28 september 2020

Två LiU-studenter, Maria Lokat och Markus Pettersson, deltar i den första kursen som hålls inom det digitala universitetet ECIU. Tillsammans med studenter vid universiteten i Twente och Stavanger ska de söka smarta lösningar för hållbara transporter.

Två studenter, Maria Lokat och Markus Pettersson, tittar in i kameran.
Maria Lokat och Markus Pettersson ser fram emot att på allvar komma igång med arbetet tillsammans med studenterna i Twente och Stavanger. Fotograf: Charlotte Perhammar
I juni 2019 fick ECIU, The European Consortium of Innovative Universities, grönt ljus från EU-kommissionen att starta ett första europeiskt och virtuellt universitet. Utbildningarna ska enligt uppdraget vara tvärvetenskapliga, utmaningsdrivna och bidra till att lösa samhällsutmaningar. Nu i september 2020 har den första kursen gått igång, en kurs som bygger på LiU:s åttapoängskurs Ingenious.

– Det som är riktigt spännande är att fyra regioner tillsammans skrivit fram en utmaning som våra ECIU-studenter nu tar tag i, säger LiU:s samverkansdirektör Jan Axelsson.
Ett av universiteten, portugisiska Aveiro, fick dock hoppa av på sluttampen.– Det var synd, men vi har precis haft ett första möte med studenterna i Twente och ska snart ha möte med studenterna i Stavanger. Och jag slås verkligen av hur tvärdisciplinärt det här är, säger Markus Pettersson.

Bred kompetens

Själv har han en magister i ekonomi med franska i bagaget och läser nu en master i IT och management, Maria Lokat läser till civilingenjör energi, miljö, management, av de nederländska studenterna pluggar en till maskiningenjör och den andre psykologi. De norska studenterna har de ännu inte träffat, men av det de har hört blir bredden i kunskaper Markus Pettersson, LiU student, i samtal med Maria Lokat som bara syns lite bakifrån nere i hörnet.Markus Pettersson. Foto Charlotte Perhammaroch kompetens än större.

Projektet de just har börjat driva heter STIRR, Smart transports in rurban regions.
– Rurban är en blandning av urban och rural och syftar på utmaningen i att få till fungerande och ekonomiskt hållbara transporter mellan stad och landsbygd. Det häftiga är att det här är ett projekt där vårt arbete kan komma till verklig nytta och bidra till att göra världen lite bättre säger Markus Pettersson.

I kursen Ingenious likaväl som i ECIU Universitys pilotkurs finns det externa uppdragsgivare som också är mottagare av de idéer och förslag som kommer fram i kursen. Uppdragsgivaren får sedan välja om de vill köpa loss idéerna eller låta studenterna själva driva dem vidare. I detta fall är uppdragsgivarna de tre regioner som universiteten verkar inom.

Samverkan med regionen

För Maria Lokat och Markus Pettersson är uppdragsgivaren Region Östergötland.

– Till en början ska vi kontakta våra respektive regioner för att se var de stora utmaningarna finns, vad som fungerar och vad som inte fungerar. Sedan får vi jämföra och se om det finns några gemensamma utmaningar som vi kan lösa, men också titta på vad regionerna kan lära av varandra, säger Maria Lokat.
Ett porträtt av en sittande Maria Lokat.Maria Lokat. Foto Charlotte Perhammar– Jag ser mest fram emot brainstormingen, där vi ska ta fram nya idéer och tänka helt utanför boxen.

De obligatoriska kurserna läser studenterna vid sina respektive universitet och med möjlighet att delta digitalt i hos varandra. Den stora utmaningen ligger kanske i att de inte ska träffas fysiskt, i alla fall inte förrän till själva redovisningen och avslutningen som, om planerna håller, sker i Studenthuset på LiU den 11 december.

– Vi hoppas verkligen att de andra kan komma hit då, det vore fantastiskt. På grund av pandemin har vi ju alla blivit vana vid digitala möten och nu under våren gjorde jag mitt examensarbete helt digitalt och det fungerade fint, säger Markus Pettersson.

Ingenious står modell

ECIU:s pilotkurs följer den kursplan som LiU i flera år har arbetat med i Ingenious, eller tvärdisciplinärt utvecklingsprojekt, som åttapoängskursen också heter.

– Det är både spännande och utmanande att få ihop kurser från tre olika universitet, det finns stora lärdomar här för att komma framåt med ett virtuellt universitet, säger Fredrik Borgsjö, sedan starten drivande kraft bakom kursen Ingenious, som numera ägs och drivs i samarbete med Almi Östergötland.

– Det känns hedrande att få gå den första kursen inom ECIU University och vara lite försökskanin. Vi vill göra något bra av detta, och inte bara skriva en rapport som sedan hamnar i ett arkiv, intygar Maria Lokat.

Förutom STIRR drivs i år nio andra tvärdisciplinära projekt inom Ingenious, med studenter från olika utbildningar vid LiU.

Läs mer om STIRR här

Kontakt

Läs mer

Senaste nytt från LiU

Charlotte Löthman tittar ut genom ett fönster.

Inte självklart att förskolan underlättar integration

Förskolan har pekats ut som en viktig plats för att nyanlända barn ska integreras i det svenska samhället. Men fri lek och det traditionella sättet att undervisa främjar inte alltid integration. Den slutsatsen dras i en ny doktorsavhandling från LiU.

Hugo Wärner står inne i en stor industrilokal.

LiU-alumn med på resan mot fossilfritt stål

Sedan tre år tillbaka jobbar LiU-alumnen Hugo Wärner på SSAB i Oxelösund. Med expertis inom metallografi och forskning bidrar han till företagets resa mot fossilfritt stål.

Bianca Suanet.

Så kan vi minska ensamheten bland äldre personer

”Vi behöver förstå varför vissa individer blir ensamma och ge dem stöd på olika nivåer i samhället innan det sker”, säger Bianca Suanet som är professor vid LiU och forskar om ett inkluderande samhälle för äldre personer.