder inte att man är en pedofil. Och det betyder inte att det ens behöver vara en man. Det behöver inte ens vara en vuxen som tittar med en pedofil blick. Utan det är mer en blick när vi tittar på varandra och misstänkliggör, säger Anna Sparrman i avsnittet.

Lyssna på avsnittet

Pod

Lyssna på fler avsnitt

Kontakt

Organisation

Senaste nytt från LiU

Alex Enrich Prast i Amazonas skogar.

Träden överraskar – tar bort metan från atmosfären

Att träd är bra för klimatet genom att de tar upp koldioxid ur atmosfären är väl känt. Men nu står det klart att träden har ytterligare en viktig roll.

En person sitter och ler.

LiU-alumner hjälper industrin att spara pengar och energi

Han lämnade ett högavlönat jobb i gas- och oljeindustrin i Indien för en masterutbildning i hållbarhet och energiteknik på LiU. Sajid Athikkay ångrar inte u-svängen. Nu driver han ett företag som hjälper industrier att spåra och spara energi.

En man i kostym håller en grön växt i handen.

LiU med i megastudie om klimatbeteende

Vilket är bästa sättet att få oss människor att bete oss mer klimatvänligt? Forskare vid Linköpings universitet och Karolinska institutet har bidragit till en världsomspännande studie för att ta reda på det.